ABD’ye Açılmak İsteyen Firmalara Vize Önerisi 5 dakikada okunabilir

ABD’ye Açılmak İsteyen Firmalara Vize Önerisi 5 dakikada okunabilir

ABD pazarında kayda değer bir orana sahip olan yabancı menşeli firmalar, pazarı domine etme yolunda emin adımlarla ilerliyor. Öyle ki bugün pazarda varlık gösteren değeri 1 milyon doların üzerindeki işletmelerin neredeyse yüzde 50’si yabancı merkezli. Peki, yabancı merkezli firmalar ABD’ye açılmak isterken hangi yollara başvurmalı? İşte dünya genelinde birçok işletmenin rağbet ettiği vize önerisi!

 

Hangi Vize Türüne İhtiyacınız Var?

ABD pazarına açılarak globalleşmek isteyen yatırımcılar için her biri farklı kısıtlamalar ve şartlar içeren birçok vize türü sunuluyor. Bu yüzden ilk adım olarak hangi vize türünün sizin için en uygun olduğunu belirlemeniz gerek. Vizelerin tam listesi ABD Dışişleri Bakanlığı web sitesinde bulunurken, Firmalar için özellikle öne üç adet vize türü çıkıyor. Bu vize türleri ise sırasıyla L, E ve O vizeleri.

L1, ABD dışı bir ofisten ABD’ye çalışan transferi vizesidir. Bir ila üç ay arasında bir vize alma süreci bulunmakta. İki çeşidi mevcuttur ve bunlar sırasıyla L1A ve L1B’dir.

L1A yönetici konumunda, L1B ise kilit eleman konumundaki kişiler içindir.

L1A vize türüne sahip olmanız için ABD’de ofisleri bulunan global bir şirkette üst düzey yönetici olmanız ve bu ofiste en az 1 yıl çalışmak zorunda olduğunuzu kanıtlamanız gerekiyor. Vize şartlarına geçildiğinde; iki adet şirket olmalı ve biri ABD’de, diğeri ise ABD dışında olma gerekiyor. İki şirketin ortak sahibi ya da bir şirketin, diğer şirkete sahip olması gerekiyor.

L1B vizesi ise yöneticilik maddesini şart koşmuyor. Fakat başvuruda bulunabilmek için bağlı olduğunuz kurumun yurt dışında bulunan başka bir ofisinden ABD’ye transfer olmanız gerektiği belirtiliyor. Transfer yapılacak kişi için Türkiye’deki şirkette son üç yıl içinde bir yıl çalışmış olması gerekiyor.

 

E1 ve E2 vizeleri, ticaret ve yatırımcı vizeleridir. ABD şirketinin mevcudiyetinde şirketin en az %50’sinin bir Türk vatandaşında ya da vatandaşlarında olması gerekmiyor. Sadece ABD’nin ticaret anlaşması bulunan ülkelerdeki kişiler tarafından alınabilir. Vize beş yıllıktır ve uzatılabilir. Eş ve çocuklar alabilir ve eş bu vizeyle çalışabilir. Ayrıca, E1 vizesi alınacaksa ABD’deki şirketle Türkiye’deki şirket arasında uluslararası ticaret yapılmalı ve bu ticaret vizeye başvururken yüklü miktarlarda olması gerekiyor.

E2 vize türü için ABD pazarında yapmanız gereken yatırımın bedeli yaklaşık olarak 100 bin dolar civarında. Fakat belirtmemiz gereken bir nokta da var ki, bu vize türü herkese açık değil. Başka bir deyişle, E-2 vizesine başvurabilmek için öncelikle ana vatanınızın anlaşmalı ülkeler arasında bulunması gerekiyor.

O1 vizesi, üç yıllıktır ve uzatılabilir. Eşe alınabilir fakat eş bu vizeyle çalışamaz. Bu vizenin alınabilmesi için uluslararası bir ödül gerekiyor. Alana uygun organizasyonlarda üyelik, basında çıkmış bir haber, patent gibi alana önemli katkılar, yayınlanmış yazılar, bilinen önemli yerlerde çalışmış olmak gibi kriterlerden üç tanesinin yerine getirilmesi gerekiyor. Ayrıca bu vizenin avantajı esnek olmasıdır.

 

Innogate ile Tam Yol İleri

Yukarıda bahsettiğimiz vize türlerinin dışında bir opsiyonunuz daha var! Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı, 2014 yılından bu yana global pazarlara açılmak isteyen markalara profesyonel olarak destek veriyor. Şirketlerin doğru bir strateji benimsemeleri, farklı kanal ve bağlantılara ulaşmaları için global düzeyde çalışmalar yapıyor. Global marka olma potansiyeli yüksek firmalar, Innogate ile kurumsal kimliklerine değer katıyor, bireysel olarak erişilmesi zor olan birçok hizmete daha az maliyetle ulaşılabiliyor.