
16 Tem GLOBALLEŞME SÜRECİNDE KARŞILAŞACAĞINIZ 4 BÜYÜK CHALLENGE
Globalleşmek; fikir aşamasından planlamasına, hazırlık döneminden süreç içindeki aksiyonlara kadar birçok zorlu adımı barındıran bir kavram. Artık küçük ölçekli ya da büyük ölçekli olup olmadığı fark etmeksizin birçok işletme eğer büyüme limitlerini açmayı ve daha bilinir bir marka haline gelmeyi hedefliyorsa küresel pazara açılmak ve küresel hedef kitleye ulaşmak zorunda. Bu durum ise işletmelere büyük fırsatlar getiren bir yol açarken ayrıca markalarını geliştirme ve ürün ya da hizmetlerini iyileştirme noktasında önemli challenge’lar sunuyor.
Innogate ile Dijitalleşin
Her ülkenin farklı yasası, kültürü, dili, para birimi, ekonomi işleyişi ve iş dinamiği vardır. Dolayısıyla hedef pazarlardaki tüketici alışkanlıkları, beklentileri, alışveriş-satın alma trendleri ve müşteri taleplerine ek olarak; sizi bu pazarlardaki ticaret sistemi ve bu sistemin dinamiklerinde de farklılıklar bekliyor. Peki, işletme sahibi ya da yöneticiyseniz ve firmanızı globale açma sürecinde emin adımlarla yürüyorsanız karşılaşacağınız muhtemel zorluklar neler? Küresel pazara giriş yaparken, sizi hangi challenge’lar bekliyor?
- Dil bariyeri
Firmanızla globalleşme hedefiniz varsa, karşılaşabileceğiniz ilk zorluklardan birisi, dil bariyeridir. Bu nedenle, hedef pazarınızda kullanılan dile dikkat etmeli, marka mesajlarınızı, söylemlerinizi ve sloganlarınızı en doğru şekilde verecek çevirilere sahip olmalısınız. Ayrıca, markanızın ya da ürününüzün bu dile uyumunu iyi analiz etmeli, eğer bir uyumsuzluk ya da dilsel bir zorluk varsa farklı bir marka adıyla pazara girmelisiniz. Globalleşme yolculuğunda “Getir” gibi kendi adını koruyarak küresel pazara açılan markalar olduğu gibi Amerika pazarına girerken adını HomeRun olarak değiştiren Armut gibi markalar da vardır. Bu kararın stratejik bir karar olduğunu unutmayın ve süreci tüm eksi ve artılarıyla iyi değerlendirin. Hem bu noktada hem de pazara girdikten sonraki faaliyetlerinizde profesyonel bir çeviri desteği almak size ilerleyen süreçte önemli kolaylıklar sağlar.
- İletişimsel ve kültürel farklılıklar
Tüm kültürler, benzer birçok yaşayış biçiminin yanı sıra farklı öge, norm, değer ve dinamiğe sahiptir. Yerel bir marka olarak, firmanızı ülkenizdeki kültürle uyumlu hale getirmiş olabilirsiniz ancak globalleşirken hedef pazarın ve bu pazardaki kitlenin kültürünü, bu kültüre bağlı tüketici talep ve beklentilerini iyi incelemelisiniz. Tüm ticari ve pazarlama faaliyetlerinizi buna göre şekillendirmelisiniz. Avrupa pazarında markanıza büyük avantaj sağlayacak bir aksiyon ya da söylem, Asya pazarında size ciddi zorluklar yaşatabilir. Amerika pazarında riskli olabilecek bir adım, Afrika pazarında firmanızın ciro ve karlılığına önemli katkılar sağlayabilir. Dolayısıyla kendi ülkenizdeki ve küresel pazarlardaki kültürel farklılıkları detaylı bir şekilde analiz etmeli ve bu konudaki challenge’lara hazır olmalısınız.
- Yasal düzenleme ve uygulamalar
Her ülkenin farklı bir yasası ve hem iş hukuku hem de ticaret hukuku alanlarında farklı düzenlemeleri vardır. Bunlar, ülke içindeki firmalara ve ülke dışından gelen firmalara göre farklılık gösterebilir. Hedef pazarınızdaki yasaları ve spesifik düzenlemeleri iyi anlamak ve firmanızı bu kurallara entegre etmek için mutlaka bir iş ortağı ile çalışmalınız. Böylece, yeni bir pazara girmeden önce sektörünüz ve kurumunuz için yasal çizgiyi anlayabilir, planlamalarını ve stratejik kararlarınızı buna göre verebilirsiniz.
- Döviz ve enflasyon oranları
Globalleşme sürecinde firmaların yaşadığı zorluklardan birisi de farklı döviz kurları ve enflasyon oranlarıdır. Mevcut durumda faaliyet gösterdiğiniz ülkedeki bir doların değeri daima diğer ülkelerin para biriminde farklıdır ve buna bağlı olarak satın alacağınız ya da satacağınız ürün ya da hizmetin değeri de değişkenlik gösterir. Dolayısıyla mali ve finansal planlamanızı buna uygun yapmalısınız. Bu noktada, ülkenizdeki ve hedef pazardaki ülkeler arasında döviz kurları hakkında bilgi edinmeli, değişimleri iyi gözlemlemeli ve daima takip etmelisiniz.
Ayrıca, bir ekonomideki genel fiyat seviyelerinin yıldan yıla arttığı değerler olan ve yüzdelik dilimde ifade edilen enflasyon oranlarını izlemek de son derece önemli. Bu durum, malzeme ve işçilik maliyetleri, ürün fiyatlandırması ve kampanyalar gibi farklı konularda karşınıza çıkabilir. Enflasyon oranlarını ve yıllık beklentileri izlemek, mali süreçlerde size katkı sağlar.
BONUS:
Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı olarak; globale açılmayı hedefleyen firmalarımıza tüm zorlu süreçlerde destek oluyor; uluslararası bağlantılara erişim, yeni pazarlara açılma, iş modeli ve stratejisi geliştirme fırsatlarını dedike bir ekip kolaylaştırıcılığında 360 derece bir içerik ile sunuyoruz, Siz de globale açılmayı hedefliyorsanız, tecrübeleri ile yol arkadaşlığı edecek, alanında uzman profesyonellerin yer aldığı Online Innogate Programı’ına başvurun!
Innogate ile Dijitalleşin
Esinlenilen kaynaklar:
https://online.hbs.edu/blog/post/challenges-of-international-business
https://www.globalization-partners.com/blog/benefits-and-challenges-of-globalization/
https://www.omnipresent.com/resources/benefits-and-challenges-of-globalization
https://www.mckinsey.com/business-functions/organization/our-insights/the-global-companys-challenge#