
13 Kas İhracat Günlükleri: Virasoft
Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı ile globalleşen yerli teknoloji firmalarımızı mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba!
Geçtiğimiz günlerde röportaj serimizin konuğu Octopod’un Kurucusu ve Genel Müdürü Şenol Balo idi. Bu hafta İhracat Günlükleri serimizin konuğu ise patoloji laboratuvarlarındaki kanser tanı/teşhis süreçlerini dijitalleştirerek iş akış ve yapay zekâ yazılımları üreten Virasoft! Virasoft’un Genel Müdürü Gökhan Hatipoğlu sorularımızı yanıtlıyor.
Gökhan Hatipoğlu, Virasoft Genel Müdürü
Gökhan Bey merhaba, öncelikle okuyucularımıza sizi tanıtmak isteriz.
Merhaba, ismim Gökhan Hatipoğlu 1993 yılında Trabzon da doğdum. Ticaretle uğraşan bir babanın ve ev hanımı olan bir annenin 4. çocuğuyum. Üniversiteye kadar eğitimimi Trabzon’da sürdürdüm. Sonrasında Yıldız Teknik Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünü kazandım. Aslında firmamızın hikayesi de bu bölüm içerisinde okurken şekil aldı. Trabzon da özellikle Çernobil felaketi sebebiyle çok fazla kanser vakalarına rastlandığını, kendi yakın çevremizde dahil acı bir şekilde tecrübe etmiştik. Bölümümün stajını KTÜ Tıp Fakültesi patoloji bölümünde yaparken kanser tanısına ait optimizasyonun düşük olduğunu ve bu süreçlerin her alanındaki insanları (hastalar, uzmanlar vs.) olumsuz yönde etkilediğini fark ettim. Bunun üzerine araştırmalar yaparak projeler oluşturarak bugünkü halimizi aldık.
Firmanızın yaptığı işi tanımlar mısınız?
Gökhan Hatipoğlu: 2015 yılında TÜBİTAK 1521 destek programı kapsamında hak kazandığımız “Teknogirişim Sermayesi Desteği” ile kurulduk. Aynı ay içerisinde İTÜ Çekirdek‘e dahil olduk. Geçen yıllar boyunca da TÜBİTAK, KOSGEB gibi kuruluşlardan proje destekleri kazandık. 2016, 2017 ve 2020 yılında 3 yatırım süreci geçirerek DCP ve Türk Telekom ile ortaklık yapımızı geliştirdik. Aktif olarak firmamızda 16 kişi çalışmaktadır.
Firmamız patoloji laboratuvarlarındaki kanser tanı/teşhis süreçlerini dijitalleştirerek iş akış ve yapay zekâ yazılımları üretmektedir. Firmamızın ürettiği ürünleri 4 ana başlıkta değerlendirmekteyiz.
- İş Akış Çözümleri ve İş Zekâsı Ürünü: Hastane bilgi yönetim sistemleriyle entegre çalışabilen, uzmanların patoloji laboratuvarı işlemlerini dijital ortam üzerinden yürütebildiği bilgi yönetim sistemi ürünü.
- Karar Destek ve Yapay Zekâ Ürünleri: Klinik tanı ve teşhis süreçlerindeki dijital patoloji sistemlerine ait analiz fonksiyonlarını içeren çok yönlü bir masaüstü uygulamasıdır. Patoloji tanı ve teşhislerinin ön analizlerini görüntü işleme teknikleri ve yapay zekâ algoritmaları ile yapan bir asistan uygulamadır. Ayrıca oluşturulan sağlam algoritma temelleriyle daha doğru ve daha hızlı analizler gerçekleştirmektedir.
- İş Birliği Ürünleri: Uzmanların biyopsi incelemeleri aşamasında karar veremedikleri durumlarda ikincil görüş almak istediklerinde alanında uzman patologlarla görüşme yapabildikleri, kolektif inceleme yapabildikleri masaüstü ve mobil tabanlı yazılımlar.
- Akademik Ürün: Tıp fakültesi programlarında patoloji derslerini uzaktan eğitim şeklinde alabildikleri eğitim platformu.
Firmamızın ürettiği bu ürünlerin önemlerini ve faydalarını 5 doğru yaklaşımıyla değerlendirmekteyiz.
Doğru hastanın, doğru vakasının, doğru zamanda, doğru patoloğa ulaştırılıp, doğru teşhisin desteklenmesi.
5 doğru yaklaşımımızla, ilgili kanser hastaları daha hızlı ve daha doğru tedavi imkanına kavuşmaktadır. İş akışlarını düzenleyerek uzmanların verimliliğini artırmaktayız. İlgili kurumun patoloji laboratuvar süreçlerini düzenleyerek kurumun gereksiz sarf malzeme harcamasının önüne geçerek maliyetleri azaltmaktayız.
Innogate ile ABD’ye açıldığınız ürün/hizmet neydi?
Gökhan Hatipoğlu: Innogate ile ABD’de iş birliği ürünlerimizden mobil sistemimizi ve Karar Destek Sistemimizle açılmıştık.
Birebir Mentor Görüşmeleri Virasoft Dilara Bozkır & Judith Iglehart
Rakamlarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Gökhan Hatipoğlu: Ortalama yıllık 1.5 milyon TL ciroya sahibiz. Küresel düzeyde pandemi sürecinin yaşanması gelirlerimizdeki ihracat oranını düşük bir oranda olmasına sebep verdi.
Şu anda sistemlerimizi yurt içinde ve yurt dışında 250’ye yakın sağlık personeli kullanmaktadır.
Hedefleriniz neler?
Gökhan Hatipoğlu: Hedeflerimize pazar açısından baktığımızda yerel ve yabancı pazar olarak değerlendirmekteyiz. Yerel pazarda öncelikli hedefimiz özellikle kanser hasta sayısı çok olan kamu hastanelerinde ve özel zincir hastanelerde patoloji laboratuvarlara dijital sistemleri entegre ederek hastaların doğru tanıyı daha erken zamanda almalarını sağlamaktır.
Yabancı pazarda ise bireysel kullanıma daha yatkın olan iş birliği ürünlerimizden mobil sistemlerimizin satışını gerçekleştirmek istiyoruz. Hatta pandemi dönemi ile dijital pazarlama ekosistemini kullanarak ürünümüzü ABD’de pazarlamaya başladık.
Ürün geliştirme açısından Acıbadem Hastaneleri Grubu ile başlattığımız Yapay Zeka ürünlerimizi tamamlayarak asistan uygulama sistemimizi tamamlamayı hedeflemekteyiz.
Innogate ile Dijitalleşin
Innogate süreci nasıldı?
Gökhan Hatipoğlu: Innogate sürecimiz network oluşturmamızın yanında, yatırımcı ve ABD pazar yaklaşımlarımızı değiştirerek bize katkıda bulundu.
Sizin için 5 kelime ile Innogate?
- Açılım
- Network
- İhracat
- Destek
- Pazarlama
ABD’ye açılacak firmalara ne tavsiye edersiniz?
Gökhan Hatipoğlu: Öncelikle açılmak istedikleri ürünün ABD’ deki kullanıcı deneyimlerini iyi analiz etmeleri gerekmektedir. Kültürel ve yaşayış açısından var olan farklılıkların buradan götürülen ürünlerin ABD kullanıcıları bakımından anlaşılmaz olabilir. Bu yüzden hem açılım sürecindeki yaklaşım tarzını hem de ürünlerinin yapısını ABD pazarına uygun olarak tasarlamaları gerekmektedir.
Innogate ile Dijitalleşin
Globalleşme sürecinde en çok zorlandığınız konu/konular neydi?
Gökhan Hatipoğlu: Globalleşmek istediğimiz ülkenin satış ve pazarlama kültürlerine ait farklılıklar bizi en çok zorlayan konulardan biri oldu. Ürünlerimizin ilgili ülkedeki kullanıcılar açısından karmaşık bulunması da zorlandığımız konulardan biri oldu.
Bu zorluğu aştınız mı? Nasıl aştınız?
Gökhan Hatipoğlu: Bu zorluğu ilgili ülkedeki pazarlama ve satış yaklaşımlarına uyumlu olarak yaptığımız düzenlemelerle aştık. Bu sayede ABD’de dijital pazarlama süreçlerimiz başlattık.
Innogate’e başvurmanız için sizi iten şey neydi?
Gökhan Hatipoğlu: Innogate’i ihracata ve yurt dışına açılan bir kapı olarak görmekteyiz. Sürece hazırlanmamızı ve yurt dışında tecrübe edinmemizi sağlayan bir uygulama olarak Innogate, yurt dışına açılmak isteyen her start-up firmasının tercih etmesi gereken bir programdır.