
21 Ağu İhracat Günlükleri: MTX Commodities
Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı ile globalleşen yerli teknoloji firmalarımızı mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba! Bu röportaj serimiz ile kendi sektöründe önemli oyuncular haline gelmiş teknoloji firmalarımızı yakından tanıyarak globalleşme süreçlerine tanık oluyoruz. Röportaj serimizin globalleşme çabası olan ve bu konuda bilgi almak isteyen okuyucularımıza fayda sağlamasını umuyoruz. Aklınıza takılan bir soru olursa Innogate olarak her zaman buradayız. 😊 Keyifli okumalar dileriz!
Geçtiğimiz günlerde röportaj serimizin konuğu Altınay Elektromobilite Genel Müdürü Selman Tosunoğlu idi. Bu hafta İhracat Günlükleri serimizin konuğu ise enerji, tarım, değerli olmayan metaller gibi emtia ürünlerinin için toptan alış ve satış tekliflerinin girilebileceği, işlemlerinin yapılabileceği ve bu işlemlerin yapılması sürecinde kullanılabilecek risk yönetimi, algoritmik ticaret ve analiz araçları ve SaaS çözümleri sunan MTX Commodities! MTX Commodities’in Kurucu Ortaklarından ve COO’su Melis Bilgiç Aksarı sorularımızı yanıtlıyor.
Melis Bilgiç Aksarı, MTX Commodities’in Kurucu Ortaklarından ve COO’su
Melis Hanım merhaba, öncelikle okuyucularımıza sizi tanıtmak isteriz.
Melis Bilgiç Aksarı: Merhaba, ismim Melis Bilgiç Aksarı. MTX Commodities’in kurucularından biri ve COO’suyum. MTX, Matriks Bilgi Dağıtım Hizmetleri’nin iştirakidir. Aynı zamanda Matriks’te de Emtia Teknolojileri Departmanı’nın Direktörlüğünü sürdürmekteyim.
Astrofizikçi olmak için yola çıktığım kariyerim şu an enerji ve tarım sektörlerine rekabetçi alım ve satım olanakları sunan ticaret (trading) ve akıllı karar destek sistemleri için SaaS ürünler geliştiren, market lideri bir şirketin yöneticiliğine evrildi.
Yıllar önce Fizik Mühendisi olarak bu yola başladım ve zaman içerisinde astrofiziği hobi haline dönüştürüp insan hayatına daha çok temas edebileceğime inandığım yenilenebilir enerji alanına yöneldim yüksek lisans yıllarımda. Güneş enerjisi sistemleri üzerine master yaparken sadece üretim yönteminin değil elektrik tüketimin de çevreye ve ekonomiye etkileri üzerine önemini anladıktan sonra bu alana ilgim artmaya başladı. Bunun devamında TÜBİTAK tarafından fonlanan Türkiye elektrik talebinin yapay zeka destekli tahminlerini yapan bir projede yer aldım. İşin yazılımsal ve analitik kısmı daha hoşuma gittiğinden, bana insan hayatına dokunabilme imkanı sağladığından Araştırma Görevliliği pozisyonumu bırakarak özel sektörde bir danışmanlık firmasında elektrik piyasası tahmin konuları üzerine çalışmaya başladım. Kısa bir süre sonra yolumuz Matriks ile kesişti ve Matriks’in finans konusundaki tecrübesini enerji piyasalarına taşıyacak Matriks Enerji Terminali projesini başlattık.
Innogate ile Dijitalleşin
Her zaman çevreye ve insanlığa faydalı olabilecek bir iş yapmayı hedefledim. Hiç ummadığım şekilde bunu yapan bir iş içerisinde kendimi bulmaktan gurur duyuyorum. Şu an farklı ülkelerde enerji ve tarım fiyatlarının rekabetçi ve adil hale gelmesine katkıda bulunan, analitik yaklaşımlar ve algoritmik enerji ticareti ile birçok firmanın zarar etmesini önleyen çözümler sunmak beni tam da olmam gereken noktada hissettiriyor.
MTX Commodities’in faaliyet alanı nedir?
Melis Bilgiç Aksarı: MTX enerji, tarım, değerli olmayan metaller gibi emtia ürünlerinin için toptan alış ve satış tekliflerinin girilebileceği, işlemlerinin yapılabileceği ve bu işlermlerin yapılması sürecinde kullanılabilecek risk yönetimi, algoritmik ticaret ve analiz araçları sunan SaaS çözümler sunuyor. Bunlara ek olarak Ukrayna, Batı Afrika ve yakın Asya bölgelerinde piyasa kurulum eğitimleri, danışmanlık ve piyasa simülasyonları hizmetleri sunuyoruz.
Innogate ile ABD’ye açıldığınız ürün/hizmet neydi?
Melis Bilgiç Aksarı: Biz Innogate ile brokerların ve butik borsaların kendi müşterilerinin enerji, tarım ve metal alıp satabilecekleri altyapıyı sağlayan MET Ticaret Platformu ile yola çıkmaya karar verdik.
Melis Bilgiç Aksarı, Tobias Strobl ile Sabah Toplantılarından
“Şu an Türkiye genelinde yaklaşık 650 kullanıcı ve dünya genelinde toplam 1200 kullanıcımız bulunuyor.”
Rakamlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Melis Bilgiç Aksarı: Şu an Türkiye genelinde yaklaşık 650 kullanıcı ve dünya genelinde toplam 1200 kullanıcımız bulunuyor. Teknolojiyi geliştiren ekibimizde 8 kişiyiz. Bunun yanısıra Londra ve Avusturya’da satış ve iş geliştirme süreçlerinde yer alan iki kişi bulunuyor.
MTX’in gelecek hedeflerini neler?
Melis Bilgiç Aksarı: MTX öncelikli olarak Türkiye’deki büyümesini devam ettirmek istiyor. Bu arada Türkiye’de satışlarımızı hala Matriks adı altında yapıyoruz bu parantezi açmak isterim. Bugün elektrik santrallerinin ve tüketici portföylerinin elektrik fazlalığı veya yetersizliğini algoritmik ticaret sistemleri ile dengeleyen sistemimiz ve risk yönetimi sistemimiz her gün özgün yapısı, vizyonu ve kalitesi kullanıcı sayılarını artırıyor. Türkiye tezgah üstü elektrik ticaretinin ekran ticaretinin hemen hemen tamamı ekranlarımızdan yapılıyor. Piyasa genelinde bu ticaretin tamamen ekranlardan olabilmesi için Enerji Ticareti Derneği gibi farklı paydaşlar ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Finans’tan gelen bakış açımızla da kullanıcılarımızın en akıllı ve karlı şekilde hem elektrik portföy yönetimlerine destek oluyoruz hem de uğrayacakları cezalardan onları koruyoruz. Doğu Avrupa bölgesi ve yakın Asya Bölgesindeki satışlarımız da hızlandı. Oralarda da daha geniş coğrafyalara yayılmayı planlıyoruz. Enerji ve tarım ticareti o kadar coğrafyaya bağlı bir iş ki ürünün fiziksel transferi olduğundan bir ülkede yayılmanız komşu ülkeleri de tetikliyor. Bu sebeplerle diğer bölgelere de yayılacağımız günleri iple çekiyoruz. Bir yandan da Innogate sürecinde aklımıza hiç gelmeyen iş modelleri ile tanıştık. Covid-19 süreci maalesef oradaki süreçlerimizi sekteye uğrattı fakat bir an önce Amerika pazarı süreçlerimizi de hızlandırmak istiyoruz.
Melis Bilgiç Aksarı, Melike Ayan ile Birebir Toplantılardan
“Büyük ve köklü bir firma içerisinde start-up dinamiklerini yaşayarak ve yaşatarak yer alırken yolda birçok tereddüt yaşıyorsunuz. Bu işlerin bir formülü yok, kendi yolunuzu bulmak zorundasınız.”
Innogate süreci nasıldı?
Melis Bilgiç Aksarı: Profesyonel hayatımı sil baştan başlatan bir süreç oldu diyebilirim. Diğer firmalardan farklı olarak biz Türkiye’de alanında lider bir şirket olan Matriks’in kendi ana konusundan farklı bir konu üzerine Matriks bünyesinde teknolojiyi geliştirip, satış ve iş geliştirmeyi ise MTX bünyesinde yapıyoruz. Büyük ve köklü bir firma içerisinde start-up dinamiklerini yaşayarak ve yaşatarak yer alırken yolda birçok tereddüt yaşıyorsunuz. Bu işlerin bir formülü yok, kendi yolunuzu bulmak zorundasınız. “Verdiğiniz kararlar doğru mu, pazarlama nedir, şirket büyüyecek mi?” gibi kafanızda sorular dönüp duruyor. Innogate sürecinde ben öncelikli olarak neyin doğru neyin yanlış, neyin düzeltilebilir neyin artık vazgeçilmesi gereken şeyler olduğunu gördüm. Hem ürün, hem iş modeli hem de yönetim yaklaşımı açısından. Birçok değerli mentor ve profesyonel ile çalıştık. Yeri geldi birebir sorular sorarak, yeri geldi bir konu için anlatımlarını dinleyerek tüm süreçlerimizi bir değerlendirme sürecinden geçirdim ve tüm yaklaşımlarımı güncelledim. Yepyeni satış, pazarlama, ürün yönetimi ve tabi ürün geliştirme stratejileri oluşturduk bu sayede.
Innogate ile ABD’de ulaşmak istediğiniz hedeflerinize ulaştınız mı?
Melis Bilgiç Aksarı: ABD’ye dair en büyük hedefimiz ürünlerin o markete uyup uymayacağını görebilmekti. Bu süreçte ürünün hangi parçaları, marketin nerelerine uyabilir bunu çok net bir şekilde Innogate ekibinin beni yönlendirdiği kişiler sayesinde gördüm.
Melis Bilgiç Aksarı & Jens Weitzel Birebir Toplantılarında
Sizin için 5 kelime ile Innogate nedir?
Melis Bilgiç Aksarı: Kelime zor, birkaç tamlama olsa… Nokta atışı kişilere yönlendiren, hızlı bir şekilde sizi yetiştiren, her alandan farklı bilgileri hap gibi elinize veren, aşırı keyifli ve yardımsever ekibe sahip bir yol arkadaşı…
Innogate ile Dijitalleşin
ABD’ye açılacak firmalara ne tavsiye edersiniz?
Melis Bilgiç Aksarı: Diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında Amerika çok farklı bir ülke. Öncelikle unutulmaması gereken şey kimse karşılıksız bir şey yapmıyor Amerika’da. Türk duygusallığınızı bırakıp gitmeniz gerekiyor oraya. Birinden bir destek, bir yorum almak, size el vermelerini sağlamak istiyorsanız siz de ona profesyonel bir destek, çevre vs. sunuyor olmanız lazım. Bunun yanı sıra online pazarlama konusunda Türkiye’de ve Avrupa’da çok kafa karışıklığı var. Fakat Amerika’da pazarlamanın formülleri var. Bu formülleri uygulamazsanız bin takla atsanız da en güzel ürünü sunsanız da insanların sizi tercih etmesi neredeyse imkansız. Yaygın tercih edilme ve görünürlük çok önemli. Bu sebeple bu işi çok iyi bilen insanlarla çalışmazsanız veya Innogate gibi sizi bu kişilere yönlendirecek birilerinden destek almazsanız başarıya ulaşmanız çok zor.
Globalleşme sürecinde en çok zorlandığınız konu / konular neydi?
Melis Bilgiç Aksarı: Güven kazanmak çok zor. Bu güveni kazanmak için gereken bir zaman sizi destekleyen ve anlatan kişilere ihtiyacınız var. Amerika diğer ülkelerden farklı olarak hangi ülkeden geldiğinize hiç bakılmıyor, “siz kimsiniz ve sunacağınız katkı ne” gözü ile bakıyorlar. Burada cevaplarımızı netleştirmek bile vaktimizi aldı. Bir yandan da Amerika’da o pazarın içinde ya fiziksel olarak yer almanız ya da sizi yerinde temsil edecek birilerine ihtiyacınız var. Yoksa buradan kendi başınıza bu işi yapmaya çalışırsanız zorlanırsınız.
Ahmet Can / NTV Röportajı, San Francisco
“Her ülke ya da her bölge için ayrı stratejiler şart. Her ülke için stratejilerinizi belirlerseniz ve iyi planlanmış ve yeterli maddi kaynağa ulaşımınız varsa bu zorluğu aşabiliyorsunuz.”
Bu zorluğu aştınız mı? Nasıl aştınız?
Melis Bilgiç Aksarı: Avrupa’da uzun yıllar kendimizi birebir insanlara anlatamamız gerekti. Ama hala bazı bariyerler yaşıyoruz. Gürcistan, Nijerya gibi ülkelerde ise kendinizi anlatabilmeniz daha kolay. Amerika’da ise bahsettiğim gibi bambaşka bir pazarlama stratejisi gerekiyor. Her ülke ya da her bölge için ayrı stratejiler şart. Her ülke için stratejilerinizi belirlerseniz ve iyi planlanmış ve yeterli maddi kaynağa ulaşımınız varsa bu zorluğu aşabiliyorsunuz.
Innogate’e başvurmanız için sizi iten şey neydi?
Melis Bilgiç Aksarı: İki önemli nokta vardı. Birincisi sunulan eğitim programı çok hoşuma gitti. Yönetici şapkamda kendimden emin olamadığım başlıklar vardı ve bu eğitimlerin işe yarayacağını düşündüm. Çünkü işin büyüme süreci başlamıştı ve hem personel hem bütçe hem de pazarlama ile ilgili en verimli ve akıllı kararların verilmesi gereken noktaya gelmiştik. Neticede sunulan başlıklardan çok daha fazlasında ulaştım ve sil baştan stratejilerimizi yazmaya başladık. Bir yandan da Amerikan pazarında bize yer olup olmadığını görmek istiyorduk. Innogate ile bu sürece girerek çok doğru bir karar vermişim.