
22 Eyl GLOBALLEŞME SÜRECİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 10 HUKUKSAL NOKTA
Globale açılan işletmelerin, planlamalarını hazırlarken dikkat etmesi gereken birçok konu var. Pazar araştırmaları, ürünler, ekip yönetimi, satış ve operasyon adımları… Elbette, en önemli konulardan birisi ise hukuk! Yeni bir varlık oluşturmak, vergi uygulamaları, çalışanları işe alma süreci, hisse senetleri gibi başlıklar bu süreçte doğru bir şekilde çözülmesi gereken noktalar. Peki, firmalar, globale açılmadan hukuki alanlarda bir problem yaşamamak adına neler yapmalı ve nelere dikkat etmeli?
Innogate ile Dijitalleşin
-
Hukuki prosedürlere hazırlıklı olmak şart
Birçok firma globale açılırken; faaliyet gösterdikleri pazarların yasa ve düzenlemelerinden bağımsız olacaklarını düşünüyor. Bu neredeyse tamamen yanlış, özellikle de doğrudan tüketicilere satış yapıyorsanız! Bireyler daima kendi ülkelerinin kanunları tarafından korunur; tTüketici hakları, çalışan düzenlemeleri ya da veri gizliliği kuralları da buna dahildir. Web sitenize erişim izni vermek bile yerel yükümlülükleri tetikleyebilir ve pazarda aktif olarak satış yapmak verginin yanı sıra kayıt ve başvuru gerektiren daimî kuruluşları gerekli kılabilir. Bu nedenle, yeni pazara giriş yaparken detaylı bir araştırma yapmak, rapor hazırlamak ve deneyimli avukatlar ile çalışmak hukuki prosedürlere hazır olmanızı sağlar. .
-
Çalışan düzenlemelerine hâkim olun
ABD ve Avrupa’da çalışan düzenlemeleri genel olarak aynı düzlemde ilerliyor. Girişimci ve çalışan ayrımı da yine benzer bir anlayış çerçevesinde şekilleniyor. Bilinmesi gerekense; kişi firmanızın yönetimi altındaysa, bu aynı ofisi paylaştığınız ve işletmenizin adının yazılı olduğu bir e-posta adresine sahip olduğunu gösterir, çalışan olarak sınıflandırılır. Dosyalama ya da bordro yükümlülüklerinin yanı sıra ikamet ettiği ülkenin kanunlarınca korunduğunu da bilmeniz gerekiyor. Bu yüzden hemen her çalışan için bulunduğu ülkeye has bir iş sözleşmesi sunmalısınız..
-
Hisse senetleri için kontrollü ilerleyin
Çalışanlarınızı hisse senedi opsiyonlarını kullanarak teşvik etmeyi planlıyorsanız, gerektiğinde yerelleşmeyi sağlamak adına yerel vergi yasalarını kontrol ederek ve denizaşırı çalışanlar için kullanılabilecek vergi açısından verimli bir planlama olup olmadığını netleştirerek işe başlayabilirsiniz. Aksi bir durum, büyük vergi faturalarına sebebiyet verebilir. Bu yüzden doğru teknoloji ve kaynaklara sahip olmanız son derece önemli.
-
Fikri mülkiyet konusuna dikkat edin
Fikri mülkiyet konusunda temel bir kural var: Ticari markalar, patentler ve tasarım hakları faaliyet gösterdiğiniz pazarda kayıtlı olmalı. Bu noktada, Türkiye’deki başvurularınızı değil; faaliyet göstermeyi planladığınız ülkeyi dikkate almanız önem arz ediyor. . Örneğin; üç veya daha fazla Avrupa ülkesine satış yapmayı planlıyorsanız, AB çapında koruma başvurusunda bulunmayı düşünebilirsiniz. Sınırlı bir pazara odaklamayı hedeflemeniz durumunda ise bireysel ülke başvuruları da mümkün.
-
Hizmet koşulları anlaşılır olmalı
Hizmet koşulları ya da satış sözleşmeleri paylaşılırken, kullandığınız terimlerin yerelleştirildiğinden emin olmanız gerek. Özelikle son kullanıcıya satış yapıyorsanız, terimlerinizi yasal olarak yerelleştirmenizin yanı sıra yerel dile tercüme etmelisiniz. Bunu yapmamak, şikayetlerin sizin dikte etmediğiniz koşullar altında yapılmasına ve değerlendirilmesine neden olabilir. B2B sözleşmelerin yasal olarak yerelleştirilmesine gerek olmasa bile yerel yasalarının sözleşmeyi yönettiği konusunda ısrar eden büyük ölçekli denizaşırı müşterilerle pazarlık masasına oturulması gerekebilir.
-
Satın alma süreçleri için bir bilene danışmakta fayda var
Globale açılırken, mevcut bir işletmeyi satın almayı planlıyorsanız yerel bir tavsiye almanız size avantaj sağlar. Durum tespiti, yerel bir uzmanının danışmanlık vermesini ve yerel yasalar çerçevesinde şekillendirilmesini gerektirir. Pazar standartları önemli ölçüde farklılık gösterebilir, bu nedenle karşı tarafla zaman geçirmeye ve tarafların satın almanın temel şartlarını yerine getirdiğini sağlamak son derece önemli.
-
Vergi konusunda tavsiyelere kulak verin
Vergiler ülkeden ülkeye değişir, değişmeyense hemen her vergi dairesinin kendi sınırları içinde faaliyet gösteren işletmelerden aldığı katkıyı en üst düzeye çıkarmayı tercih etmesidir. Vergi yapılandırması tavsiyesi; vergi yükümlülüklerini en aza indirmeye yardımcı olabilir ve şirketler arası anlaşmalar, küresel transfer fiyatlandırması gibi kurallar kapsamında sorumlulukları netleştirebilir.
-
Veri korumaya özel parantez açılmalı
Globale açılan firmaların üzerinde hassas bir şekilde durması gereken konulardan birisi de veri gizliliği. Dünyanın birçok ülkesi kişisel verileri toplayan ya da işleyen işletmeler özelinde verilerin alınması, saklanması ve kullanılması aşamalarında katı düzenlemelere sahip. Örneğin Avrupa’da verilerin korunmasını ve doğru kullanımını sağlamak adına uygun katkılar yapılmadan AB dışına çıkarılması yasak. Dolayısıyla, veri koruma konusunda ciddi düzenlemeler yapmalısınız.
-
Emlak tavsiyesi önemli
Kısa vadeli esnek ofis alanları yurt dışında yaygın olarak bulunsa da ister ofis ister üretim amaçlı gayrimenkul olsun; tavsiye alınması şart! Zira kiracılar üzerinde yükümlülükler küresel olarak aynı değil, bu nedenle alanı kullanırken ve taşındıktan sonra hak ve sorumluluklarınızın neler olduğunu anlamak önemli.
-
Anlaşmazlıklar hesaba katılmalı
Herkes anlaşmazlıklardan kaçınmayı planlasa da günün sonunda böyle senaryolarla karşılaşmak ihtimal dahilinde. Bu noktada en erken aşamalarda, tavsiye almak kritik. Anlaşmazlıkların ciddi bir boyut alması durumunda ise çoğu uluslararası yargı yetkisi, ihtilaf çözüm prosedürlerine ve dava yerine tahkim seçeneklerine sahip. Ek adımlar veya dosyalamaların da yerine getirilmesiyle hükümlerin sınır ötesi uygulanması çoğu zaman başarılabilir.
Aradığınız destek Innogate’te
Türkiye’deki başarınızı globale taşımak istiyorsanız dikkate almanız gereken çok sayıda başlık var. Hukuk ise bunlardan yalnızca biri. Innogate, ABD ve Avrupa ülkelerindeki yasalara hâkim hukuk birimlerinden danışmanlık almanızı sağlar. Uluslararası bağlantılara erişim ve strateji geliştirme fırsatlarının yanı sıra eğitim, mentorluk ve danışmanlık seçenekleriyle ihtiyaç duyduğunuz hemen her konuda yanınızda olmayı vadediyor. Eğer global bir başarı hikayesine imza atmayı planlıyorsanız siz de geç olmadan Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı’na başvurunuzu yapın!
Innogate ile Dijitalleşin
Kaynak:
https://bluemarblepayroll.com/top-10-legal-issues-to-consider-when-expanding-overseas/
https://legal.thomsonreuters.com/en/insights/articles/legal-preparations-for-global-expansion