SON DÖNEMİN ÖNE ÇIKAN GLOBAL TÜKETİCİ TRENDLERİ NELER? 8 dakikada okunabilir

SON DÖNEMİN ÖNE ÇIKAN GLOBAL TÜKETİCİ TRENDLERİ NELER? 8 dakikada okunabilir

Pandemi, tüm dünya için beklenmedik bir durum olarak başladı ve öngörülemez eşiklerde devam etti. İlk dönemlerdeki panik hali, normalleşme adımlarıyla birlikte yerini daha rasyonel ve bilinçli bir sürece bıraksa da bu sürecin hem iş dünyası ve ekonomik hayatta hem de toplumsal yaşam ve bireylerde büyük ve uzun süreli değişimler yarattığı karşı konulamaz bir gerçek. Dolayısıyla, global tüketici trendleri alanında da önemli farklılıklar ortaya çıkıyor ve tüketicilerin hassasiyetleri, beklentiler ve talepleri günden güne değişiyor. Bu değişime uyum sağlayan ve doğru bir şekilde tepki vererek planlı aksiyonlar alan şirketler ise hem süreci en iyi şekilde atlatma hem de sürdürülebilir bir iş modeli kurma noktasında avantaj kazanıyor.

İngiltere merkezli pazar araştırma şirketi Euromonitor International tarafından; 100 ülkede yapılan tüketici anketleri ve pazar araştırmaları sonucu elde edilen veri tabanları değerlendirilerek hazırlanan “Global Tüketici Trendleri” raporu son dönemde öne çıkan tüketici eğilimlerini ortaya koyuyor. Markalara iş süreçleri için içgörüler de sağlayan rapora göre öne çıkan trendler, yeni normale ışık tutuyor.

 

Euromonitor International’a Göre Öne Çıkan Global Tüketici Trendleri! 

 

  1. Geleceği Daha İyi İnşa Etmek

Tüketiciler artık, şirketlerin sadece kar odaklı değil daha iyi bir dünya için topluma değer katmalarını, daha iyi bir gelecek için çalışmalarını ve toplumsal çıkarların korunmasına yönelik faaliyetlere önem vermesini istiyor. Daha sürdürülebilir bir yaşamı yaratmak için büyük firmaların gücünün farkında olan tüketiciler için değer odaklı ekonomiye geçişin sağlanması, sosyal eşitsizliklerin giderilmesi ve çevre tahribatının önlenmesine dair adımlar olmazsa olmaz.

  1. Kolay Ulaşma Arzusu

Pandeminin etkisiyle sosyal hayatta giderek artan karışıklık ve bilinmezlik, tüketicilerin kolay erişime önem vermesine neden oldu. E-ticaret sitesinden bir ürün almak ya da abonelik paketini iptal etmek, fark etmez; tüketiciler her türlü işlemde rahatlık ve kolaylığa artık daha hassas yaklaşıyor.  Bu noktada firmaların etkili, kolay ve sorunsuz bir kullanıcı deneyimi sunması gerekiyor.

  1. Açık Hava Bölgeleri

Pandemi nedeniyle belirli sektörler dışındaki birçok sektör uzaktan çalışma modeline geçiş yapmak zorunda kalmıştı. Bununla beraber tüketiciler de sokağa çıkma ve kısıtlama düzenlemeleri nedeniyle sosyal yaşamdan uzak kaldı. Bu durum, bireylerin bundan sonraki süreçte açık havaya sahip bölgeleri tercih edecek ve sosyalleşme ihtiyacını açık hava bölgelerinde giderecek olmasının en önemli nedeni. Markaların da bu doğrultuda, reklam çalışmalarını yeniden değerlendirmesi ve açık hava reklamlarına önem vermesi son derece önemli.

  1. Fijital Gerçeklik

Fiziksel dünya artık hiç olmadığı kadar dijital; dijital dünya ise eskisinden çok daha fazla fiziksel. Bu durumla beraber doğan bir kavram olan fijital gerçeklik ise tüketicilerin yeni dönemdeki en önemli eğilimlerinin başında geliyor. Bu noktada; video konferanslar, akıllı cihazlar ve benzeri teknolojilerin yanı sıra artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) gibi teknikler ile mobil rezervasyon sistemleri, temassız ödeme için QR kodları, mağaza içi sanal prova kabinleri gibi yeni çalışmalar dikkat çeken uygulamalar olarak ön planda!

  1. Zamanı Yönetmek

Tüketiciler için artık zaman hiç olmadığı kadar kıymetli. Evde kalınan dönemde, zaman kavramı da tüm bireyler için değişiklik gösterdi ve esneklik ön planı çıktı. İş, aile, sosyal ve kişisel yaşamları arasındaki dengeyi en sağlıklı şekilde yönetmek isteyen tüketiciler için zaman konusunda kendisine en büyük avantajı sağlayan firma ve işletmeler bir adım öne çıkıyor. Tüketiciler ayrıca, 24 saat hizmet bekliyor ve bunu sunan markalara daha olumlu yaklaşıyor.

  1. Sitemkâr Tepkiler

Pandemi, tüketicilerde derin bir huzursuzluk ve güvensizlik hissi yarattı ve bu his yeni normal dönemde de geçmeyecek gibi görünüyor. Dolayısıyla tüketiciler, kendini öncelerken ve isteklerini ilk sıraya koyarken sitemkâr tepkiler verebiliyor. Firmalar ise bunu önlemek ya da bununla mücadele etmek için tüketicilere, seslerini daha çok duyurmalarına imkân tanıyacak kanallar sağlama, şeffaf bir iletişim yürütme ve sorumluluk üstlenme gibi aksiyonları almak durumunda.

  1. Güvenlik Önlemi

Güvenlik ve sağlık, pandemi sonrasında tüketicilerin en hassas noktalarından birisi haline geldi. Toplum hemen her bireyi artık hijyeni, temassız yaşamı, alınan önlemleri, güvenilir ürüne erişimi ve satın aldığı ürün ya da hizmetin izlenebilirliğini hiç olmadığı kadar önemsiyor.

  1. Duygusal Sarsıntı

Pandemi sürecinin fiziki hayatta getirdiği zorluklara ek olarak kişilerin duygusal ve psikolojik dünyalarına verdiği zarar da yadsınamaz. Sağlık konusundaki endişeler, işsizlik ve ekonomik zorluklar, izolasyon, bozulan günlük rutinler, yeni bir düzene alışma derken zihinsel ferah kavramı, tüketiciler için en önemli konuların başında geliyor. Firmalarınsa, bu duygusal sartıntı sonrası müşterilerine kendini özel ve değerli hissetmeleri için çalışmalar yürütmeleri tüketici nezdinde olumlu bir etki yaratabilir. Örneğin; sadık müşterilerinize özel tanımladığınız indirimler, doğum günü mesajları ya da özel gün kutlamaları müşterilerinizin daha iyi hissetmelerini sağlar.

  1. Tutumlu ve Tasarruflu Olmak

Pandeminin ilk döneminde panik halini ve buna bağlı panik alışverişlerini göz ardı edersek, bu sürecin tüketicilere daha tutumlu ve tasarruflu olmayı öğrettiğini söyleyebiliriz. Tüketiciler yeni normalde; kaliteli, katma değeri olan, ihtiyaçları doğrultusundaki ürün ve hizmetlere yöneliyor ve verdiği maddi tutarın karşılığını görmeyi bekliyor.

  1. Yeni Alanlarda Çalışmak

İş dünyasının tarihine bakıldığında pandemi kadar değişime uğradığı dönemin çok az olduğunu söylemek yerinde bir tespit olur. Tüketiciler, yeni dönemdeki çalışma ortamlarında eskiye göre çok daha farklı beklenti ve talebe sahip. Özellikle motivasyonunu korumak, verimliliğini sürdürmek ve performansını sabit tutmak adına üretkenliği geliştirecek uygulamalara yönelen tüketiciler için firmalar bu ihtiyaçları karşılayacak adımlar atmak zorunda.

Firmaların Tepkisi Nasıl Olmalı?

Pandeminin doğal bir sonucu olarak, tüketici eğilim ve davranışlarında yaşanan uzun süreli değişiklikler dikkate alındığında, tüketicilerin ihtiyaçlarını anlamak, taleplerini doğru analiz etmek ve bunları karşılamak eskiye oranla artık çok daha önemli. Markaların, bu trendlere bağlı olarak; sürdürülebilir, izlenebilir, geleceğe ve topluma duyarlı, hassasiyeti yüksek, kaliteli ve katma değerli iş süreçlerine sahip iş modelleri geliştirmeleri gerekiyor. İş yapış modelleri, ister küçük ister büyük bir firma olsun fark etmez, tamamen değişti ve yenilendi. Firmalar, tüketicilerin kullanıcı deneyimlerini iyileştirmek ve markalarına bağlı kitlelere dahil olmasını sağlamak adına teknoloji ve sanallığa yatırım yapmalı, güvenilir olmalı ve tüketicilerini iyi gözlemlemeli.

 

Innogate ile Avantajı Yakalayın!

Globalleşme sürecinde, değişen müşteri trendlerini anlamak ve iş süreçlerinizi, hedeflerinizi, pazarlama ve satış adımlarınızı yeni normale göre belirlemek sürdürülebilir bir büyüme için son derece önemli! Bunu yaparken, güçlü bir desteğe ihtiyacınız var! Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı olarak; globale açılırken global stratejilerinizi oluşturma adımında ihtiyacınız olan birçok şeyi dedike bir ekip ve 360 derece bir içerik ile sunuyoruz. Siz de globale açılmayı hedefliyorsanız, Online Innogate Programı’na başvurun!

Esinlenilen kaynaklar:

https://www.pcma.org/global-consumer-trends-2021-events/

https://www.researchworld.com/top-10-global-consumer-trends-2021/

Deniz Kaan Akoğlu