ASYA’NIN EN BÜYÜK DEMİR YOLU AĞI TEMİZ ENERJİYLE BULUŞTU 2 dakikada okunabilir

ASYA’NIN EN BÜYÜK DEMİR YOLU AĞI TEMİZ ENERJİYLE BULUŞTU 2 dakikada okunabilir

Asya’nın en büyük demir yolu ağı, temiz enerjiye geçiş yaptı. Bu gelişmeyle birlikte ülkenin önümüzdeki 10 yıl içerisinde 6 milyar dolar kar etmesi bekleniyor.

Hindistan’ın dizel yakıtla çalışan trenleri artık “temiz” bir yardımcıya sahip. Ülkenin aşırı yakıt harcayan demir yolu ağı Indian Railways, bundan sonra solar panellerle donatılacak. Böylece hem çevre kirliliğinin hem de aşırı enerji giderlerinin önüne geçilecek.

İlk solar panel kaplı trenini hizmete sunan Indian Railways, bu araca Dizel Elektrikli Çoklu Birim (Diesel Electic Multiple Unit – DEMU) ismini verdi. DEMU dizel yakıtla çalışmaya devam etse de ışıklandırmalardan klima sistemlerine kadar geriye kalan tüm enerji ihtiyacını güneş panellerinden karşılıyor. 6 adet güneş paneline sahip tek bir vagonun yılda 21 bin litre dizel yakıt ve 21 bin dolar para tasarrufu sağlaması planlanıyor.

DEMU’da kullanılan solar panellerin üretiminden Jackson Engineers sorumlu. Firma bu projeye, Hindistan demir yolu ağı için biyodizel ve çevresel açıdan zararlı olmayan alternatif yakıtları geliştirmek için çalışan Hint Demiryolları Alternatif Yakıtlar Organizasyonu (Indian Railways Organisation for Alternate Fuels – IROAF) tarafından bu projeye layık görüldü.

Proje hakkında Business Standard’a konuşan Jackson Engineers yardımcı başkanı Sundeep Gupta, saatte 80 km hızla giden trenlere solar panel yerleştirmenin epey zor olduğunu ve yüksek mühendislik gerektiğini belirtti.

Asya’nın en büyük demir yolu ağına sahip olan Indian Railways, günde 11 bin tren ile hizmet veriyor ve 13 milyon yolcu taşıyor. Bu da müthiş bir gider anlamına geliyor. Demir yolu ağının 2015 yılında yalnızca dizel yakıt için 2,5 milyar dolar harcadığı belirtiliyor.

Ülke solar panel yardımıyla giderleri önemli ölçüde azaltmayı hedefliyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde tahmini tasarruf miktarının 6 milyar dolara ulaşması bekleniyor.