
02 Tem GLOBAL BİR MARKA YARATMAK İÇİN 5 TEMEL STRATEJİ
Birçok teknoloji firması, yerel pazarda yakaladığı başarıyı global pazarlara taşıma hedefi ile global hedef kitleye ulaşma ve markasını global bir marka haline getirmeyi amaçlar.
Teknoloji ve internetin, sosyal hayatın en önemli kavramlarından ikisi haline gelmesiyle birlikte önemi giderek artan “globalleşme”, özellikle pandemi sürecinde ise dijitalleşmenin de etkisiyle çok büyük bir değer kazandı. Birçok fırsatı içeren globalleşme süreci, eğer doğru bir plan ve yönetimle yürütülürse firmalara son derece önemli bir yolculuğun da kapısını açar.
Innogate ile Dijitalleşin
Peki, firmalar nasıl global bir marka hale gelir? Şirketinizle, globale açılmak gibi bir hedefiniz varsa izlemeniz gereken 5 temel strateji nedir?
- Globalleşmenin markaya uyumu analiz edilmeli
Globalleşmek, özellikle küçük ve orta ölçekli firmalar için markalarını büyütme, daha fazla hedef kitleye ulaşma ve daha yüksek sayıda satış yapma imkânı taşısa da süreç, birçok riski de beraberinde getirir. Ürün ya da hizmetinizi, global pazarlara açmak her zaman iyi bir sonuç vermeyebilir, ürün ya da hizmetiniz global bir hedef kitleye hitap etmeyebilir ya da bu sürece adım atmak sizin için erken olabilir. Bu nedenle, globalleşme planlamaları yaparken öncelikle markanızın global pazarlara uyumu, gireceğiniz pazardaki kültür ve sosyal grupların markanıza olası yaklaşımı, global hedef kitlenin talep ve beklentilerini ürün ya da hizmetinizin karşılayıp karşılamayacağı son derece önemli. Dolayısıyla, globalleşme sürecine başlamadan önce markanızın bu sürece hazırlığı için pazar araştırmanızı ve analizlerinizi yapmalısınız.
- Sürece tam konsantre şekilde başlanmalı
Globalleşmek; düşünme, planlama ve hazırlık gerektiren oldukça zorlu ve büyük bir süreç. Sadece globale açılmak için global pazarlara girmek hedefinizde değilseniz, ki bu yanlış bir hedef olur, sürecin eksilerini ve artılarını iyi tartmalı ve odağınızı büyük bir oranda bu sürecin getireceği çalışmalara ayırmalısınız. Çok hızlı ya da plansız bir büyüme, başarısızlığa neden olabilir, bu nedenle zamanınızın büyük bir kısmını globalleşme çalışmalarına harcamalı ve konsantrasyonunuzu en üst seviyede tutmalısınız.
- Doğru pazar seçimi yapılmalı
Globalleşme sürecinin en önemli, kendisinden önceki ve sonraki aksiyonları etkileyen adımı pazar araştırmasıdır. Çünkü, iyi bir pazar araştırması yapmamışsanız ve doğru bir pazarı hedef olarak seçmemişseniz; yaptığınız iş planı, pazarlama stratejileri, finansal kararlar, ticari planlamalar yanlış bir çizgi üzerinde devam eder. Unutmayın, en büyük pazar, daima en iyi pazar değildir. Bazen, kısmen daha az potansiyeli olan bir pazar, sunduğunuz ürün ya da hizmet için en doğru adrestir ve böylece globalleşme sürecinde başarıya ulaşmış olursunuz. Bu nedenle, globalleşme sürecinde pazar araştırmasını en iyi ve kapsamlı şekilde yapmalı; markanız için en doğru pazara, araştırmanın çıktılarına göre karar vermelisiniz.
- Net bir iş modeli ve pazarlama stratejisi geliştirmeli
İş modeli, iş hayatının hangi alanında ve hangi aşamasında olursanız olun, daima sahip olmanız gereken bir kavram. Globalleşmek gibi oldukça detaylı ve uzun bir süreç içinse, net ve iyi hazırlanmış bir iş modeli ve buna bağlı olarak geliştireceğiniz pazarlama stratejileri olmazsa olmaz. Globaldeki her dış pazarın, kendine özgü ekonomik, sosyal, kültürel ve idari farklılıkları bulunur ve yereldeki iş modeliniz ve pazarlama çalışmalarınız, bu pazarlara uyum sağlamayabilir. Bu nedenle, globalleşme sürecinde, şirket misyonu ve vizyonuna bağlı kalacak şekilde global bir iş modeli oluşturmalı, gireceğiniz her bir pazar için de bu global iş modelini yerele uyumlu hale getirmelisiniz. Ayrıca, yerel iş modelinize bağlı olarak iletişim ve pazarlama faaliyetlerini de belirlemeli ve hem mikro hem de makro bir bakış açısına sahip olmalısınız.
- İş ortaklıkları kurulmalı
Globalleşme planlamalarınız ne kadar iyi ve ürün ya da hizmetiniz, gireceğiniz pazara ne kadar uyumlu olursa olsun, global pazarlara açılmak tek başınıza tüm süreci yöneteceğiniz bir kavram değildir. Bu nedenle yerel ve global çapta, sektörünüzle ilgili ve hedef pazarı iyi tanıyan şirket ve kurumlarla iş ortaklığına gitmelisiniz. Şirketinizin büyümesini desteklemek ve şirket çıkarlarınızı korumak için bu pazarlardaki işletmeler ve girişimcilerle güvene dayalı ilişkiler kurmalı, bu güven sayesinde rekabet avantajı elde etmelisiniz.
BONUS:
Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı olarak; Türkiye’deki firmaların ihracat geliri elde etmesini sağlayacak online globalleşme programımız ile firmalarımızın uluslararası bağlantılara erişim, yeni pazarlara açılma, iş modeli ve stratejisi geliştirme fırsatlarını dedike bir ekip kolaylaştırıcılığında 360 derece bir içerik ile sunuyoruz. Siz de globale açılmayı hedefliyorsanız, tecrübeleri ile yol arkadaşlığı edecek, alanında uzman profesyonellerin yer aldığı Online Innogate Programı’ına başvurun!
Innogate ile Dijitalleşin
Esinlenilen kaynaklar:
https://www.inc.com/joanna-brassett/5-smart-strategies-to-help-you-go-global-with-your-brand.html
https://www.proofreadingservices.com/blogs/news/52930821-5-steps-to-going-global-with-your-business
https://velocityglobal.com/blog/top-5-global-expansion-strategies/
https://velocityglobal.com/blog/6-tips-executing-successful-international-growth-strategy/