
06 Oca GLOBAL PAZARLAR İÇİN YENİ ODAK NOKTALARI: TRANSMEDYA HİKÂYE ANLATICILIĞI
Dijital çağa uygun stratejiler geliştirmenin pazarlama açısından önemi bilinen bir gerçeklik olarak karşımızda duruyor. Özellikle globale açılan markalar için bu durum oldukça elzem… Dijitalleşmenin yansımalarının net bir şekilde görüldüğü, farklı teknolojilerin birbiriyle karşılaştığı en etkileşimsel ortamlardan biri de kuşkusuz global pazarlar… Bu sebeple teknolojik yeniliklerin yanı sıra markanızı büyütmek için dijital pazarlama ve yeni medya trendlerini de uygulanabilir kılmanız gerekir. Bu noktada geleneksel medya ile dijital medya kanalları arasındaki farklılıkları iyi kavramalı, ayrımlarını yaptığınız kadar bir arada kullanmayı da bilmelisiniz.
İşte tam da bu farklılıklardan doğan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor transmedya hikâye anlatıcılığı! Nedir, nasıl uygulanır ve ne fayda sağlar diye merak ediyorsanız, gelin hep beraber bu kavramı açıklayan bir yolculuğa çıkalım!
Etkileşimsellik Odaklı Yeni Stratejiler
Yeni medya literatürü söz konusu olduğunda, akla ilk gelen isimlerden biri olan araştırmacı Henry Jenkins, geleneksel medya ile dijital olanın farklılıklarına odaklanırken birkaç noktaya dikkat çeker. Buna göre; izleyicinin etkin bir hale geldiği yeni medya teknolojileri çağına etkileşimsellik hâkimdir. Üç kavram ise bu etkileşimsellik özelliği bağlamında değerlendirilir: Medya yakınlaşması, katılımcı kültür ve kolektif akıl! Tam da bu noktada, konumuzun merkezinde yer alan pazarlama stratejilerine dönelim. Dijital pazarlamada izleyici olarak konumlandırılan kesim; takipçileriniz, yani bir anlamda hedef kitleniz olan müşterilerinizdir. Alvin Toffler’den hareketle prosumer (üreten tüketici) kavramını kullanırsak konu, daha da açıklayıcı olabilir. Takipçileriniz yani müşterileriniz aynı zamanda üretimde de size destek olan hikâyenizin bir parçası olarak konumlanabilir. Dolayısıyla özellikle sadık müşterileriniz, markanızı büyütürken en büyük destekçiniz olarak, tüketirken aynı zamanda üretiminize de katkı sağlayan bir ekip üyenize dönüşebilir. Mesela sosyal medya kanallarınızda yorumlar yapan, markanızı paylaşan, hatta markanızla ilgili gönderiler yayınlayan müşterilerinizi düşünün. Eğer sosyal medya kanallarında hâlâ aktif değilseniz bile bunu varsayın! Bu müşterileriniz aynı zamanda sizi daha fazla kitleye ulaştıran bir nevi marka bilinirliğinize destek sağlayan kişiler değiller mi? Neden daha fazla etkileşime ihtiyaç duyulduğunun da en destekleyici açıklamalarından biri budur! Fazla etkileşim; fazla ziyaretçi ve tanınırlık getirecektir. Global pazarda büyümeyi hedefleyen bir firma için bundan daha iyi bir pazarlama stratejisi düşünülebilir mi? Aynı fikirdeyseniz, şimdi bir kavramdan daha söz ederek düşüncemizi detaylandırabiliriz.
Innogate ile Globalleşin
Transmedya Hikâye Anlatıcılığının Gücüyle Tanışın!
Evet, transmedya hikâye anlatıcılığının gücüyle tanışın! Henry Jenkins’in yeni medya teknolojilerine yaklaşımı, bireyselliği öne çıkarır niteliktedir. Bu sebeple de araştırmacı, transmedya hikâye anlatıcılığını önemli bir yere konumlar. Peki bu kavram ile tam olarak kastedilen nedir? Biraz daha detaylandırmadan önce şunu diyebiliriz: Farklı metinlerin iç içe geçmesiyle birlikte hikâyenin bütünün tamamlanması! Bu metinlerden her biri, yeni metne önemli ve farklı bir değer katarak çeşitli medya kanallarında oluşur. Her bir medya platformu bu metinleri, en iyi şekilde sunarak bütünlüklü bir hikâye yaratır. Bu ise sizler için, farklı medya platformları aracılığıyla duyurabileceğiniz bir marka hikâyesi demektir. Üstelik bu hikâye, sürekli gelişmeye ve değişime açıktır. Günümüzün gerekliliklerine karşılık verircesine anlıktır, şimdiki zamanın dilini kullanır. Müşteriyi sürecin bir parçasına dönüştürür. Katılımcı olarak konumlar. Peki farklı metinlerden neyi anlamalıyız? Videolar, kitaplar, oyunlar, reklamlar… Bunların hepsi sürecin bir parçasıdır. Hikâyenin devamlılığını sağlar. Fiziksel bir etkinlikte sunulan bilgiler, müşterilerinizin deneyimlerini aktardığı bir videoya dönüşür, sonra bundan hareketle sosyal medya kanallarında yazılı ve görsel farklı içerikler oluşturulur. Müşterileriniz sürekli olarak marka hikâyenize dair yeni bilgiler elde etmeye başlar, hızlıca sürece dâhil olur ve interaktif bir ortam oluşur. Yeni bilgiler farklı araçlar vasıtasıyla duyurulur. Bu kuvvetli duygusal bağ sayesinde eğlence ve pazarlama bir araya gelir. Jenkins’in belirttiği haliyle medya yakınlaşmasıdır söz konusu olan! Oyunlar ile moda ve reklam, kitap ile film ya da diziler… Hepsi bu sürecin bir parçası olunca, ek satışlar için de farklı kanallar doğar. Marka hikâyeniz de bu şekilde süreğenleşir. Jenkins’e göre transmedya hikâye anlatıcılığında önemli noktalardan biri de budur: Dünya yaratma sanatı! Global pazarda müşterileriniz sizden öncelikli olarak bilgi isteyecektir, sonra ise hep daha fazla ve daha taze bilgi. Her yerden sesinizi duyurun! Bilgileri güncelleyerek hikâyenizi taze tutun! Bir yayın aracının desteğiyle bütünüyle keşfedilemeyen ve bu sebeple de her daim merak uyandıran yeni platformlar sayesinde global markanızı her daim canlı tutabilirsiniz. Tamamen tüketilememe durumu, müşteri ilgisinin aktif olmasını sağlar.
Marka Hikâyeniz, İnsandan İnsana Aktarılan Bir Anlatıya Dönüşsün!
Dijital çağla birlikte markalar, yeni ve kişiselleştirilmiş içeriklerle müşteriye daha hızlı ulaşabilir. Transmedya hikaye anlatıcılığı ile birlikte ekonomik bir fayda da sağlanır. Çünkü bu içerikler, değer yaratır. Farklı hikâyelere ilham verecek olan yeni bir dünya yaratmak ve tüketiciye aralarından seçim yapabilme olanağı tanımak, transmedya hikâye anlatıcılığının pazarlanabilir olduğunun en önemli göstergelerindendir. Teknoloji odaklı girişiminizle globale açılırken sektörünüzü de göz önünde bulundurarak farklı iş birliklerini değerlendirmek bu açıdan önemli olabilir. Sürdürülebilirlik veya daha yeşil bir dünya için yaptığınız çalışmalar için farklı markalarla iş birliğine gidebilir, güçlerinizi birleştirebilirsiniz. Tek kanallı iletişim stratejileri gibi geleneksel yöntemlerle sürdürülen dönemlerde sadece reklamlar bu iş için yeterliydi. Ancak şimdi farklı kanallar aracılığıyla hikâyeyi sürdürülebilir bir formata yerleştirebilirsiniz. Mesela markanızın hikâyesini anlatan bir kahraman yaratabilirsiniz. Bu kahramanı; videolar, bloglar, sosyal ağlar gibi farklı platformlarda kullanabilirsiniz. Globale açılan markanız bir hizmet mi sunuyor? Neden bu hizmeti, bir karakter aracılığıyla ete kemiğe büründürerek anlatmayasınız? Küresel bir başarı için yerel olanaklardan destek almak için de bu iyi bir fikir olmaz mı? Bu noktada önemli konulardan biri de hikâyenin farklı kanallar aracılığıyla devamlılığı! Kahramanınızı bir oyun karakteri olarak da sunabilirsiniz, bir projenin içine de dâhil edebilirsiniz. Hatta haftalık bloglarınızda da yer verebilir, markanızla ilgili hikâyeleri aktarabilirsiniz. Diyelim ki global pazarda sunduğunuz hizmetten yararlanan bir kahraman hikâyesi oluşturdunuz. Bu hizmetten günlük olarak nasıl yararlanıyor, işe giderken veya çocuklarıyla vakit geçirirken nasıl fayda sağlıyor? Bırakın marka hikâyeniz, insandan insana aktarılan bir anlatıya dönüşsün!
Peki transmedya hikâye anlatıcılığında nelere dikkat edilmeli? Bazı tüketiciler, belirli bir anlatı dünyasına hâkim olabilmek için farklı kanalları takip etmeyi tercih etmeyebilir. Böylelikle markanızla ilgili bilgiler sadece sadık müşterilerinizle sınırlı kalabilir. Ancak bu noktada belirleyici olan nasıl bir öykü sunduğunuzdur. Pazar potansiyeline ulaşmak için müşterilerinizi daha geniş ölçekli içerik ağına katılmaya yönlendirecek öyküler oluşturmanız gerekir.
Innogate ile Globalleşin
Innogate ile Markanız Her Daim Güncel!
Global pazarlara açılırken farklı stratejiler geliştirmek kolay olmadığı gibi uzun bir araştırma ve değerlendirme sürecine ihtiyaç olabilir. Hem firmanızı büyütmek hem de doğru stratejiler geliştirmek için daha fazla desteğe gerek duyabilirsiniz. Bu noktada özellikle alanında uzman kişilerin, mentorların yol göstericiliği ise paha biçilemez. Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı, şirketinizi global pazarlara doğru büyütürken doğru adımlar atmanız için yanınızda yer alıyor. Bilgi ve birikimiyle yolunuzu aydınlatan mentorlardan alacağınız eğitimlere ek olarak pazarı, tam olarak merkezinde deneyimleme fırsatı da sizleri bekliyor! O halde ne duruyorsunuz, siz de geç olmadan Innogate Uluslararsı Hızlandıram Programı’nda yerinizi alın!
Kaynak:
Jenkins, H. Cesur Yeni Medya: Teknolojiler ve Hayran Kültürü, İstanbul: İletişim Yayınları, 2018.
https://www.futurelearn.com/info/courses/transmedia-storytelling/0/steps/27386
Yazar: Nigar ZULFUGAROVA