HER İŞ SEYAHATİNİZ ÖNCESİ GÖZDEN GEÇİRMENİZ GEREKEN 3 KONU 3 dakikada okunabilir

HER İŞ SEYAHATİNİZ ÖNCESİ GÖZDEN GEÇİRMENİZ GEREKEN 3 KONU 3 dakikada okunabilir

Eğer sektörde yılları geride bırakmış, şirketinin ciroları belli bir seviyeyi aşmış, artık yurt dışına açılma planları yapmaya başlamış bir girişimciyseniz iş gezilerinizden en iyisini elde etmesini biliyorsunuzdur. Şimdiye kadar birçok anlaşma bağlamış, birçok iyi bağlantı kurmuş, güzel sunumlar yapmış olabilirsiniz. Ancak yurt dışına açılmak her zaman farklı bir tecrübe ve özellikle dil – kültür gibi değişkenler önceki tecrübelerinizin işe yaramaz hale gelmesine sebep olabiliyor. Bu sebeple ne kadar tecrübeli olursanız olun, her seyahatten önce bildiklerinizi gözden geçirmeniz ve dersinize çalışmanız faydalı olacaktır.

İTÜ GATE programında görece büyük olarak nitelendirilebilecek şirketlerin yöneticilerine önce Türkiye’de, ardından da ABD’de Chicago ve San Francisco’da detaylı bir kamp programının sunulmasının sebebi de bu: yeni koşullara en hızlı şekilde adapte olabilmek için antrenman yapmak. Nasıl ki tecrübe abidesi sporcular bile her mücadelesine özel olarak hazırlanıp konsantre oluyorsa, sizin de istediğinizi elde etmek için biraz antrenman yapmanız gerekebilir.

1- İşinizi en kısa ve en anlaşılır şekilde anlatmak için cümlelerinizi belirleyin

Bu konu her girişimci için olmazsa olmaz konuların başında geliyor. Tecrübeli bir girişimci birkaç denemenin ardından en iyi mesajı bulduğunu düşünmeye başlar. Ancak bu konuda hazırlık yapmaktan vazgeçmemek gerekiyor. Farklı bir ülke, farklı bir dil devreye girdiğinde bir profesyonelden yardım almak gerekebilir. Ayrıca hitap edeceğiniz kişinin sektörü bile anlatımınızı değiştirmeniz için bir sebep olabilir. Bir dijital pazarlama projesini bu alanda profesyonel kişilere anlatmakla inşaat sektöründe faaliyet gösteren birine anlatmak arasında büyük farklar vardır. Tüm bunları seyahatiniz öncesi gözden geçirmeniz gerekiyor.

İşin zor tarafı ise her şeyi 30 saniyede yapmak zorunda olmanız. Mesajınız kısa ve anlaşılır olmalı. İşinizin temelini 5 dakikada açıklamaya kalkarsanız büyük ihtimalle karşı taraf ya ilgisini kaybedecek ya da sizi anlamayacak.

2- Akıllarda yer edin

San Francisco ya da Chicago’yu ele alalım; Amerika’nın en hareketli girişimcilik şehirlerinden ikisinde her gün bir dizi etkinlik düzenleniyor, insanlar toplantılarda bir araya geliyor ve birçok tanışma gerçekleşiyor. Böyle ortamlarda siz ve işiniz kısa sürede akıldan çıkabilir, kartvizitiniz onlarcası arasında kaybolup gidebilir. Dolayısıyla akılda kalabilmeniz, kartvizitin özel bir cebe konulmasını sağlamanız şart. Bu konuda tavsiye vermek zor zira ortama, sektöre ve kişinin tarzına göre farklılık gösterecektir. Bazıları renkli kıyafetler, kravatlar tercih ederken bazıları teknolojiyi kullanıp karşısındakini şaşırtmayı deneyebiliyor.Neden işinizi anlatan kısa ve eğlenceli bir videonuz olmasın? Bunu tabletinizden hızlıca izletebilirsiniz. Bunlara ek olarak elbette diliniz akıcı ve enerjiniz yüksek olmalı.

Seyahat edeceğiniz yeri önceden araştırıp farklı bilgiler edinebilir, insanları şaşırtacak farklı detaylar yakalamayı deneyebilirsiniz.

3- Dağıtmayın!

Genellikle iş gezileri bir konferans ya da toplantıya odaklı şekilde planlanır ve toplantı sonrası insanlar gevşemeye oldukça müsaittir. Eğlence ve içeceklerle birlikte biraz gevşeme iyi dostluklar kurmak açısından iyidir – iş yaparken biraz samimiyet kurmak birçok kapıyı açabilir. Ancak sınırları iyi kollamanız önemli. Kendinizi bir anda dans pistinde dağıtırken bulabilirsiniz. Dolayısıyla iş gezilerinizde kontrolün her zaman elinizde olduğundan emin olmalısınız.

Tüm süreci dikkatlice yönetebildiğiniz sürece iş seyahatleri çok önemli fırsatlar. Özellikle de yurt dışına açılmak isteyen şirketler için bu sanatın bir ustası haline gelmek şart.