İhracat Günlükleri: Octopod 8 dakikada okunabilir

İhracat Günlükleri: Octopod 8 dakikada okunabilir

Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı ile globalleşen yerli teknoloji firmalarımızı mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba!

Geçtiğimiz günlerde röportaj serimizin konuğu Segmentify Kurucu Ortağı Ergin Eroğlu idi. Bu hafta İhracat Günlükleri serimizin konuğu ise No Code / Low Code yazılım geliştirme platformu sağlayıcısı Octopod. Octopod’un Kurucusu ve Genel Müdürü Şenol Balo sorularımızı yanıtlıyor.

Şenol Balo, Octopod’un Kurucusu ve Genel Müdürü 

Şenol Bey merhaba, öncelikle okuyucularımıza sizi tanıtmak isteriz.

Şenol Balo: 1999 yılında İstanbul Üniversitesi’nde 2. sınıfta iken kurduğum ilk girişimimle bilişim sektöründe faaliyet göstermeye başladık.  21 yıldır bilişim sektöründe, kurumların dijital dönüşüm projelerinde ürün ve hizmet sağlayıcı olarak çalışmaktayız. 2012 yılında projelerdeki yazılım geliştirme süreçlerinin zorluklarına çözüm getirmek üzere bir hayal ile yola çıkarak 5 yıllık bir AR-GE sürecinin ardından ekibimle birlikte kodsuz yazılım geliştirme platformu OCTOPOD’u kurumların kullanımına hazır hale getirdik.

Octopod’un faaliyet alanı nedir?

Şenol Balo: No Code / Low Code yazılım geliştirme platformu sağlayıcısıyız. Kodlama olmadan veya çok az kodlama ile kurumsal iş uygulamaların geliştirilmesini sağlayan platformumuzun, eğitim, satış ve destek faaliyetlerini yürütüyoruz. Bunun yanında dijital dönüşüm projelerinde özel yazılım geliştirme ve danışmanlık hizmetleri vermekteyiz.

“Türkiye’de 150’nin üzerinde kurumsal müşteri tarafından ve 10.000 üzerinde kullanıcı ile kullanılmakta olan yazılımımızın ABD için hazırladığımız versiyonunda ABD’de 800 kullanıcıya eriştik.”

 

Innogate ile ABD’ye açıldığınız ürün/hizmet neydi?

Şenol Balo: OCTOPOD ismiyle piyasaya sunduğumuz kodsuz yazılım geliştirme platformumuzla ABD’ye açıldık.

Rakamlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Şenol Balo: Türkiye’de 150’nin üzerinde kurumsal müşteri tarafından ve 10.000 üzerinde kullanıcı ile kullanılmakta olan yazılımımızın ABD için hazırladığımız versiyonunda ABD’de 800 kullanıcıya eriştik. 25 Kişilik yazılımcı ve danışman kadrosuyla hizmet vermeye devam ediyoruz.

 

Octopod’un hedefleri neler?

Şenol Balo: Türkiye’den dünya çapında bir teknoloji şirketi çıkarmak ve bilinen bir yazılım geliştirme platformu olma hedeflerimiz var. Bu hedefler doğrultusunda hem Türkiye’de hem Amerika’da üniversitelerle iş birliklerimiz ve ortak çalışmalarımız mevcut. Bu iş birliklerini artırarak, yazılım sektöründeki nitelikli yazılımcı açığına çözüm üretmek ve şirketlerin ihtiyaç duydukları dijital dönüşüme daha hızlı erişebilmelerini sağlamak istiyoruz. Ülkemizdeki genç ve dinamik nüfusun yazılım sektörüne hızlı adaptasyonunu sağlayarak, dünya çapında yazılım üreticisi olma yolunda çalışmalarımıza devam ediyoruz.

“Innogate çalışanları, danışmanları ve networkü sayesinde birçok kişi ve kurumla tanışma, bilgi alma imkanına kavuştuk.”

 

Innogate süreci nasıldı? Neler yaşandı bu süreçte?

Şenol Balo: Innogate bizim için tam bir keşif süreci idi. Açılmak istediğimiz ABD pazarını tam olarak tanımak, anlamak ve stratejilerimizi belirlemek istediğimiz bir dönemde karşımıza çıkan fırsatla sürece dahil olduk. 2 aylık sıkı Türkiye eğitimlerinden sonra 1 aylık harika bir ABD pazar deneyimi gerçekleştirdik. Innogate çalışanları, danışmanları ve networkü sayesinde birçok kişi ve kurumla tanışma, bilgi alma imkanına kavuştuk.

“Innogate’te gösterilen yöntemler sayesinde yeni bağlantılar bulduk ve ABD pazarında satışlarımıza başladık. ABD’nin köklü üniversitelerinden University of South Carolina ile 5 yıllık bir eğitim anlaşması yaptık ve 500 öğrenciyi kapsayan lisans bağışladık. 2020’nin ilk çeyreğinde pandemi öncesi 15 öğrencilik bir master grubunu üniversitede eğiterek sertifikalandırdık.”

 

Innogate ile ABD’de ulaşmak istediğiniz hedeflerinize ulaştınız mı?

Şenol Balo: Asıl amacımız ürünümüz ve şirketimiz ABD pazarına hazır mı, rakiplerimiz neler yapıyor, ABD’de ticaret ve şirket kurma nasıl yapılıyor, vb. sorularımıza cevap bulmaktı. 1 aylık ABD ziyaretimizde çok yüksek oranda sorularımıza cevap bulduk. Türkiye’ye döndüğümüzde çok hızlı bir şekilde gerekli organizasyonu yaparak ABD şirket açılış işlemlerimizi tamamladık ve pazarlama faaliyetlerimize başladık. Gösterdikleri yöntemler sayesinde yeni bağlantılar bulduk ve ABD pazarında satışlarımıza başladık.

ABD’nin köklü üniversitelerinden University of South Carolina ile 5 yıllık bir eğitim anlaşması yaptık ve 500 öğrenciyi kapsayan lisans bağışladık. 2020’nin ilk çeyreğinde pandemi öncesi 15 öğrencilik bir master grubunu üniversitede eğiterek sertifikalandırdık.

Sizin için 5 kelime ile Innogate?

  • ABD’ye açılım
  • Farkındalık
  • Eğitim
  • Network
  • Hızlandırma

ABD’ye açılacak firmalara ne tavsiye edersiniz?

Şenol Balo: Innogate eğitim sürecinde eğitimlerde uzun uzun bahsediliyor olmasına rağmen bazı konularda sonraları eğitim zamanında montörlerimizin anlattığı konuları tam olarak içselleştiremediğimizi gördük. Eğitim sürecini daha verimli geçirmek adına ABD’ye açılacak şirketlerde bu konudaki görevli arkadaşların kesinlikle sadece ABD açılımına ve eğitimlere konsantre olması gerektiğini düşünüyorum. Çok büyük ve gelişmiş bir pazar olan ABD’de hedef ve müşteri segmenti çok iyi belirlenmeli. Yeterli konsantrasyon ve mali destek olmadan yapılacak ABD yatırımlarının şirketleri zorlama ihtimali çok yüksek. ABD ofisi olmadan ürünlerini mutlaka ABD’li kullanıcılara ulaştırmayı ve kullanıcı geri bildirimi almayı önemsemek gerekiyor.

Globalleşme sürecinde en çok zorlandığınız konu / konular neydi?

Şenol Balo: Biz en çok ürün – pazar uyumunda ve hedef müşteri profilini tanımlamakta zorlandık. Ürünümüzün Türkiye’deki müşteri kitlesi de oldukça farklı segmentlerden oluşuyor, ABD’de de benzer bir strateji ile gitme hedefiyle yola çıktık. Ancak hem fiyatlama hem müşteri davranışlarını deneyimlemek bu süreçte elde ettiğimiz en büyük kazanım oldu. A/B testleri ile her hedefi test edip hangisi üzerinde yoğunlaşacağınıza karar vermeniz ve sıkı çalışmanız gerekiyor. Türkiye’de her işi yapmak meziyet iken ABD’de bir işi çok iyi yapmak daha önemli.

Bu zorluğu aştınız mı? Nasıl aştınız?

Şenol Balo: Ürün hedef kitlemizi belirledik, birçok A/B testi yaptık, demo hesap oluşturmaya yönelik reklam kampanyaları yaptık ve gelen kullanıcıların aktivitelerini takip ederek ürünün UI/ UX tarafındaki geliştirmelerini tamamladık. Böylece, müşterilerimizin onboarding süreçlerini ileriye taşımış olduk. Tüm eyaletlere çalışmak yerine hedef eyaletler belirledik ve çalışmalarımı yoğunlaştırdık. Pazarlama faaliyetlerimizi online yaptık.

 

Innogate’e başvurmanız için sizi iten şey neydi?

Şenol Balo: Programın içeriğine baktığımda ve Innogate uzmanları ile görüştüğümde heyecanlandım. 2 ey Türkiye eğitimi 1 ay ABD ziyaretinin durum tespiti ve hazırlık için mükemmel olacağını hissettim. Bu sebeple ilk açık cohorta kaydımızı yaptırarak sürece dahil olduk.

Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Şenol Balo: Innogate’e bu değerli çalışmaları için çok teşekkür ederiz. ABD’ye açılmak isteyen firmalara tavsiyem pandemi sürecini kendileri bir kamp dönemi olarak kullanmaları çoğu uzaktan eğitimlerde kolaylıkla yapılacak çalışmaları yaparak bu süreci değerlendirmeleri yönünde olacak.

Oya Ayanoğlu