En Yalın İfadeyle Anlatıyoruz: Globalde Firmanız için En Doğru Pazar Neresi? 4 dakikada okunabilir

En Yalın İfadeyle Anlatıyoruz: Globalde Firmanız için En Doğru Pazar Neresi? 4 dakikada okunabilir

Genel kanının aksine globale açılırken pazar seçimi en zor konu başlığı değil. İşletmenin neyi hedeflediği ve neyi göze alabileceğini bilmesi yeterli. İş modelinde köklü değişikliklere neden olacak kadar büyük pazara girmek istememek ya da yeterli büyüme sunamayacak küçük ölçekli adımlardan kaçınmak gibi… Doğru yol haritası oluşturmak için yanıtlanması gereken 4 soru bu yazımızda.

Doğru adresi bulabilmek…

Uluslararası pazarlarda varlık göstermek isteyen teknoloji firmalarının aklına gelen en temel soru “En doğru pazar neresi?” olabilir. Teknoloji firmaları uygun pazar belirlenmeden stratejilerini iyi kurgulamalı; Önümüzdeki 3 yıl içerisinde uluslararası pazarda işinizi ne kadar büyütmeyi hedefliyorsunuz? Toplam gelirinizin yüzde 25’inin global pazardan gelmesini ister misiniz? Geliriniz üzerinde globalin katkısı ne kadar olmalı, 1 milyon dolar mı, daha fazlası mı? Uluslararası pazarda net bir mali hedefe sahip olmak, yolun neredeyse yarısı. Gelir hedefiyle birlikte hangi pazara odaklanılacağını belirlemek çok daha kolay hale geliyor. Elbette, mali hedefte neyin mantıklı ve ulaşılabilir olduğuna dair net bir fikre sahip olmak ise son derece önemli. Belirli bir pazarda müşterileriniz arttığında ve ölçeklenmeye başladığınızda, iş akışı karmaşıklaşır ve adımlarınızı doğru atmanız daha kritik bir hale gelir. Bu nedenle, ülke seçiminde 4 soru üzerinde özenle durmakta yarar var.

 

1. Satış yapmak için en kolay ülke hangisi?

Satış verileriniz sizlere bazı ipuçları verebilir. İlk etapta ülkelere göre kazanma/dönüşüm oranlarını kontrol edin. Bazı ülkelerde indirim ya da pazarlık payı olmadan satışlar gerçekleştirilirken bazılarında yüksek indirimler zorunlu bir hal alabiliyor. Bu nedenle ülke seçiminde birincil faktör olarak satış kolaylığını düşünebilirsiniz. Ek olarak ölçeklendirme yeteneğiniz, ülkeye saat dilimi açısından erişebiliyor olmak ve uluslararası çalışanları kolayca istihdam edebilmek de üzerinde durulması gereken önemli noktalar.

2. En kârlı ülkeler hangileri?

Ülkelere göre genel kârlılığınızı kontrol etmek hayat kurtarıcı olabilir. Bazı ülkelerin satış sonrası destek süreçlerinin daha maliyetli olması, yüksek şikâyet oranları ya da diğer sorunlar işletmenize daha pahalıya mal oluyor mu? Bazı pazarlarda diğerlerine nazaran belirli bir maliyet avantajınız var mı? Her daim kârlılığınızı göz önünde tutmak önemli, çünkü bu kriterler ürün ve pazar uyumunun da bir göstergesi olabilir. Ne sattığınıza ve nasıl sattığınıza bağlı olarak, yerelleştirme kolay ya da zorlu bir süreç halini alabilir. Yeni bir dilde sorunsuz müşteri deneyiminin önemini de es geçmeyin.

 

3. Hangi ülkeler iç pazarınızla benzer bir işleyişe sahip?

Pazar seçiminde yaygın para birimi, faturalandırma ve ödeme şekilleri büyük önem arz ediyor.
Mümkünse benzer para birimini paylaşan, aynı ödeme şekillerini kabul eden, aynı dili konuşan veya ticaret anlaşmaları ve paylaşılan ekonomik bölgeler gibi başka bağlantıları olan ülkeleri hedefleyin. Uluslararası pazarların çok farklı ödeme ihtiyaçları olabilir ve hatta kredi kartlarıyla bile reddedilme oranları bir yerden diğerine önemli ölçüde değişebilir. Ne kadar çok farkla karşılaşırsanız, değişiklik yapmadan iş modelinizden yararlanma olasılığınız o kadar düşer. Mümkünse, kısa vadeli büyüme için çok farklı pazarlar yerine “benzer” pazarları seçme yoluna gidin.

4. Hangi pazar gelecek vadediyor?

İlk 3 soruyla birlikte değerlendirilmeyi hak eden, zorlu bir soru: “Pazar büyümesi beklenen ülkeler hangileri?” Bazen en hızlı büyüyen pazarlar, kendi ülkenize benzemeyen, gelişmekte olan pazarlardır. Pazarın olgunluğuna bağlı olarak, bazı ülkeler daha az ödeme yapmak isteyebilir ancak daha fazla desteğe ihtiyaç duyabilir. Bu nedenle gelecek vaat eden pazarların yanı sıra satış yapması kolay, kârlı, kültürel ve ekonomik bağlantılara sahip bir adres seçmek, global pazarda başarının kapılarını aralayabilir.

Kaynak: https://borntobeglobal.com/2021/02/16/go-global-like-goldilocks/