İhracat Günlükleri: Done İletişim Bilgi Sistemleri 9 dakikada okunabilir

İhracat Günlükleri: Done İletişim Bilgi Sistemleri 9 dakikada okunabilir

Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı ile globalleşen yerli teknoloji firmalarımızı mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba! Bu röportaj serimiz ile kendi sektöründe önemli oyuncular haline gelmiş teknoloji firmalarımızı yakından tanıyarak globalleşme süreçlerine tanık oluyoruz. Röportaj serimizin globalleşme çabası olan ve bu konuda bilgi almak isteyen okuyucularımıza fayda sağlamasını umuyoruz. Aklınıza takılan bir soru olursa Innogate olarak her zaman buradayız. 😊 Keyifli okumalar dileriz!

Geçtiğimiz hafta röportaj serimizin konuğu UrbanStat Kurucu Ortağı Anıl Çelik idi. Bu hafta İhracat Günlükleri serimizin konuğu ise misafirlerine mobil uygulama çözümü sağlamak isteyen otellere çözümler sunan firmamız Done İletişim Bilgi Sistemleri! Done İletişim Bilgi Sistemleri A.Ş.’nin Genel Müdürü Dr. Özgür Zan sorularımızı yanıtlıyor.

Dr. Özgür Zan, Done İletişim Bilgi Sistemleri A.Ş.’nin Genel Müdürü 

Özgür Bey merhaba, öncelikle okuyucularımıza sizi tanıtmak isteriz.

Dr. Özgür Zan: Merhaba, 1994 yılında Kadıköy Anadolu Lisesi, 1999 yılında Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinden mezun oldum. Aynı yıl mobil yazılımlar geliştirmek için kurulan Türkiye’nin ilk mobil yazılım firması Done İletişim Bilgi Sistemleri A.Ş. firmasının kurucu ortağı oldum. 2010 yılından bu yana genel müdürlük görevini sürdürdüğüm Done ile başarılar elde edilmesine katkıda bulundum. Bahsettiğim başarıları sıralayacak olursak:

  • 18 farklı ülkeye yazılım ihracaatı
  • 32 ulusal ve uluslararası ödül
  • 3 TÜBİTAK, 1 KOSGEB, 4 Avrupa Birliği ARGE projelerinin yönetimi (ITEA, EUREKA, Horizon 2020)
  • Şirketin tek bir inovatif çözümde re-organize edilerek globalleşme dönüşümüne liderlik edilmesi.

Done’de yönetici ortak olarak devam ederken iş hayatım ile paralel olarak akademik çalışmalarıma da devam etmekteyim. Yeditepe Üniversitesi’nden İşletme Yüksek Lisansımı 2002’de, Organizasyon ve İşletme alanındaki doktoramı da 2008 yılında tamamladım. 2010-2018 yılları arasında Kadir Has Üniversitesi (KHÜ), Yeni Medya bölümünde “Kullanıcı Deneyimi” isimli Yüksek Lisans dersini verdim. Konferans, panel ve çeşitli etkinliklerde konuşma ve sunumları ile sektöre katkı sağlamayı hedefliyorum.

Home2nite projesi ile bağımsız otellerin bir arada olduğu ve sistemdeki otellerin misafirlerinin cep telefonu ile otel odası kapısını açabilmesi, odalarına yemek siparişi verebilmeleri, temassız ve hızlı check-in yapabilmeleri, mobil ödeme, kat hizmetleri talepleri, SPA, Golf, Restaurant rezervasyonları gibi tüm istek ve ihtiyaçlarını mobil uygulama üzerinden yapılmasını sağlayan inovatif çözümü sunmakta.”

 

Done’ın faaliyet alanı nedir?

Dr. Özgür Zan: 1999-2017 yılları arasında mobil operatörlere yönelik yazılım ve altyapı hizmeti sağlayan firmamız Done’de, 2017’de aldığımız stratejik karar ile Turizm ve Konaklama sektörüne yönelik; yenilikçi ve benzeri olmayan bir mobil uygulama platformunu geliştirmeye karar verdik. Bu çözüm ile günümüzde turizm sektörünün dijital dönüşümüne tüm dünyada katkı sağlıyoruz. 2017 yılında Avrupa Birliğinden Horizon 2020 programından hibe desteği aldık ve aynı sene Innogate programı ile iş planlarımızı en ince detayına kadar hazırladık. Innogate ile odaklandığımız Home2nite projesi ile bağımsız otellerin bir arada olduğu ve sistemdeki otellerin misafirlerinin cep telefonu ile otel odası kapısını açabilmesi, odalarına yemek siparişi verebilmeleri, temassız ve hızlı check-in yapabilmeleri, mobil ödeme, kat hizmetleri talepleri, SPA, Golf, Restaurant rezervasyonları gibi tüm istek ve ihtiyaçlarını mobil uygulama üzerinden yapılmasını sağlayan inovatif çözümü sunmaktadır. Kendi markaları ile misafirlerine mobil uygulama çözümü sağlamak isteyen otellere de firmamız WeBee isimli çözüm ile katkı sunmaktadır.

Innogate ile ABD pazarına açıldığınız ürün/hizmet neydi?

Dr. Özgür Zan: ABD’ye Home2nite konsepti ile açıldık. 2017 yılında 2 ay kadar ABD’de Orlando, Chicago ve San Francisco’da pazar araştırması yaptık. Otel sahipleri ve konaklama sektörü profesyonelleri ile görüşmeler yaptık. Stratejik iş ortaklarını araştırdık. Rakiplerin ürün ve çözümlerini inceledik. Uluslararası büyük otel teknoloji organizasyonlarına katıldık.

 

Rakamlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Dr. Özgür Zan: Firmamız WeBee çözümü ile 18 ülkede yüzlerce otele ulaştı. Oteller ürünümüz sayesinde oda başı gelirlerini arttırdılar, repütasyon sitelerinde itibarlarını ve misafirlerinin verdikleri puanlarını yükselttiler ve dijital dönüşümlerinde büyük bir adım attılar. Konaklama yapan bir misafir konaklama süresince ortalama 4 tane siparişi cep telefonundan verdi ve rakiplerimize oranla 3 kat daha fazla uygulama indirme oranlarına ulaştık. Şu anda amacımız otel sayımızı binlerin katlarına ulaştırmak.

“Dünyada pazar lideri olmak ve yenilikçi çözümler ile turizm ve konaklama sektörüne değer katmaya devam etmek istiyoruz.”

 

Done’nin gelecek hedefleriniz neler?

Dr. Özgür Zan: Dünyada pazar lideri olmak ve yenilikçi çözümler ile turizm ve konaklama sektörüne değer katmaya devam etmek istiyoruz. Global pazarda büyümek birinci hedefimiz. Önümüzdeki dönemde hızlı büyümek için Avrupa’daki turizm bölgesinde yer alan otelleri hedefledik.

“Firmamızın global adımlar atmak için dönüşüm içerisinde olduğu bir süreçte Innogate sayesinde süreci hızlandırdık, sistematik hale getirdik ve mentorların dışardan bakış açıları ile birlikte iş modelimizi derinlemesine geliştirme fırsatımız oldu.”

 

Innogate süreci nasıldı? Neler yaşandı bu süreçte?

Dr. Özgür Zan: Innogate süreci bizim için çok faydalı oldu çünkü firmamız o dönemde global adımlar atmak üzere bir dönüşüm içerisindeydi. Bu dönüşümü Innogate sayesinde hızlandırdık, sistematik hale getirdik, mentorların dışardan bakış açıları ile birlikte iş modelimizi derinlemesine geliştirme fırsatımız oldu.

 

Innogate ile ABD’de ulaşmak istediğiniz hedeflerinize ulaştınız mı?

Dr. Özgür Zan: ABD çok büyük bir ülke ve hedeflerimiz de aynı oranda büyük. 2017-2020 arasındaki hedeflerimize ulaştık. Çözümümüzü müşteri gereksinimlerine göre ve en ileri teknolojik altyapı ve maksimum kullanım kolaylığı olacak şekilde geliştirdik. Global olarak pek çok ülkede bilinirliğe, ödüllere ve referansa ulaştık. Örneğin THA tarafından 2019 yılında en iyi misafir etkileşim ödülünü kazandık.

Innogate’i 5 kelime ile nitelendirmenizi istesek hangi kelimeleri seçerdiniz?

  • Yenilikçi
  • Globalleşme
  • Ürün-pazar stratejisi
  • Global pazarlara giriş
  • Vizyon

ABDye açılacak firmalara ne tavsiye edersiniz?

Dr. Özgür Zan: Önce Türkiye’de ve yakın pazarlarda belli bir düzeyde başarı elde ettikten sonra ABD pazarını hedeflemelerini öneririm. Mutlaka Innogate sürecine başvurmalarını öneriyorum. Süreci yönetecek kişinin şirket ortağı seviyesinde olmasını ve ABD pazarı için tam bir odaklanma gerektiğini belirtmek isterim. ABD büyük bir pazar ama rekabette o oranda fazla ve dinamikler çok farklı. Türkiye’de sizi başarılı yapan dinamiklerin aynısı ABD için geçerli olmayacaktır. Örneğin, ABD’de çok fazla dijital pazarlama yapılması gerekiyor; randevu almak daha zor ama randevu alabildiğinizde satış ihtimaliniz daha yüksek. Evet veya hayır kararı daha hızlı veriliyor. Zamana saygı var. En önemli husus ürün-pazar eşleşmesi ve sonrasında satış yapabilmek için ilgili sektörde çevrenizin olması veya çevresi olan profesyonelleri istihdam edebilmeniz, ABD pazarının tamamına değil kendi hedef kitlenize odaklanmanız, mutlaka online pazarlamayı en ön plana almanız gibi konular oldukça önemli.

 

En çok zorlandığınız konu/konular neydi?

Dr. Özgür Zan: Her pazarın farklı dinamikleri var. İçinde olmadan, gözlem yapıp, koklamadan, networking yapmadan, sektördeki kişiler ile yoğun bir iletişim kurmadan öğrenmeniz mümkün değil. Hiçbir şey araştırmalarda yazdığı gibi değil. İncelikleri öğrenmek ve yaşamak zorundasınız. Her ülkedeki dinamikleri öğrenerek sonrasında ilgili pazarlara giriş yapmak veya yapmamaya karar vermek lazım.

“Zaman kaybettiğimiz ülkeler de oldu, ancak bu da öğrenmenin bir parçası.”

 

Bu zorluğu aştınız mı? Nasıl aştınız?

Dr. Özgür Zan: Evet, sektörün ve çalıştığımız ülkelerdeki dinamikleri öğrendik. Buna göre pozisyon aldık. Tabi zaman kaybettiğimiz ülkeler de oldu. Ancak bu da öğrenmenin bir parçası. Eğer şirketinizi öğrenen bir organizasyon olarak görüyorsanız, hatayı bile hızlı yapıp, hatada ısrar etmeden hızla yön değiştirebiliyorsunuz.

Innogatee başvurmanız için sizi iten şey neydi?

Dr. Özgür Zan: Globalleşme arzusu, ABD’deki sistematik süreçler, değerli mentorlar ve ekosistem. Bu süreci deneyimli Innogate yöneticilerinin desteği ile hızlandırmak için başvurduk. Aynı zamanda daha önce programa katılanlar program hakkında çok değerli geribildirimler verdiler. Bu da bizim tereddüt etmeden programa başvurmamıza neden oldu. Biz de programa katıldıktan sonra benzer şekilde iletişimde olduğumuz diğer teknoloji şirketlerine de programınızın faydalarını anlatan gönüllü bir elçi olduk.

Tüm Innogate ekibine, mentor ve değerli firma temsilcilerine teşekkür ederiz.

Oya Ayanoğlu