Borsaya açılmak her zaman en iyi yol değildir 3 dakikada okunabilir

Borsaya açılmak her zaman en iyi yol değildir 3 dakikada okunabilir

Elon Musk içinde bulunduğumuz dönemin en gözde girişimcisi konumunda. Yönetiminde bulunan şirketlerin her biri çok zorlu görevler yapıyor olsa da Musk yeni hamleler yapmaya devam ediyor ve baskıdan hiçbir zaman kaçmıyor. Fakat Tesla’nın son dönemde açıkladığı hedefleri tutturmakta zorlanması tecrübeli girişimcinin repütasyonunu ciddi biçimde etkiliyor. Bu sebeple Elon Musk şirketini tekrar özel bir yapıya kavuşturmak istediğini açıkladı.

Şirketler genellikle belirli bir büyüklüğe ulaştıklarında akla hemen halka arz süreci geliyor. Özellikle yatırımcılar kendi yatırımlarının dönüşlerini hızlandırmak ve yeni yatırımcıların şirkete katılmasını sağlamak için bu süreci destekliyor. Günün sonunda şirketin kurucuları ve yöneticileri de gelirlerini artırıyor. Dolayısıyla bu tüm taraflar için bir “win-win” durumu denilebilir.

Fakat agresif ve disruptive şirketlerin borsada yer alması her zaman iyi sonuçlar da doğurmuyor. Zira bu tarz şirketler ciddi bir kâr sistemin kurmadan önce şirketin ve sektörün genişlemesi, kullanıcı kazanımı üzerine odaklanıyor. Dolayısıyla yatırımların geri dönüşü kârlı ancak uzun vadeli oluyor. Bu durum şirket halka açık olduğunda sorunları büyütebiliyor. Hedeflerden en ufak bir sapma şirketin borsadaki değerini kötü etkiliyor ve bu da yatırımcıları hayal kırıklığına uğratıyor.

Elon Musk’ın en uzun soluklu şirketlerinden biri olan Tesla da bu durumdan muzdarip. Tesla elektrikli otomobil pazarındaki konumu ve Elon Musk’ın imajı sayesinde borsadaki gözde şirketlerden biri konumunda. Fakat yatırımcılar Model 3 ile başlayan süreçte Tesla’nın performansından pek memnun değil. Önce teslimatları geciken Model 3’ler sebebiyle birçok sipariş iptali alan şirket, ardından aylarca planlanan üretim adetlerine ulaşamadı.

Bu süreçte Elon Musk günlerce ailesini göremediğini, 3-4 gün üst üste fabrikadan ayrılamadığı haftalar olduğunu ve birçok ofistinde ofisindeki koltukta uyumak zorunda kaldığını söylüyor. Bu yorucu süreç üzerine Elon Musk, şirketi borsadaki halka açık bilanço ve hedeflerin baskısından kurtarmak için dikkat çekici bir plan hazırladı: Tesla’nın halka açık hisselerini hisse başına 420 dolar fiyatla geri almak ve şirketi borsadan çekip özel hale dönüştürmek.

Elbette bunun için gerekli bütçe bir hayli yüksek. Bazı tahminler 70 milyar doları aşabileceğini söylüyor. Bu fon ise Suudi Arabistan’dan gelmiş. Şu an Tesla’da %5’lik bir payı bulunan Suudi Arabistan Varlık Fonu, Tesla’nın özel bir şirket haline gelebilmesi için gerekli finansmanı sağlamaya hazır.

Elon Musk bu kararı tek başına alamıyor. Yönetim kurulu ve hissedarların bir oylama ile bu kararı desteklemesi gerekiyor. Bu konuda henüz net bir hamle yok. Fakat böyle bir durum gerçekleşirse Tesla, 350 dolar civarında işlem gören hisseleri 420 dolar ödeyerek geri alacak. Hissesini satmak istemeyen bazı yatırımcıların da şirkette hissedar olarak kalmasına müsade edilebilecek.

Tesla çalışanlarına gönderilen memo’da Elon Musk, şirketin borsadan çekilmesinin yönetim açısından en mantıklı yöntem olduğunu duyurdu. Bu şekilde tecrübeli girişimci farklı ve agresif taktiklerini uygularken halka açık söylemlerde bulunmak durumunda olmayacak.

Şimdilik şirketin özelleşme sürecinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceği henüz net değil. Fakat bu süreç birçok şirket açısından izlenmesi gereken bir süreç olacağa benziyor. Eğer Tesla tekrar özel olursa bu tarihin en büyük hisse geri alımı olacağı gibi Elon Musk’ın özel bir Tesla ile neler yapacağı daha da merak konusu olacak.