Globalleşme Adımları: #2 İnsan Kaynağının Gözden Geçirilmesi 9 dakikada okunabilir

Globalleşme Adımları: #2 İnsan Kaynağının Gözden Geçirilmesi 9 dakikada okunabilir

“Globalleşme Adımları” serimize devam ediyoruz! Önceki yazımızda “Globalleşme Adımları”nın ilk adımı olan “Güçlü Bir Pazar Temeli” oluşturmaktan bahsetmiştik. Peki güçlü bir pazar temeli oluşturmanın ilk adımı nedir? Bu haftaki yazımızda güçlü bir pazar temeli oluşturmanın adımlarını inceleyeceğiz.

Güçlü bir pazar temeli oluşturmanın ilk adımı firmanın, insan kaynağını, süreçlerini ve teknolojilerini hedef pazarını desteklemek üzere birlikte bir  uyum haline getirmesidir. Bu uyumun yaratmanının süreclerine yakından bakalım.

Pazar temeli oluşturmanın amacı ürününüzün piyasaya nasıl uyum sağlayacağı ile ilgili gerçeği bulmaktır. Bu yüzden şimdilik ölçek kelimesini, dağarcığınızdan çıkarmalısınız.

Pazar temeli oluşturma aşamasının amacı, işlevsel bir öğrenme organizasyonu oluşturmak ve desteklemek için gerekli olan insan, süreç ve teknolojilerin yol haritasını oluşturmaktır.

 

Mevcut Ekibiniz

Siz ve ekibiniz pazar gelişimini ileri götürmek için gereken işleri yapmaya hazır ve uygulayabilir durumda mısınız? Mevcut veya gelecekteki her pozisyonun sorumluluklarını tanımlamak, ilerleme yolunda atacağınız her adımın temelidir.

Pazara girme çabalarınızı artırdıkça, mevcut ekibinizdeki kaynak kısıtlamaları daha şiddetli bir hale gelecektir, bu da her bir kişinin hem ürün hem de pazar gelişim hedeflerinize göre iş sorumluluklarını etkin bir biçimde önceliklendirmenizi gerektirir.

İşe, ekibinizin pazar geliştirmeye karşın ürün geliştirme için tahsis ettikleri zamanı nasıl ayırdıklarına dair tam ve dürüst bir değerlendirme yaparak başlayın.  Sonrasında ise pazar geliştirme kilometre taşlarınıza göre planlama oluşturun.

Kaynak İnceleme ve Yetenek Yol Haritası

Kendinize bir Excel dosyası hazırlayın. Hazırladığınız dosyada isim, kişinin firmadaki unvanı, sorumlulukları, ürünü ya da hizmeti, e-mail adresi ve notlar bölümlerinden oluşan sütunlar oluşturun.

Oluşturduğunuz Excel ile firmanızda ürün ve pazar tarafında kimlerin sorumlu olduğunu belirleyeceksiniz. Bazı kişiler denklemin her iki tarafında da yer alabilir.

 

Buradaki amaç, bir veya birden fazla kişinin artık kurum içinde gelir elde etmekten sorumlu olduğunu açıkça ortaya koymak ve bu bilgiyi tüm ekiple paylaşmaktır.

“Sorumluluklar” sütununa ayrıntı eklerken aşağıdakileri göz önünde bulundurun:

  • Her bir çalışanın organizasyon için gerçekleştirdiği faaliyetler nedir?
  • Haftada bu sorumlulukların her birine harcanan zamanın yüzde olarak dağılımı nedir?
  • Müşteri kazanma konusunda başarılı olduğumuzu varsayarsak, bu sorumluluklardan hangisi öncelikle iş kalitesi bakımından mustarip olmaya başlar?
  • Bugün yaptığınız işlerden hangileri, müşterilerimizi veya müşteri kazanım çabalarımızı desteklemek için en kritik olanlardır?

Bu soruların temel amacı, firmanızın pazar gelişimini gerçekleştirmek için bir bütün olarak sahip olduğu ölçülebilir zaman ve enerji miktarının gerçekçi ve doğru bir şekilde anlaşılmasını sağlamaktır.

 

İşte tam da bu yüzden ilk önce kaynakları gözden geçiriyoruz.

Şirketin bugün sahip olduğu mevcut insan kaynaklarını tam olarak anlamadan bir pazar geliştirme stratejisi oluşturarak yaptığı tek şey; bir uçağın kalkış pistinde yavaşlaması ve havalanma fırsatını kaybetmesi gibidir. Aynı şekilde insan kaynağını anlamamak sizi de yavaşlatacak ve çabalarınızın boşa gitmesine neden olacaktır. Buna ek olarak, ekibinizi ve yatırımcılarınızı hayal kırıklığına uğratacak gerçekçi olmayan beklentiler oluşturma riskini de taşırsınız.

Kaynak incelemesi yapmaktan en önemli çıkarım; aşamalı ve ekstra zaman kullanımı ile bağlantılı bir pazar geliştirme planı oluşturmaktır. Böylece, müşterileriniz nezdinde maliyetli bir dur – kalk yapmayı önleyerek, öğrenmeyi en üst seviyeye çıkarabilirsiniz.

Pazar geliştirmeyi kimin yaptığı ve rollerinin ne olduğu konusunda bir fikriniz olduğunda, her ekip üyesine -pazara giriş stratejiniz hayata geçerse-geleceğin neye benzeyeceği hakkında sormanız gereken bazı ek sorular var.

 

Ekibinizle aşağıdaki sorular hakkında konuşun ve alacağınız cevapları detaylı bir şekilde Kaynak İnceleme ve Yetenek Yol Haritası dosyanızın “Notlar” sütununa ekleyin:

  • Hangi rollerde kendini daha iyi buluyorsun ve hangi işleri yapmaktan daha çok hoşlanıyorsun?
  • Hangi rol veya iş seni sinirlendiriyor ve bu sinirlilik hali günlük işlerinin büyük bir bölümünde süregeliyorsa seni olumsuz yönde etkiliyor mu?
  • Ürün ekibi için: pazar ekibi başarılı olursa, daha fazla müşteriyi elde etmek sizce işlerinizi nasıl etkilemeye başlar ve ne kadar yeni müşteri işinizde değişiklikler olmasını etkiler?

İnsanların nede daha iyi oldukları ve ne yapmak istedikleri arasındaki farkı anlamak, gelir kazanmaya giden uzun yolda ayakta kalmak için çok önemlidir.

Firmalarda çalışma konusunda iyi olan kişiler, yani “aşamaya bağlantılı işlerde” daha başarılı olanlar başlangıçta işlerinde kendilerine verilen görevleri, beklediklerinin çok daha ötesinde bir performans sergileyerek yerine getireceklerdir.

Yine de bunu yapmaya istekli olduklarını söylemeleri, bu işleri illa uzun süreler boyunca yapmaları gerektiği anlamına gelmiyor. Aksi halde onların bilgi ve deneyimlerini alarak kapıyı vurup işten çıkma riski ortaya çıkabilir.

 

Yetenek Yol Haritası

Kaynak Gözden Geçirme ve Yetenek Yol Haritası, Excel dosyanızdaki bir diğer sütun olan “Roller” yetenek yol haritanızı tanımlamanıza yardımcı olur.

Diyelim ki önümüzdeki altı ay içinde iki kavram için pazarda bir aşama belirlediğiniz. Bunların ikisi de cidden gerçekleşirse ne olur? İşi ölçeklendirerek kademelendirmek ve yeni edineceğiniz müşterilerle başarı yakalamak için uygun kaynaklara sahip misiniz?

“Roller” sütununu aşağıdakiler üzerinde kafa yormak ve bulgularınızı kaydetmek için kullanın:

  • İhtiyaç duyacağınızı beklediğiniz roller (ve her birinden kaç tane isteyeceğiniz)
  • Bu işe alımların gerçekleşmesini tetikleyecek etkinlikler.
  • Her rol için sorumluluklar ve her birini ürün veya pazar olarak sınıflandırılması
  • Bu kişilere büyük olasılıkla ihtiyacınız olacağını düşündüğünüz tarih
  • İdeal konum
  • Tahmini maaş
  • İş tanımı

Genel olarak “benim bu işin yapılmasına dün ihtiyacım vardı” diyen bir söylemden kaçının. Mümkün olduğunca spesifik olun ki böylece kazandığınız bilgi ve netlikten kendinize bir avantaj sağlayabilirsiniz.

Bu alıştırmayı yaparken hem ürün geliştirme ekibini hem de pazar geliştirme ekibini göz önünde bulundurun.

 

Genellikle, bir şirket için en çok göz ardı edilen tetikleyici olay, yeni müşterilere satış yapmak değildir; daha ziyade, yeni müşterileri sizinle birlikte aynı yolda ilerleyebilmeleri için yol arkadaşı olarak kabul etmek, müşterileri elde tutma ve yönetme imkânı yaratacaktır.

Satış sonrası yapılması gereken işlerin enine boyuna tartışılmasına öncelik verin.

İyi tanımlanmış bir yetenek yol haritasıyla, acil ihtiyaçlarınızdan hemen önce bir yetenek hattı oluşturabilir ve bu sayede önemli bir sermaye gideri kalemi olan kötü işe alım süreçlerinin önüne geçmiş olursunuz.

Bu metin https://growthx.com/mxp-series/resource-review-people/ web sitesinden elde edilmiştir.