HİNDİSTAN ARTIK DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ İNTERNET KULLANICISI 4 dakikada okunabilir

HİNDİSTAN ARTIK DÜNYANIN EN BÜYÜK İKİNCİ İNTERNET KULLANICISI 4 dakikada okunabilir

İnternet birçok ülkede gıda ve sağlık hizmetleri gibi temel ihtiyaçlar arasında sayılıyor. Zira insanoğlu artık gerçek açlığının ve sağlının yanında bilgisel açıdan da kendini doyurmak, geride kalıp hasta hissetmekten (FOMO) kaçınmak istiyor. Öyle ki halkın genelinin birçok temel ihtiyaca ulaşmasının pek de kolay olmadığı Hindistan’da bile internet kullanıcılarının sayısı büyük bir hızla artıyor. Son açıklanan raporlara göre Hindistan, ABD’yi geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci internet kullanıcısı haline gelmiş durumda.

KPCB’nin yayımladığı Internet Trend Report‘ta yer alan verilere göre dünyanın en büyük internet kullanıcısı olan Çin, zirveyi kimselere bırakmamaya devam ediyor. Çin’de internet kullanıcılarının sayısı 720 milyonu geçmiş durumda. Ülkenin %50’sinden fazlasının internet erişiminin bulunduğu Çin’in toplam nüfusu ise 1,3 milyarın üzerinde.

Çin, yüksek internet penetrasyonu ve büyüyen ekonomi sayesinde dünyanın arka bahçesindeki bir üretim merkezinden teknoloji geliştiren, zenginleşen bir ülke haline geldi. Son zamanlarda ekonomik anlamda problem yaşıyor olsalar da gelecekte inovasyon anlamında rekabetçi olmayı sürdürecekler. Dolayısıyla internetin olumlu etkilerini Çin’de görmek mümkün.

Dünyanın inovasyon merkezlerinden bir diğeri olan ABD ise ilk kez ikinciliği Hindistan’a kaptırıyor. 322 milyon kişinin yaşadığı ABD’de 280 milyon civarında internet kullanıcısı bulunuyor. Penetrasyon çok yüksek olsa da ABD’in nüfusu, Hindistan’ın 1,1 milyarlık nüfusunun çok gerisinde.

Google, Apple, Facebook gibi şirketlerin de üzerindeki ilgisini artırdığı Hindistan, %40’lık büyüme ile bir anda 300 milyon civarından 400 milyona çıkmayı başarmış. Bu büyüme önümüzdeki yıllarda da devam ederse Hindistan, Çin’in yanına iyice yaklaşabilir. Elbette bu durum, Çin’de yaşanan gelişmenin Hindistan’da da yaşanabileceği anlamına geliyor.

Hindistan’ın gelişiminde ABD’li şirketlerin rolünün olması da şaşırtıcı bir durum değil. İnternet alanında dünya devlerine sahip olan ABD, interneti mümkün olduğunca fazla kişiye ulaştırmayı hedefliyor. Sonuçta günümüz koşullarında internete giren bir kişinin Facebook, Google, Twitter, Snapchat gibi devlerin uzağında kalması pek de muhtemel değil.

Türkiye, 46 milyon kullanıcı ile %58 penetrasyona sahip ve dünyada 14. sırada yer alıyor. Ülkemizde yükselişe geçen girişimcilik ve inovasyon trendlerini de yine büyük kitlelerin internete erişimiyle ilişkilendirmek mümkün.

İnternete yeni kullanıcıların kazandırılması zorlaşıyor

Dikkat çekici bir başka veri ise dünyada en çok internet kullanılan ülkelerin aynı zamanda dünyanın en büyük ülkeleri olması. Bu açıdan bakıldığında ilk 20 ülke dünyanın internet penetrasyonunda %75’i oluştururken geriye kalan %25 ise 178 ülkeden geliyor. Elbette bu internete erişimi olan 3.3 milyar insan ile ilgili. Bu duruma ters açıdan baktığımızda dünyada halen internet erişimi bulunmayan 4 milyardan fazla insan var.

İnternetin başlangıç yılı olarak kabul edilen 1993’ten sonra ilk 1 milyar kullanıcıya ulaşılması 2005 yılını bulmuştu. 2010 yılında 2 milyar, 2014 yılında ise 3 milyar kullanıcıya ulaşıldı. Ancak analizler gösteriyor ki bugünün şartlarıyla internete yeni kullanıcıların kazandırılması için gereken maliyetler yükseliyor. Dolayısıyla 4 milyara ulaşmak için gereken zaman çok da kısa olmayabilir. Bu sebeple uydu ve balon sistemleri gibi yenilikçi sistemler üzerinde çalışılıyor.

En pahalı akıllı telefon Türkiye’de

İnternete erişim maliyetleri konusunda en fazla göz önünde bulundurulan verilerden biri akıllı telefon maliyetleri. Akıllı telefon fiyatlarının gsmh’ya oranı internete erişimin önündeki engellerden biri olarak görülüyor. Zira bazı ülkelerde bir akıllı telefonun fiyatı, bir kişinin yıllık gelirinin %48’ine denk gelebiliyor. Türkiye, dünya üzerinde akıllı telefonların en pahalı olduğu ülkelerin başında geliyor olsa da gelire oranı %2.5 civarında ve bu konuda para harcamaktan hiç de çekinmediğimiz kesin.