Global Rakiplerinizden Firmanızı Nasıl Ayrıştırırsınız? 4 dakikada okunabilir

Global Rakiplerinizden Firmanızı Nasıl Ayrıştırırsınız? 4 dakikada okunabilir

Küresel pazar, ucu bucağı olmayan koca bir okyanus. İçerisinde devasa nitelikte firmalar da var, küçük ölçekli işletmeler de. Büyük balığın küçük balığın peşinde olduğu böylesi zorlu ortamlarda başarının sırrı ise işletmenin kendini rakiplerinden farklı bir noktada konumlandırabilmesi. Zira, her gün yeni bir işletmenin merhaba dediği pazarlarda tutunabilmek, işletmenin hedef kitlesi nezdinde benzerleri arasından kendini ayrıştırabilmesi ile mümkün. Peki ama nasıl? İşletmenin güçlü ve zayıf yönleri ile tehdit ve fırsatları tanımasına ve stratejisini buna bağlı olarak inşa etmesine olanak tanıyan SWOT analiziyle!

Güçlü yönleriniz neler?

SWOT analizi yaparken, firmaların kendine ilk sorması gereken soru: “Güçlü yönlerimiz neler?” İşletmenin kendine bir yol haritası çizerken üzerinde yükseleceği temel burada başlıyor. Global bir pazara girerken işletmenin hangi alanda kendine güvendiği, hangi başlıklar altında rakiplerinden çok daha başarılı işler çıkardığı, gücünü hangi kaynaklardan aldığı, hangi alanlarda çok daha avantajlı olduğu ve işletmeyi diğerlerinden farklı kılan özelliklerinin neler olduğu cevaplanması gereken başlıca soruları oluşturuyor. Yanıtların objektif olması ve sahadan alınan deneyimlerin ön planda tutulması da bir hayli önemli.

 

İşletmeniz hangi konularda kendini geliştirmeli?

İşletmelerin güçlü yanlarının olduğu kadar, zayıf yanlarının farkında olması da bir o kadar önem taşıyor. İşletme hangi konularda hedeflerine ulaşamıyor, hangi alanlarda pazardaki rakiplerinin gerisinde kalıyor, bir türlü hayata geçiremedikleri uygulamalar ne ya da işletmenin organizasyon yapısında hangi kanallarda sorunlarla karşılaşılıyor… Şeffaflıkla cevap bekleyen sorulardan bazıları. İşletmenin yetersiz olduğu noktaları teşhis edebilmesi, kendisine doğru bir reçete sunmasına yardımcı olabilir. Pek tabii, kendini geliştirmesine de.

İşletmeniz sahip olduğu fırsatların ne kadar farkında?

Güçlü ve zayıf yönler, genel itibariyle işletmelerin içsel faktörleri iken fırsat ve tehditler başlığı dışsal faktörlerle ilişkilendiriliyor. İşletmelerin açıldıkları yeni pazarlarda başarılı olabilmesi de çevresindeki fırsatları görebilmesi ve değerlendirebilmesiyle mümkün oluyor. Sektördeki fırsatların neler olduğu ve rakiplerin henüz farkında olmadığı gelişmelerin nasıl avantajlar doğurabileceğini görebilmek bu noktada fazlasıyla önem kazanıyor.

 

İşletmenizin başarısını tehdit eden gelişmeler neler?

Tehditler başlığı da tıpkı fırsatlar gibi işletmelerin dışında gerçekleşen olayların bir yansıması. Öyle ki şirket kendi içerisinde ne kadar sorunsuz bir yapı oluşturursa oluşturursun, yasal düzenlemelerden birleşen rakiplere kadar birçok başlık işletmenin varlığını tehdit edebilir. Bu yüzden işletmelerin mevcut ve potansiyel tehditlerin farkında olması hayati derecede önemli. Yeni girilen bir pazarda hangi alanlarda güçlüklerle karşılaşılabileceği, yeni rakiplerin işletme üzerinde nasıl bir baskı oluşturabileceği ya da uzun vadede ne tür düzenlemelerle karşılaşılabileceğini öngörmek işletmeyi büyük risklere karşı korumada etkin bir rol oynayabilir.

Innogate ile güçlü bir strateji

Globale açılan her firmanın kendine has güçlü ve zayıf yönleri, yeni pazarın getirdiği birçok fırsat ve tehdit söz konusu. İşletmelere düşen de kendilerini ve pazarı tanıyarak, en uygun stratejiyi oluşturabilmek. Rekabetin hiç olmadığı kadar sert geçtiği küresel pazarlarda, işletmenin kendini rakiplerinden ayrıştırabilmesinin yegane yolu da bu. Globale açılma hedefi bulunan firmaların en büyük yardımcısı Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı da işletmelerin kendilerini geliştirmesi ve girecekleri pazarlarda başarılı olabilmesi fırsatını sunuyor. Türkiye ve ABD’den profesyonel eğitmen ve mentorlar eşliğinde güçlü bir strateji oluşturmak Innogate ile mümkün.