
10 Nis B2B Pazarlama Yöntemleriyle Hedef Kitlenize Ulaşın
Business to Business (B2B), Türkçe’de “firmadan firmaya” olarak kullanılan terim, şirketler arasında gelişen satış ve pazarlama çalışmalarına verilen isimdir. Terminolojiye daha yakından incelemek isterseniz bir önceki yazımızı inceleyebilirsiniz.
Her firmanın gelişimi için iyi tasarlanmış bir pazarlama stratejisi olması gerekir. Firmanızın stratejisini ve firma mesajını net ve tutarlı bir şekilde potansiyel müşterinize aktarmanız gerekir. Peki, stratejiniz için hangi pazarlama taktiklerini ve kanallarını kullanmalısınız?
B2B Pazarlama ile hedef kitlenize ulaşmanızı sağlayacak 5 önemli yöntem
Blog
Markaların blog sayfası oluşturarak düzenli içerik akışı sağlaması, sosyal bir network oluşturmanın en güçlü pazarlama yöntemlerinden biridir. Düzenli olarak güncellenen bloglar site trafiğinizi artırarak organik görünürlük sağlar. Blog sayfanızda ürününüzün özelliklerini, müşteri deneyimlerini ya da tecrübelerinizi paylaşacağınız yazılar ile hedef kitlenizin ilgisini çeken ve satın alma kararlarını etkileyen içerikler oluşturabilirsiniz. Sektör dinamiklerine, gelişmelerine ve tecrübelerinize yer vereceğiniz içerikler ile alanında uzman bir firma imajı yaratabilirsiniz. Bloglarınızı sosyal medya kanallarınızdan da yayınlayarak ve sponsorlayarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Web sitenize entegre edeceğiniz bir blog sayfası ile markanızın dijital pazarlamasını yapabilir ve marka bilinirliğini arattırabilirsiniz. Neil Patel’in “How Blogging Affects Your Bottom Line” isimli yazısında yer verdiği verilere göre firmaların %61’i hedef kitlesini blog içerik oluşturarak kazanmış, %60’ı blog içeriklerini okuduktan sonra firma hakkında hakkında olumlu düşüncelere sahip olmuş ve %70’i blog içerikleri sayesinde firma hakkında bilgi edinmiştir.
Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
SEO çalışmaları sonucunda arama motorlarındaki organik sonuçlarda üst sıralarda yer almanız mümkün. İçerik pazarlama teknikleri ile SEO’yu yeniden yorumlayarak firmanızın hedeflerine yönelik stratejiler geliştirebilirsiniz. SEO’yu pazarlama aracına dönüştürmek için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:
- Hedef kitlenizin yaş aralığı, eğitim durumu, medeni hali, gelir seviyesi gibi özellikler analiz edilerek içerik pazarlama stratejisi geliştirilmeli.
- Rakiplerinizin yapmış olduğu çalışmaları inceleyerek tamamen özgün ve yaratıcı bir içerik hazırlamalısınız.
- İletmek istediğiniz mesajınızı birbirini tekrarlayan ya da tek düze bir metin yerine video ya da ilgi çekici bir infografik ile verebilirsiniz.
SEO çalışmalarınızı sadece sitenize trafik çekmekten ziyade, sitenize gelen ziyaretçilere sunduğunuz ürünü ya da hizmeti doğru SEO çalışmaları ile satmayı başarabilirsiniz.
Hemen Başvur
Sosyal Medya
Sosyal medya pazarlama stratejisi oluştururken göz önünde bulundurulması gereken birçok yöntem bulunuyor. Sosyal medya takipçilerinizin davranış analizini ve sosyal medyadaki varlığınızın analizini yaparak hedef kitlenize iletmek istediğiniz mesajları, call to actionları, kampanyaları, vb. hangi kanaldan ve nasıl bir dil kullanarak iletmeniz gerektiğini bulabilirsiniz. Sosyal medya yönetiminde ise online itibar, etkileşim metrikleri ve hedef kitlenizin özellikleri gibi konular hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Sosyal medya pazarlama stratejinizle ulaşmak istediğiniz bir hedefiniz olmalı. Markanızın bilinirliğini mi arttırmak istiyorsunuz yoksa ürününüzü/hizmetinizi daha çok satmayı mı? Bir hedef oluşturmak sosyal medya pazarlama stratejisi için mihenk taşı niteliğindedir. Neye ulaşmak istediğinizi belirlemediğiniz takdirde performansınızı ölçemezsiniz. Peki, sosyal medya hedefi oluşturmak için temel noktalar nedir? Sosyal medya hedefiniz; spesifik, gerçekçi, ulaşılabilir, ölçülebilir ve takvimlenebilir olmalıdır.
Sosyal medya hedeflerinizi belirledikten sonra doğru ölçümlemeler yapabilmek için anahtar başarı metriklerini belirlemesiniz. Bunlar; etkileşim/erişim oranı, web sitenize yönlendirilen trafik, takipçi sayınızın büyümesi ve takipçilerinizin geri bildirimde bulunması olabilir.
E-bülten
Günümüzde birçok marka tarafından oldukça fazla maile maruz kalmaktayız. Tüm bu mailler arasından firmanızın e-bülteni diğer mailler arasında ayrışmalı ve kişinin dikkatini çekmelidir. Buradaki önemli unsur; kısa, öz ve ilgi çekici bir başlıktır. Kişinin ilgisini çeken başlık, içeriğin incelenmesini sağlayacaktır. Peki, ilgi çekici bir başlık oluşturduk, kişinin ilgisini çektik ve içeriği incelemesini sağladık. Hepsi bu mu?
E-bülteni oluşturmanızdaki hedefiniz, marka bilinirliğini arttırmak ya da ürününüzün/hizmetinizin satışını gerçekleştirmek olabilir. Ama asıl önemli olan web site trafiği yaratmak. Bülten içinde yer verdiğiniz içeriğinizin de kısa ve öz olması önemli. Kısa ve öz bilgilerin yer aldığı içerikler için butonlar oluşturabilirsiniz. Bu butonlar sayesinde kişi detaylı bilgi almak için sitenize gidecek ve istediğiniz site trafiğini yakalamış olacaksınız.
Hemen Başvur
E-bültenler diğer dijital ve geleneksel pazarlama faaliyetlerine göre maliyeti daha az pazarlama yöntemidir. Doğrudan hedef kitle odaklı hazırlanan bültenlerde mesaj, anlık olarak hedef kitleye ulaşır. Böylece hızın rekabet şartlarını belirlediği günümüzde e-bültenler, kurumlar için büyük bir avantaj sağlamış oluyor.
E-bülten ile sürecin takip edilmesi de oldukça kolay. Hedef kitleye iletilen bültenin raporları analiz edilerek hangi içeriğin kişilerin ilgisini çektiği, kaç kişi tarafından okunduğu, kaç kişinin içeriğe reaksiyon gösterdiği, ne kadar site trafiği yaratıldığı gibi analizler ve cinsiyet, yaş, ülke, eğitim düzeyi gibi parametreler ile bir sonraki e-bülten için bir yol haritası oluşturulabilir.
Geliştirilen bülten araçları sayesinde özelleştirilmiş yani, kişiye ismiyle hitap eden bültenler göndermek diğer firmaların bültenlerinden ayrışmanız için bir taktik olabilir. Bunun yanı sıra bir diğer taktik ise e-bülten sisteminize yeni kayıt olan kişilere hoş geldiniz mailleri göndermek olabilir. Yine kitlenize özel hissettireceğiniz özel gün mailleri (doğum günü gibi) ile kişi ve firma arasında bir bağ kurabilirsiniz.
Video
Günümüzde bütün platform ve kanallarda oldukça önemli bir pazarlama taktiği haline gelmiş videolar, Cisco’nun yaptığı bir araştırmaya göre 2021 yılına kadar tüketici internet trafiğinin %82’sini oluşturacak. Youtube, Facebook, Instagram ve diğer sosyal medya mecralarında sıkça kullanılan video içeriklerinin hikaye ve deneyime odaklanması gerekiyor.
Video içeriğinizde hedef kitlenize vermek istediğiniz değere ve deneyime yoğunlaşın. Hedef kitlenizin ihtiyaçlarına ve isteklerine seslenen videonuzda her zaman hedef kitleyi harekete geçirici bir mesaj yerleştirmek, hakkınızda bilgi sahibi olmalarını sağlayacaktır. Araştırmalara göre video içeriklerin ilk 10 saniyesi izleyiciyi yakalama ve etkileme konusunda kritik bir öneme sahip. Bu durumda yapabileceğiniz; sorularla ve özet bilgilerle izleyicinin dikkatini çekmek olabilir.
Videolarınızda kullanacağınız bir müzik seçin ya da bir jingle oluşturun. Seçeceğiniz müzik ya da oluşturacağınız jingle markanız izle özdeşleşecektir. Böylece, izleyicinin zihninde yer eden müziğiniz/jingle’ınız daha ilk 3 saniyede sizin markanıza ait bir video izlediğini anlamasını sağlayacaktır.
Video içeriğinizde kullanabileceğiniz yöntemlerden biri de hedef kitlenize eğitici içeriklerin yer aldığı bir video üretmek olabilir. Böylece, video içeriğinizde hedef kitlenize ürün ya da hizmetinizi nasıl kullanacaklarını anlatabilir ve onları ürününüzün hedef kitlenizin sorunlarını çözmede yararlı olacağına dair bilgi aktarımı yapabilirsiniz.
Kaynak:
https://blog.euromsg.com/etkili-bir-sosyal-medya-pazarlama-stratejisi-olusturmanin-7-temel-adimi/
https://www.brandingturkiye.com/e-posta-pazarlama-nedir-e-posta-pazarlamanin-avantajlari-nelerdir/
https://www.ntv.com.tr/teknoloji/internet-trafigi-2021de-uc-katina-cikacak,nBaYSm3gsUCaM9-N7vHwqA
https://blog.hubspot.com/marketing/state-of-video-marketing-new-data