İhracat Günlükleri: Vsight 7 dakikada okunabilir

İhracat Günlükleri: Vsight 7 dakikada okunabilir

İhracat Günlükleri: Vsight

Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı ile globalleşen yerli teknoloji firmalarımızı mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba! Bu röportaj serimiz ile kendi sektöründe önemli oyuncular haline gelmiş teknoloji firmalarımızı yakından tanıyarak globalleşme süreçlerine tanık oluyoruz. Röportaj serimizin globalleşme çabası olan ve bu konuda bilgi almak isteyen okuyucularımıza fayda sağlamasını umuyoruz. Aklınıza takılan bir soru olursa Innogate olarak her zaman buradayız. 😊 Keyifli okumalar dileriz!

Geçtiğimiz hafta röportaj serimizin konuğu Thread In Motion’ın Genel Müdürü Kadir Demircioğlu idi. Bu hafta İhracat Günlükleri serimizin konuğu ise uzmanlar ile saha personelleri arasında köprü oluşturarak sahada gerekli uzmanlığa anında eriştirilmesini sağlayan artırılmış gerçeklik tabanlı teknoloji geliştirmiş firmamız VSight! VSight’ın Genel Müdürü Cihat Kahraman sorularımızı yanıtlıyor.

Cihat Bey merhaba, öncelikle okuyucularımıza sizi tanıtmak isteriz.

Cihat Kahraman, Vsight Genel Müdürü

Cihat Kahraman: VSight CEO’su ve kurucu ortağıyım. VSight’ın global operasyonlarından ve büyümesinden sorumluyum.

“Artırılmış gerçeklik tabanlı VSight, uzmanlar ile saha personelleri arasında bir köprü kurarak, sahada gerekli uzmanlığa anında eriştirilmesini sağlıyor.”

 

VSight’ın faaliyet alanı nedir?

Cihat Kahraman: Artırılmış gerçeklik tabanlı VSight, uzmanlar ile saha personelleri arasında bir köprü kurarak, sahada gerekli uzmanlığa anında eriştirilmesini sağlıyor. Çünkü üretim firmaları, üretim hatlarında oluşan sorunları anında çözemedikleri için dakikada 20 bin Euro’ya kadar para kaybediyorlar. Bu maliyetlerin içinde; yetişemeyen siparişler, üretim hatlarının durması, uzmanların sahaya ulaştırılması için harcanan ulaşım ve konaklama masrafları bulunuyor. Bunun yerine VSight Remote, uzmanların bulundukları yerden uzaktaki saha çalışanları ile video, ses, PDF, çalışma yönergeleri ve 3D-modellerinin augmented reality (artırılmış gerçeklik) ile gösterilmesi ile problemi anında çözebilmelerini sağlıyor. VSight firmaların kendi PLM ve diğer iç sistemleri ile entegre olarak, firmaların kendi iş yapış modellerine uyum sağlıyor. Realwear, Epson Vuzix gibi akıllı gözlük üreticileri ile partner olan VSight’ın, iOS ve Android cihazlar için uygulamaları da bulunuyor.

Innogate ile ABD pazarına açıldığınız ürün/hizmet neydi?

Cihat Kahraman: Innnogate’e katıldığımızda VSight’ın go-to-market stratejisini belirlemeye çalışıyorduk. Aklımızda birkaç yöntem vardı fakat global bir ürün yaratma amacımıza hangi yöntemin uygun olacağını belirleme aşamasındaydık.

“VSight 25’den fazla ülkede, uzmanların saha ile haberleşebilmesini sağlıyor.”

 

Rakamlarınız hakkında bilgi verir misiniz?

Cihat Kahraman: Şu anda 8 personelimiz ile VSight’ın geliştirilmesini sağlıyor ve global büyümesini gerçekleştiriyoruz. 2020 sonu personel hedefimiz 25. Mevcutta VSight 25’den fazla ülkede, uzmanların saha ile haberleşebilmesini sağlıyor.

“En iyi mühendislik pratiklerini kullanarak, bilgiye erişimin önündeki fiziksel engelleri kaldırmayı ve dünyanın en gelişmiş Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) ve bilgi paylaşımı platformu olmayı hedefliyoruz.”

 

VSight’ın hedeflerini nedir?

Cihat Kahraman: 2019 Haziran ayında Estonya’dan yatırım aldık. Bu yatırımı Avrupa piyasasına açılmada kullanacağız. İlk hedef pazarımız Almanya. Şu anda Almanya satış birimimizi oluşturduk ve özellikle SME seviyesindeki firmaları hedefliyoruz. Almanya’nın ardından İngiltere, Polonya ve İsveç diğer sıradaki hedef pazarlar. En iyi mühendislik pratiklerini kullanarak, bilgiye erişimin önündeki fiziksel engelleri kaldırmayı ve dünyanın en gelişmiş Augmented Reality (Artırılmış Gerçeklik) ve bilgi paylaşımı platformu olmayı hedefliyoruz.

“Globale açılmak için hedeflerinizi global bir düşünce yapısı ile şekillendirmeniz gerekiyor.”

 

Innogate süreci nasıldı? Neler yaşandı bu süreçte?

Cihat Kahraman: Globale açılmak için hedeflerinizi global bir düşünce yapısı ile şekillendirmeniz gerekiyor. VSight’ın global açılma planlarını hayata geçirmemizde oldukça faydalı oldu.

“Innogate sayesinde, 1 yıl içerisinde ABD açılımını gerçekleştirdiğimizde hangi adımları atacağımızı biliyorduk.”

 

Innogate ile ABD’de ulaşmak istediğiniz hedeflerinize ulaştınız mı?

Cihat Kahraman: Biz Innnogate’e ABD piyasasına açılımımızı değerlendirmek için katıldık ve bunun sonucunda ilk etapta Avrupa piyasasının bize daha uygun olduğunu belirledik. 1 yıl içerisinde ABD açılımını gerçekleştirdiğimizde hangi adımları atacağımızı biliyoruz.

Innogate’i 5 kelime ile nitelendirmenizi istesek hangi kelimeleri seçerdiniz?

  • Öğrenme
  • Global düşünme
  • Satış
  • Inbound marketing
  • Geri bildirim

ABD’ye açılacak firmalara ne tavsiye edersiniz?

Cihat Kahraman: Piyasayı ve rakiplerini çok iyi araştırmalarını, stratejik davranmalarını tavsiye ederim. ABD hedef pazar olabilir ama Innogate’i bir deneme/öğrenme süreci olarak kullanmalarını salık veririm.

En çok zorlandığınız konu/konular neydi?

Cihat Kahraman: Zamanın çok az olması. ABD’de bulunan kişilerin iş yapış şekilleri çok hızlı. Buna ayak uydurmak ilk etapta çok zor olabiliyor. Bu açıdan gitmeden gerekli tüm araştırmaların yapılıp, Innogate’e sadece bir başlangıç olarak bakılması gerekiyor.

 

Bu zorluğu aştınız mı? Nasıl aştınız?

Innogate sürecinde edindiğimiz geri bildirimleri iyi değerlendirip, müşteri adaylarımızla bunları doğruladık ve bu sayede birçok geri bildirim arasından en önemli olanları çıkarmış olduk. Bunlar VSight’ın gelişiminde çok etkili oldu.

“Uluslararası piyasayı hedefleyen bir ürüne sahibiz ve bundan dolayı hızlı bir şekilde geliştirmemiz gereken yönlerimizi ortaya çıkarmak istedik. Innogate’in bu açıdan çok faydası oldu.”

 

Innogate’e başvurmanız için sizi iten şey neydi?

Globalleşme, tek kelime ile. Uluslararası piyasayı hedefleyen bir ürüne sahibiz ve bundan dolayı hızlı bir şekilde geliştirmemiz gereken yönlerimizi ortaya çıkarmak istedik. Innogate’in bu açıdan çok faydası oldu.