DÜNYANIN EN BÜYÜK ELEKTRONİK İMALATÇISI FOXCONN, ÇALIŞANLARINI ROBOTLARLA DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR 3 dakikada okunabilir

DÜNYANIN EN BÜYÜK ELEKTRONİK İMALATÇISI FOXCONN, ÇALIŞANLARINI ROBOTLARLA DEĞİŞTİRMEYE HAZIRLANIYOR 3 dakikada okunabilir

Çin’den bahsedildiğinde genellikle akla ilk olarak oldukça kalabalık insan nüfusu gelir. 1.3 milyardan fazla insanın yaşadığı ülke, bu büyük nüfus potansiyelini devasa üretim tesislerinde dünyanın birçok yerine göre daha düşük maliyetli üretim yaparak değerlendiriyor. Bu sayede adeta dünyanın üretim tesisi haline dönüşen Çin, elde ettiği zenginlikle kendini ürün geliştirme anlamında da geliştirdi ve artık kendi markalarıyla dünya çapında adını duyuran şirketlere de sahip. Elbette bu durum Çinlilerin yaşam standartlarında da yükseliş olmasını sağlıyor. Halen birçok fabrikada, kırsal kesimden gelen insanın zor şartlarda çalıştığı konuşuluyor olsa da özellikle son zamanlarda futbol alanına yapılan yatırımlara da bakarak Çin’de ciddi biçimde zenginleşen bir kesim olduğu ortada.

Bu durum bazı üretim şirketleri için üretim maliyetlerinde artış ve belki de işçi bulmada zorluk anlamına da geliyor ki Çin’in temel avantajının bu olduğunu düşünürsek kaybetmesi pek de göze alınabilecek bir özellik değil. Örneğin Foxconn; toplamda 1.3 milyon çalışana sahip olan şirket neredeyse 1 milyon çalışanını Çin’de istihdam ediyor. Bu da tüm çalışanlar için her biri şehir boyutunda  lojman bölgeleri, çalışanlar arası problemlerin ve intihar gibi çözülmesi için oldukça kapsamlı programlar, çalışan güvenliğini sağlayabilmek için çok sıkı önlemler ve yemek – ısınma gibi büyük maliyetler anlamına geliyor.

Foxconn, daha önce üretimde kullanılabilecek Foxbot’ların üretimine başlamıştı. Şimdilerde yılda 10 bin adetlik bir üretim kapasitesine sahip durumdalar. Gittikçe artan maliyetlerin olduğu bir ortamda şirket kendini koruyabilmenin yolunun otomasyondan geçtiğine inanıyor. Bu sebeple artık üretimin tümüyle robotlara devredebilmek için 3 aşamalı bir plana sahipler.

Birinci aşamada şirket özellikle tehlikeli işlemleri robotlara devretmeyi hedefliyor. Tehlikeli aletlerin ya da kimyasalların söz konusu olduğu işlemlerde insanların yerini robotlar almaya başlayacak. İkinci aşamada verimlilik artırılması hedefleniyor. Şirket, verimliliği artırabilmek için bazı süreçlere robotları ekleyecek, robot sayısını da minimumda tutarak en düşük maliyetle en yüksek verimliliği yakalamaya çalışacak. Üçüncü aşamada ise tüm üretim sürecinin baştan uca otomatik hale getirilmesi hedefleniyor. Elbette üçüncü hedef daha uzun vadede hayata geçirilecek.

Bu otomatikleşme süreciyle birlikte çalışan sayısında azalma olması bekleniyor. Ancak özellikle kalite kontrol ve robotların bakım – onarım işlerinde yine binlerce kişi çalışmaya devam edecek.

Foxconn, bazı fabrikalarında şimdiden ikinci aşamaya geçilen üretim bölümleri olduğunu söylüyor. Dolayısıyla süreç oldukça ciddi bir şekilde işletiliyor. Burada kafa karıştıran nokta Çin’in özellikle istihdam alanındaki stratejisi. Devlet istihdam sağlayan şirketleri birçok farklı yolla destekliyor. Foxconn da 1 milyon civarındaki çalışanıyla bu alanda en büyüklerden biri. Foxconn – devlet – istihdam üçgeninde bundan sonra nasıl değişimler olacağını göreceğiz.