İTÜ GATE EĞİTİMLERİ SON SÜRAT DEVAM EDİYOR 5 dakikada okunabilir

İTÜ GATE EĞİTİMLERİ SON SÜRAT DEVAM EDİYOR 5 dakikada okunabilir

Türkiye’nin teknoloji girişimlerini dünyaya taşıyan İTÜ GATE programı, yeni dönemine başladı ve yoğun geçen ilk üç haftasını geride bırakmak üzere.

Bu yıl 23 firmanın katılımıyla gerçekleştirilen programın şimdiye kadarki bölümünde, dünyaca ünlü mentorlar, İTÜ GATE firmalarını ABD ve küresel pazarda karşılaşacakları rekabet ile zorluklara karşı hazır hale getirmeye odaklandı.

1. Hafta: Asla Yalnız Yürümeyeceksin

Buradan hatırlayabileceğiniz gibi, 16 Ocak Pazartesi gerçekleştirilen açılış gününde, İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp  ve İTÜ GATE eğitmeni Serhat Çiçekoğlu’nun yanı sıra, önceki dönem İTÜ GATE firmalarından bazıları sahneye çıkmış ve kendi tecrübeleri ışığında yeni dönem firmaları onları neyin beklediğine dair bilgilendirmişti.

Yüksek tempolu bir program olan İTÜ GATE, 20 Ocak’a kadar süren ilk haftasına iki eğitim sığdırdı. Serhat Çiçekoğlu’nun ürün kavramını irdelediği ‘Ürün: Problem, Değer Önerisi ve Rekabet Analizi’ isimli semineri yerli girişimcilere yaklaşım zenginliği kazandırırken; Doç. Dr. Deniz Tunçalp ise “Pazarı anlamakta zorluk yaşayanlar girişimlerini ciddi anlamda tehlikeye sokarlar” diyerek katılımcıları ‘Yeni Pazarlar İçin İş Modeli Kanvası’ konusunda bilgilendirdi.

İTÜ GATE sürecini görece ufak bir MBA programına benzetmek yanlış olmaz. Kaldı ki, program kapsamında girişimciler yoğun bir eğitime tabi tutulurken, bunun yanı sıra ödevler teslim ediyor ve Mentornity gibi çevrimiçi araçları kullanarak mentorluk alıyor.

Öğrendiklerini pekiştirmek, verilen ödevler konusunda derin kavrayışa sahip olmak ve fikirleri konusunda danışmanlık almak isteyen İTÜ GATE firmaları, ilk haftayı eğitmenler Mehmet Erçek, Elena Pallotta ve Serhat Çiçekoğlu’ndan aldıkları mentorluklar ile tamamladılar. Girişimcilerin, her biri ortalama 45 dakika süren mentorluk seansları ile ilgili görüşlerinin ise bir hayli olumlu olduğunu belirtmekte fayda var.

2. Hafta: Türkiye’den Dünya’ya

İkinci hafta, Serhat Çiçekoğlu tarafından tüm güne yayılan ‘Yol Haritası: Geçmiş Satışlar, Gelecek Yol Haritası, Takım’, ‘Girişimciler İçin Finansal Modelleme’ ve ‘Değerleme’ başlıklı üç farklı eğitim ile 23 Ocak’ta İTÜ GATE programından beklenebilecek yoğun bir  tempoyla başladı.

“Sizin için en uygun olan en küçük pazardan başlayın ve oradan büyük pazarlara açılın. Hem yatırımcılar için hem hayatta kalmak için hızlı büyüme önemlidir.” diyerek stratejik önceliklendirmenin önemine vurgu yapan Çiçekoğlu’ndan bir gün sonra, sahneyi bir diğer eğitmen Sinan Kurmuş aldı.

“Müşteriler net olan, hızlıca çözüm geliştirebilen ve onların istediği kanalı kullanabilen girişimleri tercih eder.” diyen Kurmuş, İTÜ GATE firmalarını müşteri deneyiminin tasarımına ve önemine dair bilgilendirdi.

Hafta Serhat Çiçekoğlu, Elena Pallotta, Mehmet Erçek, Sinan Kurmuş, Tayfun Uğur, Sertaç Murat Köksaldı ve Francisco Bethencourt mentorlukları ile bitmeden önce, İTÜ GATE firmalarının dünyaca ünlü bir eğitmen ile randevusu vardı…

Ken Morse ile Satış Bilimi

İTÜ ARI Teknokent, 25 Ocak Çarşamba günü dünyanın en saygın girişimcilik gurularından biri olarak kabul edilen Ken Morse’u ağırladı.

Yeni dönem İTÜ GATE firmalarına küresel pazarlarda uygulayabilecekleri stratejileri anlatmak için ABD’den İstanbul’a gelen Morse, Harvard ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) yüksek okullarında aldığı eğitim ve ünlü girişimcilik tecrübeleri ışığında satış konusundaki engin fikirlerini girişimcilerimiz ile paylaştı.

Halihazırda dünyanın dört bir yanından 16 girişime danışmanlık veren, Entrepreneurship Ventures Başkanı Morse’a göre, satış yapmak bir sanattan ziyade bir bilim ve dolayısıyla her bilim dalı gibi öğrenilebilir. Satış yapmayı bir ürün karşılığında para kazanmak anlamından soyutlayan ünlü iş insanı, “Satış, müşterilerin ihtiyaçlarını anlayıp, ürünleri o ihtiyaçlar ile buluşturabilmektir.” diyor.

Ticari empatinin varlığından bahseden Morse, başarılı bir satış grafiği için önce “Ürününüzü müşterilerinizin gözünden tanımlayın,” tavsiyesinde bulunuyor ve iyi bir satış elemanını işe alabilmenin sürdürülebilir büyümenin en önemli zorluklarından birisi olarak tanımlıyor.

Morse, teknolojinin başkenti Kaliforniya’da teknolojinin nereli insanlar tarafından geliştirildiğinin değil, ne işe yaradığının önemli olduğunun altını çiziyor.

3. Hafta: Önce Kendini, Sonra Fırsatları Tanı

İTÜ GATE firmaları, halihazırda devam etmekte olan üçüncü haftaya küresel başarı şanslarını artıracak iki eğitim ile başladılar. 500 Startups’tan Enis Hulli’nin ‘Startup Metrikleri: AARRR’ isimli eğitim seansında bir girişim için küresel kabul gören başarı ölçütlerini öğrenen girişimcilerimiz, bu eğitim sayesinde yatırımcılar ile aynı dili konuşma kabiliyeti kazandılar. Hulli, girişimcilere yatırım görüşmelerinde yetkinlik sağlayacak birçok bilgi paylaşırken, “Bütün risk sermayedarları bilir ki, büyümek için para harcamak gerekir. Para talep ettiğinize göre büyümenize değil büyüme potansiyelinize bakarlar.” dedi.

Bir diğer İTÜ GATE eğitmeni Gerod Carfantan ise ‘Fırsat: Pazar Büyüklüğü ve Büyüme, Gelir Modeli’ isimli eğitiminde girişimcilikte fırsat kavramını analitik bir biçimde ele alarak, firmaları fırsatları değerlendirmeye elverişli kılacak yapı ve yaklaşımları masaya yatırdı.

Üçüncü hafta İTÜ GATE firmalarının Sinan Kurmuş, Gerod Carfantan, Elena Pallotta, Francisco Bethencourt, Serhat Çiçekoğlu, Enis Hulli, Kazım Yalçınoğlu, Boğaç Göncüve Tayfun Uğur’dan alacakları mentorluklar ile devam ediyor.

Firmalar 22 Şubat’ta gerçekleşecek Demo Day ile ABD sürecine katılmaya hak kazanacaklar.