DÜNYANIN EN DEĞERLİ MARKALARI YİNE TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDEN 2 dakikada okunabilir

DÜNYANIN EN DEĞERLİ MARKALARI YİNE TEKNOLOJİ SEKTÖRÜNDEN 2 dakikada okunabilir

Fazla değil bundan 10 yıl öncesinde petrol, sigara ve yiyecek – içecek şirketler dünyanın en değerli markaları listelerini domine ederken, bugün teknoloji ile yakın bağları bulunmayan herhangi bir şirketi bu listede görmek artık pek de mümkün olmuyor.

Teknoloji şirketlerinin geçirdiği bu yükseliş bu yılın en değerli şirketler listesinde de açıkça görülüyor. Brandz listesinin 2017 yılı için yayımladığı listede ilk 10’da tam 6 teknoloji şirketi bulunuyor. Son yıllarda zirveyi sürekli birbirlerine devreden Google ve Apple bu yıl da yer değiştirmiş. Zirve’de az bir farkla Google yer alırken ardında yer alan Apple üçüncü sıradaki Microsoft’a büyük bir fark atmış durumda.

Fakat Microsoft’un bu listedeki istikrarına bir parantez açmak gerekiyor. 2006 yılında da bu listede üçüncü sırada yer alan şirket, o zamandan bu yana listede kalmayı başaran tek şirket olma unvanına sahip.

Listede teknoloji şirketi olarak yer almayan Amazon ve AT&T gibi şirketler de aslında ciddi Ar-Ge ve teknoloji yatırımları yapan şirketler. Açıkçası Amazon’u artık bir retail şirketi kadar bir teknoloji şirketi olarak sınıflandırmak da mümkün.

Listedeki ilk 10’da yer alan şirketlerden 9’unun Amerikan ve bir tanesinin ise Çin merkezli olması da günümüzde ekonomilerinin gücünün ortaya seriyor.

Son olarak şirketlerin gençleşme sürecine de dikkat çekmek gerekiyor. Geçtiğimiz yıllarda listede yer alan şirketlerin yaş ortalaması 80 civarında olurken teknoloji şirketlerinin listede üst sıraları ele geçirmesiyle birlikte bu istatistik de değişmeye başladı. Artık ilk 100’de yer alan şirketlerin yaş ortalaması 42 ve girişimcilikteki yükseliş göz önüne alındığında bu ortalamanın daha da düşmesini beklemek mümkün.

Günümüzde interneti etkin biçimde kullanmak, teknolojiyi iş süreçlerine dahil etmek ve inovatif bir şirket kültürü yakalamak oldukça kritik öneme sahip. İsteseniz de istemeseniz de değişim eskisinden daha da hızlı bir biçimde yaşanıyor ve buna en hızlı biçimde ayak uydurabilenler kendilerini başarılı kılabiliyor.