
25 Ağu KÜÇÜK İŞLETMELER POKEMON GO İLE ARTIRILMIŞ GERÇEKLİĞİ KEŞFETTİ
Pokemon Go’nun büyük bir hız kazandırdığı AR, oyuncular kadar küçük işletmeleri de etkisi altına almış durumda.
VR yani ‘sanal gerçeklik’ geçtiğimiz yıldan bu yana tüm dünyada oldukça popüler. Milyar dolarlık değerlemelere ulaşan VR girişimlerinin yanında dünya devi birçok şirket de kendi projeleriyle VR alanına giriş yaptı. Öyle ki VR içeriklerini desteklemek için ortaya çıkan 360 derece içerikler bile başlı başına bir sektör haline gelmeye başladı. Tüm bunlar VR cihazlarından ve onların yaşatacağı deneyim konusunda beklentileri çok yükseltti. Dolayısıyla tüketiciler de VR’ın günlük hayatlarını, alışveriş deneyimlerini değiştireceğini düşünmeye başladı.
VR için beklentileri boşa çıkardı demek haksızlık olur. Ancak çok ‘cool’ görünen, birer demo olarak çok etkileyici sonuçlar veren içerikler haricinde VR’ın son kullanıcı alanında gerçekten ‘işe yarayan’ bir kullanımına pek rastlamadık.
VR’a göre daha düşük teknolojili görülen, geri planda kalan AR yani ‘artırılmış gerçeklik’ ise bir anda küçük işletmelere kadar inen kullanışlı bir teknoloji haline gelmeye başladı. Bu yolu ise kısa süredir hayatımızda olmasına rağmen etkileri büyük olan Pokemon Go sağladı.
Pokemon Go’nun yarattığı etki öyle hızlı ve büyük oldu ki, sadece oyuncular değil kısa sürede herkes Pokestop ve Lure nedir bilir hale geldi. Küçük işletmeler de bu fırsatı görmekte gecikmedi. ABD ve Avrupa’da birçok ülkede restoran ve kafe, Lure bırakılan bölgelerin birer mıknatıs gibi oyuncuları çektiğini farkedince Pokemon Go üzerinde Lure satın alıp restoranların önüne yerleştirmeye başladı.
Belirli bir süreyle o bölgede daha fazla Pokemon bulunmasını sağlayan Lure özelliği, restoran önündeki Pokemon bulunurluğunu artırıyor. Restoran sahibi hem Lure’un aktif olduğunu, hem de belirli bir saat aralığında indirim yaptığını Twitter üzerinden duyuruyor ve müşteri sayısını artırmayı başarıyor. Birçok küçük işletme Pokemon Go sonrası Lure’lar sayesinde %20’lik artışlar gördüklerini söylüyor.
Küçük işletmelerin temelde bir oyun olan Pokemon Go’ya bu kadar hızlı adapte olması, AR’ın gücünü gösteren önemli işaretlerden. Elbette sadece küçük işletmeler değil. Türkiye’de milyon dolarlık pazarlama bütçelerine sahip şirketler, AVM’ler de Pokemon Go’nun sunduğu avantajları lehlerine çevirmek için kampanyalar düzenliyor.
AR alanı elbette sadece Pokemon’la sınırlı kalmayacak. Şuan İTÜ Çekirdek ofisinde faaliyet gösteren AR Pandora, AR alanındaki faydalı örneklerden bir tanesi. Mimari projelerin AR kullanarak görselleştiren girişim şimdiden yurt dışına açılmak konusunda çalışıyor.
AR alanına yatırım yapan büyük şirketlerin başında ise Microsoft geliyor. Şirketin AR projesi HoloLens henüz piyasaya sunulmamış olsa da önemli vaadler sunuyor. Microsoft’un yanında Magic Leap’in kapalı kapılar ardında milyar dolarlık yatırımlar alarak AR alanında sarsıcı bir teknoloji üzerinde çalıştığı söyleniyor.
Ancak Microsoft ve Magic Leap’in vaadlerinin tıpkı VR ürünlerinde olduğu gibi tüketicilere fayda sağlaması için uzunca bir zamana ihtiyacı olacak. Dolayısıyla bazen en basit ve en hızlısını yapmak tüketiciler nezdinde daha büyük geri dönüşler sağlayabiliyor. Elbette her zaman bir ‘Pokemon’ bulmak pek de kolay değil.
Giriş fotoğrafı için kaynak: http://nypost.com/2016/07/12/pokemania-runs-wild-through-city-causing-crime-accidents/