Google Aramalarında En Üst Sıraya Çıkmanın İpuçları 7 dakikada okunabilir

Google Aramalarında En Üst Sıraya Çıkmanın İpuçları 7 dakikada okunabilir

Yazılı medya, televizyon ya da outdoor mecralar… Hepsi bir dönem pazarlama faaliyetleri için olmazsa olmaz kanallardan biriydi. Hâlâ güçlerini yitirmiş değiller ancak tahtlarını çoktan dijitale devrettiler bile. Nitekim müşterilerin satın alma kararları için ilk baktıkları yer artık arama motorları! WebFX’in araştırmasına göre kullanıcıların yüzde 75’i online arama sonuçlarında karşısına çıkan ilk sayfanın ötesine geçmiyor. Çıkarılacak ders açık, eğer bir işletme arama motorlarında en üst sıralarda yer alamazsa potansiyel müşteri ve gelire erişme şansını da yitiriyor. Çözüm SEO! Arama motoru optimizasyonu olarak tanımlanan SEO, doğru bir pazarlama stratejisiyle işletmeleri arama motorunda en üst sıralara taşıyor ve hedef kitlesiyle buluşmasını sağlıyor. En iyi sonuca ulaşmak için ise yatırımı içerik pazarlamasına yapmak gerekiyor.

Adım 1: Hedef kitleyle tanışın

Başarılı bir içerik pazarlamasında ilk atılması gereken adım, hedef kitlenin kim olduğunu keşfetmek. İşletmenin web sitesini ziyaret eden kullanıcılar, e-posta aboneleri ya da sosyal medya takipçileri demografik bilgiler edinme noktasında eşi bulunmaz bir fırsat sunuyor. Google Analytics’ten ya da Facebook Audience Insight gibi uygulamalar üzerinden hedef kitleye dair yaş, cinsiyet, eğitim ve gelir düzeyi gibi konularda bilgi edinmek oldukça kolay. Benzer şekilde hedef kitle üzerinden alınacak geri bildirim ile de en uygun içerik stratejisini oluşturmak mümkün. Böylece kime, nasıl ya da hangi kanallar aracılığıyla ulaşılabileceği net bir şekilde görülebiliyor.

 

Adım 2: Hedefe nasıl varacağınızı hesaplayın

İşletmeler, hedef kitleye yönelik kaliteli içerikler üretse de mühim olan en doğru kanalda buluşmalarını sağlayabilmek. Google Analytics, Screaming Frog, SEMrush veya Ahrefs gibi birçok uygulama ile içeriklerin hedef kitleyle buluşup buluşmadığı ya da rakiplerden ayrılıp ayrılmadığı ayrıntılı bir şekilde hesaplanabiliyor. Pillar — Cluster Content hedefli blog sayfaları ile de hedef kitlenin içeriklere kolayca ve basit yoldan ulaşmaları sağlanabiliyor. Hazırlanan tüm içerik bu yolla düzenlenebilirken; kullanıcılar web sitesinde verilen bilgilere en kapsamlı ve kolay yoldan ulaşma imkanı elde ediyor.

Adım 3: Hedef kitleyle aynı dili konuşun

Hedef kitlenin tanımlanması ve iletişim için en doğru kanalların tespit edilmesiyle birlikte sahneye SEO uygulamalarının bel kemiği olan anahtar kelimeler çıkıyor. Bu noktada önemli olan işletmenin sağladığı ürün ya da hizmete hangi anahtar kelimeler üzerinden ulaşıldığını saptamak. Doğrudan ürün ya da hizmete dair kelimeyi ise sırasıyla çeşitlendirmek ve özelleştirmek gerekiyor. Örnek vermek gerekirse; satışı yapılan bir ürün kitapsa, “kitap” kelimesinden sonra en popüler kitap türleri, yazarlar ya da müşterilerin soracağı soruların göz önünde tutulması gerekiyor. Potansiyel kelimelerin belirlenmesiyle birlikte de çeşitli SEO araçlarıyla anahtar kelimeleri çeşitlendirmek ve içeriklerde uygun bir şekilde paylaşmak şart.

Adım 4: Kaliteli ve ayrıntılı içerikleri daha fazla verin

SEO stratejisinde olmazsa olmazlardan biri siteye özel içerik oluşturuyor olmak. Arama sonuçlarında daha üst sıralara erişmek ve işletmenin sahip olduğu uzmanlık konusunda hedef kitleye değer katabilmek de bu yolla mümkün. Söz konusu süreç dahilinde gözetilmesi gereken kriterlerden ilki, içeriklerin ayrıntılı ve kaliteli olması. Nitekim Google sıralamasında düşük kaliteli içeriklerin ilk sayfada yer alma şansı neredeyse bulunmuyor. SerpIQ’nun yaptığı bir araştırmaya göre en iyi 10 sonuç içerisinde içeriklerin ortalama uzunluğu 2 bin kelime! Üstelik, üst sıralara çıkıldığında kelime sayısında da belirgin bir artış olduğu fark ediliyor. Tam da bu nedenle hedef kitlenin ilgisini çekebilecek konu başlıklarında bir blog oluşturmak ve ayrıntılı bilgiler paylaşıyor olmak işletmelerin arama motorlarında en üst sıralara erişimini oldukça kolay hale getiriyor.

 

Adım 5: Kullanıcı dostu tasarımdan şaşmayın  

SEO stratejisinin hayati önemdeki bir diğer ayağı ise web sitesinin kullanıcı dostu bir tasarıma sahip olması. WebFx’in araştırmasına göre kullanıcıların sitede kalma süresi ile Google’da ilk sayfalarda yer alması arasında yakın bir ilişki bulunuyor. Kullanıcı odaklı bir tasarım da hedef kitlenin web sitesinde daha uzun süre kalmasına ve birçok bilgiye kolayca erişmesine olanak tanıyor. Büyük başlıklar kullanmak, çok sayıda kategori ve alt başlık oluşturmak, bunun yollarından biri. Benzer şekilde içeriklerin fotoğraf, video, grafik ve başlıklarla ayrılması hem daha kolay okunmasını sağlıyor hem de ilgi çekici hale getiriyor.

Kullanıcı dostu tasarımın yanında en önemli gerekliliklerden biri de içeriklerin akıllı telefon, tablet ya da masaüstü bilgisayarlara da uyumlu olması. Böylece kullanıcı internet bağlantısı olan herhangi bir cihazıyla web sitesine erişerek uzun süre vakit geçirebilir ve işletmenin arama motorundaki sıralamasını yükseltmesine destek olabilir.

Adım 6: Yerel SEO’nun gücüne inanın

Hubspot’un araştırmasına göre Google aramalarında %46’lık pay yerel aramalara ait. Bir başka deyişle fiziksel mağazaya sahip işletmeler için yerel SEO çalışmaları, altın değerinde.  Örnek vermek gerekirse kullanıcıların kitap satın alabilecekleri bir yer aradıklarında konum tabanlı kelimeler kullanmaları durumunda Google, karşısına doğrudan konuma özel sonuçlar sunuyor. Burada işletmelere düşen görev Google My Business girişi talep etmek. Burada iletişim bilgilerinin paylaşılması, adresin doğrulanması, işletmenin ürün ya da hizmetlerine dair fotoğraflar eklenmesi, potansiyel kullanıcıların doğrudan işletmeye erişmesini bir hayli kolaylaştırıyor.

 

Adım 7: Verileri analiz edin

Başarılı bir SEO stratejisinde son aşamayı, analiz oluşturuyor. Tüm faaliyetlerin performansını uzun vadeli bir şekilde takip etmek oldukça değerli. SEO analizi yapıldığı takdirde sayfa görüntülemeleri, kullanıcıların web sitesinde ne kadar zaman geçirdikleri, hangi alanlara ilgi duydukları ya da hangi sayfada web sitesinden ayrıldıkları net bir şekilde görülebiliyor. Bu da SEO çalışmalarının etkinliğini ölçmek ve kullanıcıların işletme ile nasıl etkileşime geçtiklerini anlamayı mümkün kılıyor. Bir bakıma web sitesini en efektif şekilde güncellemenin ve kullanıcılar için ideal hale getirmenin yolunu açmış oluyor.

Kaynak:

https://akademi.icerikbulutu.com/blog/icerik-pazarlamasi-icin-seo-stratejisi-nasil-olusturulur/

https://blog.hubspot.com/marketing/seo-strategy

https://www.webfx.com/internet-marketing/seo-marketing-strategy.html