Global Pazarda Şirketinizi Büyütmeniz için Takip Etmeniz Gereken İletişim Kanalları 11 dakikada okunabilir

Global Pazarda Şirketinizi Büyütmeniz için Takip Etmeniz Gereken İletişim Kanalları 11 dakikada okunabilir

Yeni medya teknolojileri sayesinde iletişimsel olanakların günden güne genişlediği bir çağda, geleneksel pazarlama stratejilerinin dışına çıkmak gerekiyor. Bu noktada en önemli rolü de kuşkusuz iletişim kanalları üstleniyor. Birbirinden bağımsız medya endüstrilerinin iç içe geçtiği, etkileşim içinde yeniden ve bu kez başka bir dilde yeniden şekillendiği bu dönemde, yurt dışında şirket büyütmek ise birçok farklı değişkeni göz önünde bulundurmayı gerektiriyor. Tam da bu noktada farklı medya platformları üzerinden müşterilere ulaşmak oldukça önemli. Uluslararası pazarda yeni müşteriler kazanmanın ilk adımı, onlarla doğru bir iletişim kurmakla başlar. Bu sebeple öncelikli olarak şirketinizle ilgili şu soruya net bir yanıt verebilmeniz gerekir? Uluslararası pazarda büyüme stratejiniz için belirlemiş olduğunuz iletişim stili nedir? Hatta bu stili belirlerken markanızın müşterileriyle kurduğu iletişim biçimine odaklanabilirsiniz. Neyi eksik buluyorsunuz? İletişim kanalları genel anlamıyla belirli bir mesajı müşterilerinize iletmenizi sağlayan iletişim araçlarının bütününü kapsar. Sosyal medya, e-posta pazarlama, anlık mesajlaşma uygulamaları, telefonla pazarlama, uygulamalarda yer alan reklamlar, yüz yüze etkileşimler, bunlara dahildir. Peki, iletişim kanallarını doğru bir şekilde kullanmak özellikle global pazar söz konusu olduğunda şirketinizin büyümesine nasıl katkı sağlar? Gelin, beraber inceleyelim.

 

 

Farklı İletişim Kanalları

Günümüzde pazarlama kanalları söz konusu olduğunda, öne çıkanlardan birkaçını şöyle sıralayabiliriz: Sosyal medya, web siteleri/bloglar, e-posta pazarlama, çok kanallı pazarlama, video pazarlama, etkileyici pazarlama (influencer marketing), SEO, podcast pazarlama, ağızdan ağıza pazarlama. HubSpot verilerine göre, B2B pazarlamacıları tarafından en çok kullanılan kanallar ise sosyal medya, web siteleri/bloglar ve e-posta pazarlamasıdır. Bunlar arasından e-posta pazarlama, yaratıcılık odaklı içeriklerin pazarlama stratejileriyle bir araya gelmesi olarak bilinmektedir. Bir müşteri listesi belirlenmesi, satış metni ve harekete geçirici çağrının verilmesi, e-posta pazarlamasının temel öğeleri arasında yer alır. Özellikle B2B pazarlamacılar için bu bültenler bir başarı kriteri olarak değerlendirilebilir. Uluslararası pazarda bu iletişim ağını kullanırken ise birtakım özelleştirmeleri kullanmak etkili bir strateji olabilir. İletişim kanalları kullanımında, B2B uygulamaları ile B2C arasında da birtakım farklar bulunabilir. B2C pazarlamacıları için iletişim kanalları sıralaması şu şekilde: Sosyal medya, e-posta pazarlama, web siteleri/bloglar ve etkileyici pazarlama (influencer marketing).

Çabalarınızı ve yatırımlarınızı tek bir pazarlama kanalına odaklamak en iyisi gibi görünse de bu strateji artık yeterli değil. Global pazarda başarılı bir büyüme için birden fazla pazarlama kanalını bir arada kullanmanızda yarar var. Çok kanallı pazarlama stratejileri sayesinde, içeriği çeşitli sosyal kanallarda yeniden kullanmanız mümkün. Özellikle B2C uygulamalarında bu olanak oldukça faydalı olabilir. Bunun yanı sıra, video pazarlama da hedef kitlenizle iyi ilişkiler kurmanızı destekleyebilir. Kısa video paylaşımları için en popüler kanallar olarak Facebook, YouTube, Instagram veya TikTok değerlendirilebilir.

Etkileyici pazarlamada ise sektörünüzle alakalı, popüler bir içerik oluşturucu ile reklamlar veya belirli içerik parçaları yayınlamak amacıyla bir araya gelebilirsiniz. Pazarlama hedeflerinize ulaşmak için fenomenlerden destek almak, marka bilinirliği oluşturmanın yanı sıra sosyal kanıtı artırma açısından da faydalı bir strateji olabilir. Dilerseniz, ses içeriklerine yönelik bir talep söz konusuyken, hedef kitlenizle her yerde buluşmak için podcastleri düşünebilirsiniz. Genel olarak podcast bölümleri, dinleyicilere bir sohbetin içine dahil oluyormuş gibi hissettirdiği için de işinizin daha insani bir yanını paylaşmanızı sağlar. Üstelik podcast dinlerken müşteri, sadece ekranına bakmaz. Yürüyüşte bir bölümü açıp dinlerken aynı zamanda kendi işlerini de halledebileceği gibi, sizin markanızın diğer sosyal medya kanallarını inceleme fırsatı da yakalayabilir. Bu açıdan podcastlerin etkileşim için iyi bir fırsat yarattığı söylenebilir.

Arama Motoru Pazarlaması

Müşteriler için arama motorları, web dünyasına atılan bir adım işlevi görmektedir. Bu anlamda, istedikleri ürün veya hizmeti anlık olarak karşılarında bulmak onlar için oldukça önemli bir kriter olarak değerlendirilebilir. Her şeyin bir tıkla kapımıza geldiği, anlık etkileşimler üzerinden kurulan ilişkiler döneminde ürün veya hizmet satışı da aynı derecede pratik olmalı. Bu da iletişimsel kaynakları pazarlama stratejilerine entegre ederek mümkün. Global pazara açılırken sadık müşteriler kadar, hedef kitlenizde potansiyel online müşteriler de yer alır. Öyleyse bu müşterilere ulaşmak için hedeflenmiş bir pazarlama stratejisi uygulamanız gerekir. Burada çok önemli bir nokta var: Doğru zamanlama! Diyelim ki ürün veya hizmet satın almak konusunda kararsızlığı bulunan bir kitle var. Tam da bu noktada en uygun bilgiyi toplamak için arama motorları çok önemli fırsatlar sunabilir. Eğer global pazarda başarılı bir iş çıkarmak istiyorsanız, arama motorları özelinde, kullanıcıların sitenizi bulmasını kolaylaştırmanız gerekir. Şu soruları dikkate alabilirsiniz: Bir şeyi merak edip internette araştırmak istediğinizde elinizin ilk gittiği sayfa neresi? Doğrudan web sitesine yöneldiğiniz kaç sayfa var? İşte arama motorlarını her daim öne çıkaran da bu. Çoğu zaman arama motorları, doğrudan siteye erişimden daha pratik olabiliyor. Global pazarda başarılı bir büyüme için ise siteniz için doğru bir arama motoru trafiği oluşturmanız lazım gelir. Bu aşamada, sitenizi her ne kadar görseller, çeşitli grafik veya animasyonlarla süsleseniz de en önemli konu içeriktir. Arama motoru optimizasyonu (SEO) söz konusu olduğunda, sözcükler en temel taşlardan biri olarak belirir. Başarılı bir SEO uygulamasında şu soruya cevap verebilmek gerekir: ‘’Ürün ya da hizmetimi merak eden kişiler, arama motorlarına ne yazıyor? Sözcükler ya da sözcük öbekleri, bu bakımdan SEO’da en belirleyici faktörlerdendir. Web siteniz için seçeceğiniz anahtar kelimeler sayesinde içerik pazarlaması stratejinizi geliştirebilirsiniz. Anlamı yakalamak için ise onun doğru bir bağlam içerisinde verilmesi önemlidir. Bu noktada SEO uygulamalarında semantiklerin seçiminin de değeri artmaktadır. Semantik kelimeler, meta veriler olarak anahtar kelimeleri destekler. SEO uygulamaları, anahtar kelimelerin seçiminde destek alabileceğiniz en önemli kanallardan biri ise Google Ads olabilir. Ayrıca Google Ads ile belirli reklam stratejileri de oluşturabilirsiniz. Diğer yandan, Wordtracker, Trellian gibi platformlar da anahtar sözcük seçiminde yararlanabileceğiniz siteler arasındadır.  Anahtar sözcüğe ek olarak ondan doğan sözcük öbeklerinin arama trafiğinde nasıl bir sıralamada yer aldığı bu şekilde görülebilir.

Sosyal Medya Pazarlaması

Bilindiği üzere günümüzde sosyal medya platformları, herhangi bir iş stratejisinin önemli bir parçası. Sosyal medya platformları aracılığıyla marka etkileşimini yükseltmek küçük işletmeler için de önemli bir fırsat. Bu aşamada iletişim kanalı olarak kullanabileceğiniz çok fazla sayıda ağ olduğunu, bu sayının günden güne arttığını hatırlamanızda fayda var. Öte yandan, her bir iletişim kanalında müşteriler, farklı bir profil çizebilir. Sosyal medya paylaşımları, etkileşimler, o kanalın sunduğu olanaklara göre şekillenebilir. Linkedin, Instagram, Facebook, Twitter, TikTok gibi platformlarda markanızı öne çıkarmak için farklı pazarlama stratejilerine yönelebilirsiniz. Ancak bilinen bir gerçek varsa o da global pazarda başarı için bu uygulamaların aktif olarak kullanılmasının oldukça önemli bir belirleyici olduğudur. Öncelikle, bu uygulamaların hepsi için geçerli olabilecek ortak bir özellikten söz edelim: Yüksek kaliteli ve heyecan verici içerikler! Her ne kadar sosyal medya pazarlama kampanyalarında reklamlar önemli bir yere sahip olsa da süreklilik arz eden reklam paylaşımlarının yerine benzerlerinden ayrılan bir içerik oluşturup yayınlayabilirsiniz. Ayrıca farklı iletişim kanallarının iç içe geçtiği bu dönemde kanallar arasında birbirine yönlendirme yapan hatırlatmalara da yer verebilirsiniz. Web sitenize sosyal medya paylaşım butonları eklemek de iyi bir fikir olarak düşünülebilir. Yurt dışında başarılı bir büyüme için sosyal medya kanalları aracılığıyla müşterilerinizle her daim iletişimde olmanız gerekir. Platformlardaki sorulara yanıt verebilir, globalde büyümeyi hedeflediğiniz bölgeyle ilgili güncel fotoğraflar, videolar ve metinler gibi çeşitli biçimlerde içerikler üretebilirsiniz. Bu iletişim kanalları global pazarda büyümeyi hedefleyen markalar için heyecan, coşku ve isteklerini gösterebilecekleri duygusal etkileşime de fırsat sunan önemli bir alan. Müşterilerle bağ kurarak ilerlemek için daha iyi ne olabilir?

Facebook ve Instagram gibi birtakım platformlarda yer alan sorgulama ve satın alma işlemleri için doğrudan işletmenize yönlendiren, mesaj gönderimine izin veren uygulamalar ile etkileşim döngünüzü güçlendirebilirsiniz. Peki, sosyal medya kanalları arasındaki farklılıklar üzerinden nasıl bir pazarlama stratejisi oluşturulabilir? Bu aşamada önemli olan, marka kimliği ve imajınızı en doğru şekilde yansıtacağına inandığınız stratejiyi belirleyerek sosyal medya kanalının mantığı ile örtüşecek bir şekilde yaratmaktır. Markanızın farklı özellikleri için bu kanalların sunduğu olanaklardan yararlanmaya ne dersiniz? Instagram’ın eğlenceli ve görsel odaklı dünyasında ürün veya hizmetinizin bu yönüne vurgu yapacak bir söylem dili belirleyebilirsiniz. Linkedin ise kuşkusuz ki kurumsal imajınızı en çok destekleyen platform olacaktır. Twitter, markanıza dair bilgi içerikli paylaşımlar için oldukça etkileyici bir kanal olarak değerlendirilebilir. Öte yandan, bu iletişim kanallarının farklı yaş kitleleri tarafından daha aktif ya da daha az kullanıldığını da hatırlamanızda fayda var. İletişim kanalını daha aktif kullananların yaş aralığına göre içeriklerinizi doğru hedef kitleyle buluşturabilirsiniz. Global pazarda büyüme hedefi olan markalar için coğrafi alaka düzeyi de oldukça belirleyici bir faktör. Bu noktada hedeflediğiniz bölgede hangi iletişim kanalının daha aktif kullanıldığını göz önünde bulundurabilirsiniz. Ayrıca iletişim kanallarında içerik oluştururken markanızın nasıl bir söylem dilini kullanacağını da belirlemeniz gerekir. Resmi bir dille mi ilerleyeceksiniz? Yoksa daha özel bir iletişim mi planlıyorsunuz? Bu, markanızın kimliği ve imajıyla ilgili önemli bir değişken olabilir.

 

 

Innogate ile Yurt Dışında İşlerinizi Kolaylaştırın!

Yurt dışında şirket büyütmek için birçok farklı stratejiyi dikkate alarak markanız için en uygun olanı belirlemek gerekir. Innogate ile bu alanda cevapsız kalan sorulara yanıt bulmak mümkün. Alanında uzman isimlerin desteği ve yol göstericiliği sayesinde Innogate, yurt dışında büyümenizde ve başarı kazanmanızda her daim yanınızda! Siz de zaman kaybetmeden Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı’nda yerinizi alın!

Kaynak

Ryan, Damian. Dijital Pazarlama. İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları. 2016.

https://blog.hubspot.com/marketing/marketing-channels

https://learn.g2.com/communication-channels

Yazar: Nigar ZULFUGAROVA