Globale Açılırken Kurumsal Strateji Ne Olmalı? 5 dakikada okunabilir

Globale Açılırken Kurumsal Strateji Ne Olmalı? 5 dakikada okunabilir

Bir şirketin globale açılma stratejisi, firmanın operasyonlarının erişimini dünya çapında birden fazla ülkeye genişletmeye yönelik resmi planı olarak adlandırılabilir. Global bir şirket olmanın gereği ise bir veya iki ülkeye açılmaktan ziyade dünyanın tüm kıtalarına açılmak olarak tarif ediliyor. Ürün ihraç etmek, lisans anlaşması yapmak, stratejik ortaklıklar kurmak… Firmanıza uygun strateji hangisi? Yanıt yeni yazımızda.

İhracat ve lisanslama

Globale açılırken en sık adı geçen stratejiler arasında ihracat ve lisanslama yer alıyor. Bir firmanın yurt içinden diğer ülkelere mal ihraç etmesi; globale açılırken sağlam bir başlangıç ​​noktası ve herhangi bir uluslararası iş genişletme stratejisinin önemli bir parçası olarak değerlendirilebilir. Bilinmesi gerekense ihracat yoluyla firmaların marka ve ürünlerini hemen her ülkeye minimum veya hiç doğrudan yatırım yapmadan dış pazarlara tanıtma olanağı elde ederken; hizmet sektöründeki işletmeler eğer online hizmet sunmuyorlarsa bu seçenek onlar için dezavantajlı olabilir.

Lisans anlaşmaları da yabancı firmaların iç pazarlarında markalarını satması ya da temsil etmesini, ihracatın sağladığı aynı türde ürün tanıtımını gerçekleştirmesini mümkün kılıyor. İhracat ve lisanslama, globale açılırken firmalara önemli bir kapı açsa da küresel genişleme hedeflerine giden yolda atılması gereken çok daha fazla adım var.

Stratejik ortaklıklar oluşturma

Stratejik ortaklıklar da firmalara, dış pazarlardaki mevcut firmaların uzmanlık ve deneyimlerinden yararlanma avantajını sunuyor. Bununla birlikte stratejik bir ortaklık veya uluslararası ortaklık girişiminin ihracata nazaran daha büyük bir doğrudan yatırım gerektirdiğini es geçmemek gerek. Bu yüzden ilk adım için ihracattan sonrasında değerlendirmekte yarar var.

Uluslararası ortaklıklar, yerleşik güvenilirliğe sahip yabancı malları tanıtmanın bir yolu olarak yerel marka değerinden yararlanabilir. Karşılığında ise firmanın daha önce belirli bir pazarda bulunmayan mallar için münhasır dağıtım hakları sağlayarak ortaklığa değer katabilir. Uluslararası bir stratejik ortaklıkta yönetim kontrolü iki şirket arasında bölündüğünden detaylı bir yol haritasıyla ilerlenmesi şart. Örneğin satış pazarındaki ortağa, yöneticilerinin yerel deneyimlerinden tam olarak yararlanabilmesi için daha yüksek derecede operasyonel kontrol sağlamak akıllıca bir hamle olabilir.

 

Tamamına sahip olunan bağlı ortaklıklar

Globale giden yolda bir firma, yabancı şirketlerle ortaklık kurmak yerine, hedeflenen pazardaki tanıdık varlığını sürdürmek için mevcut yönetim ve altyapıyı sağlam tutarak yeni şirketleri doğrudan satın almayı da seçebilir. Bu taktik, uluslararası bir ortaklıktan biraz daha fazla risk içerse de daha büyük bir ödülü de beraberinde getirebilir.

Tamamına sahip olunan bağlı kuruluşlar, yabancı markaları farklı kültürlere tanıtmanın doğasında bulunan riskleri azaltırken, bir firmanın tam mülkiyetinin avantajını da beraberinde getiriyor. Döviz kurları ve farklı finansal raporlama ve değerleme yöntemleri, uluslararası satın almaları özellikle zorlaştırabilir ancak ödüller doğru satın alma hedeflerini bulan genişleyen firmalar için eşsiz nitelikte olabilir.

Çok uluslu genişleme planlaması

Halihazırda tamamına sahip olduğu yan kuruluşlar aracılığıyla ürünleri ihraç etmiş, lisanslamış veya satmış olmak, yeni bir ülkede bu adımı atmadan önce ek bir marka avantajı ölçüsü sağlayabilir, ancak bir firma bu seçenekleri tamamen atlamayı ve doğrudan çok uluslu genişlemeye geçmeyi de seçebilir.

Bugün birçok firma yan kuruluşlar edinmenin yanı sıra dünya çapında kendi tesislerini kurarak müşterilere doğrudan mevcut markalarıyla hizmet verme yolunu da tercih edebiliyor. Çok uluslu firmalar, kendi ülkelerine odaklanmak yerine, tüm dünyada üretim tesisleri, bölge merkezleri, servis ve satış noktaları ve eğitim tesisleri kurma yoluna gidiyor. En temelde ise söz konusu firmalar; yönetim, kaynak bulma, üretim ve pazarlama konusunda gerçek anlamda küresel bir bakış açısı ile ilerliyor.

Globale ilk adımı Innogate ile atın!

Görülebileceği üzere globale açılırken iş modeline, firma ihtiyaçlarına ve küresel hedeflere bağlı olarak çok sayıda strateji ile ilerlemek mümkün. Elbette, her birinin kendine has avantaj ve dezavantajları bulunuyor. Firmanızın gerçekte neye ihtiyaç duyduğunu bilmek ve olası bir yol kazasından uzak bir şekilde en başında doğru bir rotada ilerlemek mühim. Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı, Türkiye’deki firmaların sınırları aşması ve ihracat gelirlerini arttırması yolunda ihtiyaç duyulabilecek hemen her alanda yanınızda! Nereden başlayacağınızı ya da yolunuzu nasıl çizeceğinizi bilemiyorsanız atılması gereken adım belli: Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı’nda geç olmadan yerinizi alın!

 

Kaynak:

https://smallbusiness.chron.com/global-expansion-corporate-strategy-73346.html