Katılım Pazarlaması (Engagement Marketing) Nedir? 7 dakikada okunabilir

Katılım Pazarlaması (Engagement Marketing) Nedir? 7 dakikada okunabilir

 

Katılım pazarlamasını müşteri adayları, müşteriler ve kullanıcılarla en iyi iletişim biçimini sağlamaya odaklanan uygulamalar bütünü olarak tanımlamak mümkün. Bu yolda başarılı olmak için tüketici 4.0’ı anlamak gerekiyor. “Nasıl” sorusunun yanıtı ve işletmeye nasıl artılar kazandıracağı bu yazımızda…

Katılım pazarlaması, müşteriler ve müşteri adaylarıyla iyi bir ilişki kurmak için uygun senaryoyu sağlayarak, izleyici katılımını arttırmaya odaklanan teknikleri, stratejileri ve uygulamaları kapsar. Tüm bunları anlayabilmenin yolu ise modern pazarda baskın bir profil olan tüketici 4.0’ı anlamaktan geçiyor. Bilgiye erişimin keyfini çıkaran aynı zamanda satın alma yolculuğunun kalitesiyle ilgilenen bu kitle, kendilerine nitelikli deneyimler sunan markaları tercih ediyor. Dijital pazarlama ise bu süreçte etkili bir anahtar ve bu alanda etkin olabilmeyi başaran şirketler rakiplerinin bir adım ötesine geçebiliyor.

Katılım Pazarlaması Ne Gibi Faydalar Sağlar?

İyi bir katılım pazarlaması stratejisi uygulaması satışların artmasıyla sonuçlanacaktır. Tabii ki bu uzun vadeli bir hedeftir ve ona ulaşabilmek için de en yakın avantajları göz önünde bulundurmalısınız. Örneğin, bir bütün olarak dijital stratejinizi düşünün. Potansiyel müşteriler yaratmak veya satış için çekici bir web sitesine güvenmek önemlidir ve katılım bu süreçte kilit bir rol oynar. İyi bir SEO stratejisi kullanırsanız ve kullanıcıları portalınıza çekerseniz, deneyimle ilgilendiklerinden emin olmalısınız. Katılım teşvikleri olmayan bir web sitesi, ziyaretçileri siteden uzaklaştırma oranını arttırma eğilimindedir. Öte yandan yaklaşımınız ziyaretçi katılımına izin veriyorsa, ziyaretçi muhtemelen sitede daha fazla zaman geçirecek, birkaç sayfayı ziyaret edecek ve markanızı daha iyi tanıyacaktır. Bu, kullanıcının içeriğinizi tüketmeye başlaması ve besleyici bir sürece girmesi için ilk adım olabilir.

 

Marka Otoritesini Arttırır

Şirketiniz bir içerik pazarlama stratejisiyle çalışıyorsa, bloğunuzu Google arama sonuç sayfasının ilk sonuçları arasında konumlandırmanın zorluğunu bilirsiniz. Bu amaca ulaşabilmek için SEO tekniklerini kullanmak esastır. Bu şekilde lider katılımına odaklanarak, alan adınızın otoritesini arttıran ve sıralamadaki konumunuzu yükselten bir mekanizma oluşturursunuz. Bunun işe yaraması içinse tüm kanallarda katılımı motive etmeniz gerekir. Örneğin, sitenizi sosyal medyaya bağlamak yetki oluşturmanın iyi bir yoludur.

“Persona” Hakkında Bilgi Üretir

Buyer persona (Müşteri karakteri) hakkında zaten bilgi sahibisiniz değil mi? İdeal tüketicinizi temsil etmek ve iletişimle pazarlama stratejilerini uygulamak için bir temel oluşturmak için kullanılan yarı kurgusal bir profildir. Bu nedenle hedef kitlenizin özelliklerini derinlemesine bilmek gerekir. Bir ziyaretçi içeriğinizle etkileşime girdiğinde, iki yönlü bir diyalog açar. Sonuçta, böyle bir eylemde bulunarak, davranışlarına ilişkin değerli bilgiler üretir. Sosyal medyanızı düşünün… Gönderilerinizin her birindeki beğeni ve paylaşım sayısı, takipçilerin tercihlerini açıkça gösterir. Örneğin, videolarınız resimlerden daha başarılıysa bu, takipçilerin bu tür içerikleri tercih ettiğini gösterir.

Strateji Optimizasyonunu Etkinleştirir

Müşteri karakterini anlamanın doğal sonucu, stratejinizin optimizasyonudur. Hedef kitleniz hakkında ne kadar çok veri toplarsanız, kampanyalarınız tüm kanallarda o denli etkili olacaktır. Örneğin, bir e-posta pazarlama yaklaşımını ele alalım. Mesajlarınıza bağlantı eklerseniz, hangi kampanyaların en çok tıklama aldığını ölçebilirsiniz. Bundan, takipçilerin dikkatini çekmede hangi unsurların en etkili olduğunu belirlemek için A / B testleri uygulayabilirsiniz. Ardından, başarı oranını arttırmak için ayarlamalar yapmanız yeterli olacaktır.

Organik Olarak Markanın Erişimini Arttırır

Birçok kişi hâlâ dijital pazarlamayı reklamlara büyük bir yatırım yapıyormuş gibi düşünüyor. Bununla birlikte “Inbound Marketing” gibi stratejiler bunun gerçek olmadığını kanıtlıyor. Şayet iyi katılım oranları elde ederseniz, bu kanallarınıza olan erişimi organik bir şekilde arttıracaktır. Aynı zamanda ilgili tüketiciler genellikle olumlu deneyimleri başkalarıyla paylaşarak şirketiniz için daha fazla iş fırsatı yaratır.

Katılım Stratejisi İşletmenizde Nasıl Uygulanabilir?

Deneyimi özelleştirin

Elimizdeki bu kadar çok teknoloji ile müşteri deneyimini özelleştirmek, giderek daha erişilebilir bir görev haline geliyor. Kişiselleştirilmiş hizmet hem tüketiciye yakınlaşmak hem de markanız için belirli bir güvenilirlik oluşturmak için esastır ve bu gerçekleştiğinde de katılım bir sonuç olacaktır. Bu nedenle, hedef kitlenizin segmentasyonuna odaklanın. Bu şekilde, personanızın ihtiyaçlarına tam olarak cevap veren unsurları kullanarak daha etkili kampanyaları ve mesajları tetiklemek mümkündür.

İçerik Pazarlamasına Yatırım Yapın

İçerik pazarlamasına yatırım yapmak, markanız için istediğiniz etkileşim oranını elde etmek için çok önemlidir. Bunun nedeni, stratejinin dijital ortamdaki en alakalı kanallara eksiksiz bir yaklaşım içermesi ve kitlenizle etkileşime girebilecek içerikler sunmanıza olanak tanımasıdır. İçerik pazarlaması SEO uygulamalarına ve kaliteli malzeme üretimine dayanır. Bunun sayesinde izleyicilerle kaliteli diyaloglar kurabilir, sorunlarını anlayabilir ve çözebilirsiniz. Etkileşimi en üst düzeye çıkarmak için CTA (harekete geçirme çağrısı) düğmeleriyle çalışın. Söz konusu mesajlar tüketiciyi belirli eylemleri gerçekleştirmeye ve ziyaretçilerinizin şirketinizin kanallarında geçirdiği zamanı arttırmaya teşvik eder.

Etkileşimli Pazarlamayı Düşünün

Etkileşim pazarlaması, içerik üretiminin merkezi bir bileşeni olarak etkileşimin kullanımına odaklanır. Etkileşimli içerik, kullanıcı katılımını kolaylaştırdığı ve motive ettiği için statik içeriğe göre çok daha yüksek katılım oranlarına sahiptir. Bu nedenle, bu etkileşimi nasıl uygulayacağınızı tanımlamak için hedef kitlenizin özelliklerini anlamaya çalışın.

Geribildirime Dikkat Edin ve Sonuçları Ölçün

Süreç boyunca, ilgili analizler ve içgörüler tarafından yönlendirilmek esastır. Stratejinin ancak tüketicileri etkili bir şekilde tatmin edebildiği takdirde başarılı olacağını unutmayın. Bu nedenle, söyleyeceklerine dikkat edin. İyi bir fikir, izleyicilerden gelen geribildirimi teşvik edecek şekilde etkileşim oluşturmaktır. Bunu sosyal medya mesajları, kamuoyu yoklamaları ve çeşitli diğer kaynaklar aracılığıyla yapabilirsiniz.

Katılım Pazarlamasında Hangi Araçlar Kullanılabilir?

Katılım pazarlamasını başarıyla uygulamak sosyal medya olmaksızın neredeyse imkansızdır. Instagram, Twitter, Facebook ve YouTube gibi platformlar, tüketicilerinizin ilgisini çekmek için güçlü müttefiklerdir. Dolayısıyla, sosyal medyada henüz yer almadıysanız, internetin tüm potansiyelini keşfetmeyi kaçırıyorsunuz demektir. Örneğin Instagram, ayda bir milyardan fazla aktif kullanıcıya sahip ve kullanıcıların yüzde 90’ı en az bir işletme profilini takip ediyor. Elde bu kadar çok kapsam varken, katılım oluşturmak için iyi uygulamalara yatırım yapmak yeterlidir. Örneğin Twitter’da, kullanıcılar tarafından basit bir tıklama ile cevaplanabilecek anketler başlatmak mümkündür. Bu, istediğiniz gibi kullanabileceğiniz, hedeflenen bilgileri elde etmenin kolay ve hızlı bir yoludur. Sosyal ağlar vazgeçilmez olsa da aynı zamanda çok kanallı bir yaklaşım da benimsemelisiniz. Bu şekilde markanız müşterilerinizin taleplerini daha rahat karşılayabilir.

Etkileşim pazarlaması, dijital ortamda var olan her marka için vazgeçilmez bir stratejidir. Hedef kitlenizin ilgisini çekerek, daha olumlu sonuçlara yansıyan bir güven ilişkisi kurmak için alan açarsınız. Aynı zamanda, benzersiz ve değerli içgörüler oluşturabilirsiniz.

Kaynak: https://rockcontent.com/blog/engagement-marketing/