GLOBALE AÇILIRKEN RİSKLERİ MİNİMİZE EDEBİLMEK NEDEN ÖNEMLİ? 5 dakikada okunabilir

GLOBALE AÇILIRKEN RİSKLERİ MİNİMİZE EDEBİLMEK NEDEN ÖNEMLİ? 5 dakikada okunabilir

Bilinen bir gerçek: verilen herhangi bir iş kararı, birçok riskle birlikte gelir. Elbette, globale açılırken de olası riskleri göz önünde bulundurmak gerekli. Uluslararası hukuk ve pazarlama uzmanlarıyla birlikte çalışmak, hedef pazarı tanımak ya da içgörü sahibi olmak ise karşılaşılabilecek riskleri ilk etapta önleyebilir. Globale açılmak isteyen teknoloji firmalarının karşılaşacağı olası riskleri minimize edecek yol haritası yeni yazımızda.

Globale açılmanın artıları neler?

Teknoloji firmaların uluslararası alanda faaliyet gösterme hedeflerinin birçok artısı olduğu muhakkak. En önemlisi gelir kaynaklarının arttırılması. Her yeni pazar, dönüştürülmeye hazır yepyeni bir hedef kitle demek. Yeni pazarlara girmeden önce rakipleri tanımak, pazardaki fırsatları öngörebilmek de bir hayli önemli. Bu aşamada işletmeye dahil olan uluslararası çalışanların şirketin büyümesine sağladığı katkıyı da es geçmemek gerek. Peki, globale açılmak bu kadar kolay mı? Yeni pazarlarda faaliyet gösterirken teknoloji firmalarını bekleyen riskler neler?

Aynı anda çok fazla pazarı hedeflemekten kaçının

Globale açılma hedeflerinin hazırlık aşamasında aynı anda birçok pazarda birden varlık göstermek parlak bir fikir gibi görünebilir. Özellikle de hedeflenen pazarlar birbiriyle benzer görünümdeyse! Bu yaklaşımla ilgili ilk sorun ise maliyetler. Yeni pazarlara yatırım yapmak önemli bir finansal taahhüttü gerekli kılıyor. Tek bir pazar üzerinde detaylı bir araştırma ya da test etme seçeneği yerine farklı pazarlara yüzeysel bir bakış açısıyla yönelmek almaya değer bir risk değil.

 

Web analizi, bu aşamada en iyi başlangıç noktalarından biri. Yüksek hacimde trafik ya da dönüşüm oranı aldığınız ülkeler; işletme ya da ürüne dair önemli bir referans noktası olabilir. Hedef pazarın belirlenmesi sonrası atılması gereken adımsa ürünlere karşı kullanıcı ilgisi, pazardaki kullanıcı davranışı ve rakiplerin durumu konusunda yetkin bir dijital pazarlama uzmanıyla çalışmaya başlamak. Sağlıklı bir şekilde edinilen içgörü ile pazardaki fırsat ve zorluklar çok daha net bir şekilde görünüyor. Stratejik temel de tam burada atılıyor.

Hedef kitlenize yabancı kalmayın

Tüm ülke ve kültürlerin alışık olduğunuz çevrimiçi seçeneklere sahip olduğunu düşünmeyin. Ödeme seçeneklerinden teslimat uygulamalarına kadar birçok farklı opsiyon mevcut. Zira söz konusu globalleşme olduğunda hiçbir şey standart değil.

Hedef kitlesine yabancı kalmak istemeyen bir işletmenin web sitesinin doğru kültürel nüanslara sahip olması bir hayli önemli. Pazarın satın alma davranışlarına hâkim yerel bir dijital pazarlama uzmanıyla çalışmak; farklı kültürlerin beklentilerinin olduğu alanları belirlemek ve pazar için uygun çözümler tasarlamak için doğru bir adım olabilir.

Aynı dili kullanmak mümkün

Web sitesinin sahip olduğu içerikleri doğrudan çevirmek için çeşitli çevirmenlerden destek almak başta sakıncasız bir düşünce gibi görünebilir. Oysa yapılabilecek en büyük hatalardan biri. İçeriği kültürel ve dil açısından hassas noktaları gözeterek yerelleştirmek zaruri. Hatta buna kullanılan görsel ve renkler de dahil.

Markanızın mesajını tercüme ederken; ana dile hâkim bir dijital pazarlama uzmanından destek almak önemli. Kullanıcıların nasıl arama yaptığı, kullanılan kelimelerin herhangi bir çift anlamı olup olmadığı, yerel kelimelerle bağı, argo ve bağlamı gibi kriterleri her daim göz önünde bulundurun.

Yasal prosedürler için destek alın

Hedef pazarlar arasında farklılık gösteren konular yalnızca dil ya da kültürel kodlar değil. Yasal süreçler de dünya genelinde farklılık gösterir. Haliyle işletmenizin uygulamaları ya da web sitenizin yasal olarak uyumu da göz ardı edilmemesi gereken bir diğer konu başlığı. Veri koruma, tanımlama bilgisi ve iade politikaları, yeni pazarlarda herhangi bir kanunu ihlal etmediğinizden emin olmak için incelenmesi gerekebilecek alanların sadece bazıları.

Dijital ve hukuki uzmanlığa sahip uluslararası bir ekiple çalışmak veya politikalarınızı değerlendirmeye yardımcı olması için bir hukuk danışmanı tutmak, uluslararası alanda faaliyet gösterirken karşılaşılabilecek riskleri minimize edebilir.

Gerçekçi hedefler belirleyin

Şirketlerin yeni pazarlara açılırken yaptıkları en yaygın hatalardan biri de aynı anahtar performans göstergelerini (KPI) yeni sitelerine de uygulamak. Yeni pazardaki performansın mevcut işletme performansıyla eşleşmemesinin birçok nedeni olabilir. Daha az bütçe, daha büyük pazar, daha düşük marka bilinirliği…

Piyasadaki potansiyel fırsatı ve markanızın pazar hacmini belirlemek için pazarın uzmanlarıyla bir araya gelmek mantıklı bir seçim olabilir. Böylece lansmanın birkaç ayı için gerçekçi hedefler belirlenebilir. Yeni pazara dair daha fazla veriye sahip olduğunuzda ise daha özel KPI belirlemek de mümkün hale gelecektir.

Kaynak:

https://www.searchlaboratory.com/2019/12/international-expansion-what-are-the-risks-and-how-can-you-minimise-them/