İTÜ GATE’İN YENİ DÖNEMİ BAŞLADI! 4 dakikada okunabilir

İTÜ GATE’İN YENİ DÖNEMİ BAŞLADI! 4 dakikada okunabilir

Türkiye’nin teknoloji üreten firmalarını dünya pazarına taşıyan İTÜ GATE programı, 16 Ocak Pazartesi günü ARI Teknokent ARI 3 binasında gerçekleştirilen toplantı ile başladı.

Bu yıl 23 firmanın katıldığı program, İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp’in açılış konuşmasıyla başladı. Yeni dönem İTÜ GATE firmalarına seslenen Tunçalp, “Yoğun bir süreç sizi bekliyor. Program boyunca teorik düşünme, öğrendiklerinizi uygulama gibi giderek artan bir tempoya gireceksiniz.” dedi.

İTÜ GATE eğitmeni Serhat Çiçekoğlu ise program dahilindeki eğitim ve ödevlerin platformları olan Mentornity (İTÜ Çekirdek girişimi) ve Trello araçlarının kullanımına dair katılımcı firmaları bilgilendirdi.

Mini MBA aşamasında sürekli olarak yerli ve yabancı mentorlardan eğitim alacak olan İTÜ GATE firmaları, bir yandan çalışırken, diğer yandan da hazırlıklarını pekiştirebilecek.

Programın tüm süreçleri, yerli bir firmanın işini en ideal şartlarda ABD’ye taşımasını sağlamak üzerine kuruldu. Bu doğrultuda verilen eğitimlerin bazıları zorunluyken, bazıları ise isteğe bağlı olacak. Doç. Dr. Deniz Tunçalp, ABD’ye gidecek olan İTÜ GATE firmalarının temsilcilerine, ABD’ye gitmeden günlük işlerini bir başkasına devretmesini tavsiye etti ve ancak bu şekilde eğitim programından azami faydayı sağlayabileceklerinin altını çizdi.

Yoğun eğitim sürecinin ardından gerçekleştirilecek Demo Day’de sunumlar gerçekleştirecek olan firmalardan seçilen en iyileri, İTÜ GATE ile önce San Francisco’ya, ardından da Chicago’ya gidecek. Firmalar  program kapsamında 6 ay boyunca ABD’de iş geliştirme çalışmaları gerçekleştirecek.

Bu yıl GATE programına katılan ve eğitimin ardından ABD’ye gitmek için Demo Day’de sunum yapacak firmalar ise şöyle sıralanıyor:

İTÜ GATE programı bugüne kadar birçok yerli girişimin ABD üzerinden dünyaya açılmasını ve küresel başarılara ulaşmasını sağladı. Öyle ki, önceki dönem İTÜ GATE firmaları günümüzde gelirlerinin yüzde 40’ına kadarını yurt dışından elde ediyor. Bu firmalardan bazıları, yeni dönem açılış toplantısına katılarak, İTÜ GATE tecrübelerini ve başarımlarını programa katılan yeni firmalar ile paylaştı.

Toplantıda sahneye çıkan eski İTÜ GATE’liler ise Monument’tan Ercan Erciyes Segmentify’dan Ergin Eroğlu Alotech’ten Cenk Soyak, ODC’den Oğuz Küçükbarak ve Dubai’den video konferans aracılığıyla katılan Sestek’ten Ahmet Subaşı şeklinde sıralandı.

ODC’den Oğuz Küçükbarak “Rekabet analizi İTÜ GATE’in bize kazandırdığı en büyük değerlerden birisiydi.” derken, yeni katılımcılara operasyonlarını Türkiye’deki ekip arkadaşlarına devrederek programa katılmalarını ve tüm dikkatlerini ABD’ye vermelerini tavsiye etti.

Alotech’ten Cenk Soyak ise katılımcılara 1 aylık eğitim sürecini çok ciddiye almalarını ve ABD’ye gidecek gruplar arasına girmek için ellerinden geleni yapmalarını tavsiye etti. Soyak, “Hayatınızı değiştirecek bir program. Biz gitmeden yatırım ve ödüller de almıştık fakat İTÜ GATE ile orada geçirdiğimiz 1 ayda ABD’nin bambaşka bir gerçeklik olduğunu deneyimledik. İTÜ GATE Alotech’in kaderini değiştirdi.” dedi.

Türkiye’den çıkarak kitlesel fonlamada en yüksek desteği toplayan (703.000 dolar) Monument de eski dönem İTÜ GATE firmalarındandı ve bugün ABD merkezli yönettiği küresel operasyonunun temellerini bu program ile atmıştı. Monument’in kurucusu Ercan Erciyes yeni dönem tanışma toplantısında yaptığı konuşmasında, “Geçtiğimiz yıl ben de bu sıralarda otururken, yalnızca bir fikrim ve bir prototipim vardı. İTÜ GATE ile ABD’ye giderek küresel düşünmeyi ve oradaki benzer firmaların yaklaşımlarını keşfettim. Örneğin bizlerin çok karmaşık düşündüğümüzü gördüm; size tavsiyem geliştirdiğiniz çözümü basitleştirin.” dedi. 94 ülkeden müşteriye sahip olan Monument, ABD’de iş geliştirme çalışmalarına devam ederken, Türkiye’de ise Ar-Ge çalışmaları yürütüyor.

İTÜ GATE’in yeni dönemi süreci 17 Ocak’ta gerçekleştirilecek iş modeli eğitimleri ile devam edecek.