İhracat Günlükleri: Aktek Bilişim 8 dakikada okunabilir

İhracat Günlükleri: Aktek Bilişim 8 dakikada okunabilir

Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı ile globalleşen teknoloji firmalarımızı mercek altına aldığımız İhracat Günlükleri röportaj serimize hoş geldiniz! Geçtiğimiz hafta röportaj serimizin konuğu SmartMessage’ın kurucu ortağı ve CEO’su Oğuz Küçükbarak idi. Bu haftaki konuğumuz ise Aktek Bilişim! Aktek Bilişim’in Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Müdürü Murat Tunçer sorularımızı yanıtlıyor!

İhracat Günlükleri röportaj serisinde, kendi sektöründe önemli oyuncular haline gelmiş teknoloji firmalarımızı yakından tanıyarak globalleşme süreçlerine tanık oluyoruz. Serimizin globalleşme çabası olan, bu konuda bilgi almak isteyen okuyucularımıza fayda sağlamasını umuyoruz. Aklınıza takılan bir soru olursa Innogate olarak her zaman buradayız. 😊 Keyifli okumalar!

Murat Bey merhaba, sizi tanıyabilir miyiz?

Murat Tunçer: İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Müh. Bölümünden 1998 yılında mezuniyeti sonrasında Yeditepe Üniversitesi MBA Yüksek lisansı ve Yeditepe Üniversitesi Örgütsel Davranış Doktora programına devam ettim. 1996 yılından bu yana Bilgi Teknolojileri sektöründe Bilgi Sistemleri Yöneticiliği, Bilgi Sistemleri Güvenlik Yöneticisi, İş Analistliği, Proje yöneticiliği, Stratejik Planlama ve İş Geliştirme Yöneticiliği gibi rollerde görev aldım. 2013 yılından bugüne Türkiye’nin köklü sanayi kuruluşlarından Akkök Holding iştiraki olan Aktek Bilgi İletişim Tek. Ve San A.Ş de Stratejik Planlama ve İş geliştirme Müdürü olarak görev yapmaktayım.

“Aktek, geleceğe yön verecek AR-GE ve iş geliştirme çalışmalarına odaklanıyor.”

 

Aktek Bilişim’in faaliyetlerinden bahsedebilir misiniz?

Murat Tunçer: Aktek, 2007 yılında AKKÖK Grubu şirketlerinin bilgi teknolojileri ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş, ilerleyen yıllarda katma değerli bilgi birikimini ülkemiz ekonomisine sunarak önde gelen bir teknoloji firması haline gelmiştir. Aktek ekibi kendi alanlarında deneyimli, aynı zamanda disiplinler arası çalışmaya yatkın onlarca mühendis ve analistten oluşmakta. Hem teknik hem de kişisel gelişime yönelik eğitimler ile “Ekibimiz” sürekli gelişime inanmakta.

2019 yılında hizmetlerimizi 5 ana başlıkta ürünleştirdik:

PRO l Lynk – Kurumsal Bilgi Sistemleri (ERP)

CODE – Yazılım Geliştirme Departmanı

A-Performans – Bütçe & Raporlama (BI) Sistem Yönetim Hizmetleri Departmanı

Admin – Sistem Yönetimi

Arca – Ağ & Güvenlik

Auto-can – Robotic Process Automation

Aktek, geleceğe yön verecek AR-GE ve iş geliştirme çalışmalarına odaklanmakta. San Francisco’da Amerika ofisini açmak ve dünyaya açılma planımızı 2020’de gerçekleştiriyor olmakla beraber, “FUTURE4U”, “SPARK”, “CIP” ve “Everest İnovasyon Odası” gibi kurumsal girişimler ile teknolojinin ve dijitalleşmenin hızını kurumsal yapıya taşımaya, entegre etmeye ve geliştirmeye devam etmekte.

Geleceğin akıllı hotel deneyimi: iSpecta

 

Innogate ile ABD’ye açıldığınız ürün/hizmet neydi?

Murat Tunçer: Innogate ile ABD’ye gittiğimiz ürünümüzün adı iSpecta – Smart Hospitality. Geleceğin akıllı hotel deneyimi. iSpecta sayesinde ziyaretçiler odalarındaki TV ve telefonları üzerinden loyalty puanlarıyla yemek, gezi, SPA vs. ısmarlayabiliyor, sistem sık gelen misafirlerin biriken fazla puanlarını nasıl harcayacakları problemine büyük oranda çözüm sağlıyor. Tabi ki, bir ödeme sisteminden çok daha fazlası; platform ziyaretçiler dışarıda iken odanın sıcaklığını telefondan ayarlayabilmesinden, sistemin onlara hotelin spor odasında antrenman yaparken sağlıklı bir “smoothie” tavsiye etmesine kadar bütün özellikleriyle “geleceğin hotel deneyimi” olarak tanımlayabiliriz. Aynı zamanda hotel yönetimi için de tüm sistemlerin birleştiği bir hub (Global IoT Hub), Oracle PMS ile birlikte çalışıyor ve en önemlisi de verimlilik ve sürdürülebilirlik için topladığı yapay zeka tabanlı ziyaretçi verisini rapor olarak sunuyor.

Rakamlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Murat Tunçer: iSpecta’da yaklaşık 15 yazılımcı, 1 ürün müdürü ve 1 yazılım direktörü bulunuyor. 2019 senesi ihracat gelirimiz 500.000 $.

“2020’de Amerika’da şirketimizi San Francisco’da kuruyor olacağız ve çalışmalarımızı hızla sürdüreceğiz.”

Morning Briefing Toplantıları, New York

Aktek Bilişim’in gelecek hedefleri neler?

Murat Tunçer: Gelecek artık burada. 2020 ile Amerika’da şirketimizi San Francisco’da kuruyor olacağız ve

çalışmalarımızı hızla sürdüreceğiz. Ürün ve hizmet odaklı olup Aktek’e, ana şirketimiz Akkök

Holding’e ve ülkemize katma değer sağlamak istiyoruz.

“Innogate bizim için bir harita, bir yol gösterici, kendimizi denediğimiz ve kullanmadığımız kaslarımızı çalıştırdığımız bir okuldu.”

 

Innogate süreci nasıldı? Neler yaşandı bu süreçte?

Murat Tunçer: Innogate süreci iyi planlanmış, deneyimli kişiler tarafından idare edilen başarılı bir süreçti. Bize çok katkısı olduğunu söyleyebiliriz. Bizim için bir harita, bir yol gösterici, kendimizi denediğimiz ve kullanmadığımız kaslarımızı çalıştırdığımız bir okuldu. MBA gibiydi aslında 3 aylık, hızlı, birçok bilgi ve danışman/profesyonel içeren, değerli bir deneyim. Sizinle aynı hedefte olan diğer firmaların ve genç girişimlerin de olduğu bu karma aynı zamanda harika bir odak grubu oldu bizim için.

“Stratejik kararlar alırken Innogate ile edindiğimiz bilgileri sık sık kullanıyoruz.”

 

Innogate ile ABD’de ulaşmak istediğiniz hedeflerinize ulaştınız mı?

Murat Tunçer: İnce eleyip sık dokuyan bir firma olduğumuz için süreçlerimiz hala devam ediyor. Fakat bu zaman süresinde stratejik kararlar alırken Innogate ile edindiğimiz bilgileri sık sık kullanıyoruz.

Sizin için 5 kelime ile Innogate?

  • Harita
  • Deneyim
  • Bilgi
  • İlgi
  • Profesyonellik

 

 

“Globale açılacak firmaların A’dan Z’ye her türlü konuyu dikkat ile ele alıp, stratejik kararlar alırken konularda bilgisi olan kişilere ve firmalara danışmalarının önemli olacağını düşünüyoruz.”

 

ABD’ye açılacak firmalara ne tavsiye edersiniz?

Murat Tunçer: Sindirecekleri bir süreç öneriyoruz. A’dan Z’ye her türlü konuyu dikkat ile ele alıp, stratejik kararlar alırken konularda bilgisi olan kişilere ve firmalara danışmalarının önemli olacağını düşünüyoruz. Bütçelerini kuvvetli tutup, pazara girecekleri ürünün en iyi şekilde yapılmış olması ve ABD pazarlama stratejilerine ne kadar yakın olursa o kadar iyi olacağının üstüne basmak istiyoruz.

En çok zorlandığınız konu/konular neydi?

Murat Tunçer: Zorlanmaktan ziyade bu sürecin bizim için çok yararlı olduğunu söyleyebiliriz. Konudan bahsedersek; köklü ve kurumsal bir holding olduğumuz için işlerimiz her zaman yavaş ilerler. Bunun nedeni etraflıca düşünmek, konuyu iyice sindirmek ve en ufak detayına kadar profesyoneller ile ortak bir çalışma içerisinde inceleyip sonuçlandırmak. Mesela Amerika’daki vergilendirme süreçleri bizim çok uzak olduğumuz bir konuydu. Bu konuda ilgili yabancı firmalardan destek almak en doğru yoldu ve o şekilde ilerledik.

Roundtable Toplantıları, New York

 Bu zorluğu aştınız mı? Nasıl aştınız?

Murat Tunçer: Aşmaya devam ediyoruz. Konular hakkında profesyonel yetkiye sahip kişiler ile çalışabilmek bizim için büyük bir kazanım.

 

 

Innogate’e başvurmanız için sizi iten şey neydi?

Murat Tunçer: Aktek, vizyoner bir holdingin vizyoner teknoloji şirketi. Teknoloji müzik gibi evrensel. Bu konuda ilerlemek istiyorsanız dünyaya açılmanız şart. Bizim için en önemli itici güç bu.

Oya Ayanoğlu