
08 May İhracat Günlükleri: UrbanStat
Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı ile globalleşen yerli teknoloji firmalarımızı mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba! Bu röportaj serimiz ile kendi sektöründe önemli oyuncular haline gelmiş teknoloji firmalarımızı yakından tanıyarak globalleşme süreçlerine tanık oluyoruz. Röportaj serimizin globalleşme çabası olan ve bu konuda bilgi almak isteyen okuyucularımıza fayda sağlamasını umuyoruz. Aklınıza takılan bir soru olursa Innogate olarak her zaman buradayız. 😊 Keyifli okumalar dileriz!
Geçtiğimiz hafta röportaj serimizin konuğu Miops’un Kurucu Ortakları Onur Çelik ve Erkan Yiğiter idi. Bu hafta İhracat Günlükleri serimizin konuğu ise sigorta şirketlerinin müşterilerinin risk analizlerini otomatize etmelerini sağlayan platforum UrbanStat! UrbanStat Kurucu Ortağı Anıl Çelik sorularımızı yanıtlıyor.
UrbanStat Kurucu Ortağı Anıl Çelik
Anıl Bey merhaba, öncelikle okuyucularımıza sizi tanıtmak isteriz.
Anıl Çelik: Merhaba, ben Anıl Çelik. UrbanStat’in ürün yönetiminden sorumlu kurucu ortağıyım.
“UrbanStat sigorta şirketlerinin müşterilerinin (ev, işyeri, tarım arazisi vb.) risk analizlerini otomatize etmelerine olanak sağlayan bir platform geliştirmekte.”
UrbanStat’ın faaliyet alanı nedir?
Anıl Çelik: UrbanStat sigorta şirketlerinin müşterilerinin (ev, işyeri, tarım arazisi vb.) risk analizlerini otomatize etmelerine olanak sağlayan bir platform geliştirmektedir. Bu platform coğrafi bilgi sistemleri ve makine öğrenmesi algoritmaları kullanarak bu süreci daha bilimsel temellere dayandırmaktadır.
“ABD ve Türkiye şirketlerimiz var.”
Rakamlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Anıl Çelik: Satışlarımızı lokal şirketlerimiz üzerinden yaptığımız için ihracat yapmıyoruz. ABD ve Türkiye şirketlerimiz var. Müşterilerimiz arasında aşağıdaki şirketler bulunuyor:
Allianz, Sompo Japan, Neova, Safety Insurance, Unico, Vienna Insurance Group, Ak Sigorta ve Ageas.
Hemen Başvur
UrbanStat’ın hedefleri nedir?
Anıl Çelik: ABD, Kanada ve Avrupa pazarında daha fazla sigorta şirketi ile çalışmaya başlamak. Şu an veri altyapımız Türkiye, ABD, Kanada ve AB ülkelerini içeren 30+ ülkeyi kapsamaktadır.
“Innogate sürecini yaşamamış olsak ABD pazarına bu kadar hızlı açılmazdık.”
Innogate süreci nasıldı? Neler yaşandı bu süreçte?
Anıl Çelik: Innogate süreci pazarı anlamaya başlamak için idealdi. Sanıyorum Innogate sürecini yaşamamış olsak ABD pazarına bu kadar hızlı açılmazdık. Bu süreç içerisinde kurduğumuz dostluklar, (özellikle Chicago’ya yerleşen diğer şirketlerin kurucuları ile) bu süreçte birbirimize çok destek olmamıza olanak sağladı. Bambaşka bir ülkede, bambaşka bir kültürde sıfırdan hayat ve iş kurmak beklediğinizden daha zor olabiliyor.
Hemen Başvur
ABD’ye açılacak firmalara ne tavsiye edersiniz?
Anıl Çelik: Innogate süreci pazarı anlamaya başlamak için idealdi. Ancak ABD pazarı birkaç ay ya da 1-2 senede anlaşılamayacak kadar derin.
En çok zorlandığınız konu / konular neydi?
Anıl Çelik: Kazandığınız TL’yi USD olarak harcamak. Doların 2-3 TL olduğu dönemde ABD pazarına açılıp neredeyse 7 TL olduğu bir dönemde bu pazardayız.
Bu zorluğu aştınız mı? Nasıl aştınız?
Anıl Çelik: USD kazanmaya başladıkça bu sorun çözülüyor ancak ilk müşteriyi almak ve pozitif nakit akışına geçmek zaman alabiliyor, bu süreci rahatlıkla atlatabilecek kadar yatırım ile bu sorunu çözebiliyorsunuz.