Marka Konumlandırma Nedir? 4 dakikada okunabilir

Marka Konumlandırma Nedir? 4 dakikada okunabilir

Globale açılmak yalnızca belli iş kollarını ya da belli firmaları ilgilendiren bir alan değildir. Hemen her sektörden birçok firma, globale açılarak ihracatın ivmesi ile büyüme yolunu seçiyor. Global pazarda rekabetin artması dolayısıyla firmaların rakipleri arasından sıyrılması ve müşterilerin ilk tercihi olması son derece önemli. Dijitalleşmenin ön plana çıktığı bugünlerde ise globale açılmak isteyen şirketlerin marka ve pazar konumlandırmalarını yeniden inceleme için doğru zaman, şimdi!

Sürünün bir parçası olmayın

Marka konumlandırma, aynı pazar içerisinde bulunan bir markanın rakipleri karşısında nasıl ayrıştığı ve hedef kitlesine nasıl ulaştığını açıklayan bir tanımlamadır. Konumlandırma, pazarda benzersiz bir yere sahip olmak isteyen firmaların birincil öncelik haline gelebilir. En özet haliyle firmaların benzersiz özelliklerini hedef müşterilerin ihtiyaçlarına uygun olarak sunması ve rekabet baskılarına karşı koyma süreci olarak tanımlanabilecek konumlandırmanın firmaların için sayısız artısı var. Pazarlama mesajlarının öne çıkması, hedef kitleyle özel bir iletişim süreci ve potansiyel müşterileri eyleme geçirme…

Kopyala-yapıştır çözümlerden kaçının

Marka konumlandırma için firmaların etkin bir içgörü ve beceriye sahip olması şart. Başarılı rakipleri takip etmek ve temel mesajlarını kopyalamak yerine tamamen benzersiz bir marka konumlandırması yaparak; rakipleriniz arasından ayrışabilirsiniz.

Örneğin müşteri odaklı bir marka konumlandırması yapmak isteyen firmaların kendisine sorması gereken soru oldukça basit: “Rakiplerimden ne kadar farklıyım?” Müşteri odaklı olmak gerçekten ne anlama geliyor, bu konuda rakiplerinden daha iyi olmak nasıl ölçülebiliyor, müşteri tarafı da aynı kanıyı mı paylaşıyor…

 

Söz değil, eyleme geçme zamanı

Marka konumlandırması için yaratılan farkın önemi ise oldukça büyük. Zira ortaya konan eylem ve stratejilerin, firmayı sektördeki rakiplerinin birkaç adım ötesine taşıyacağı rahatlıkla söylenebilir. Müşteri ilişkilerinin samimi bir tonda yürütülmesi hoş bir adım. Herkesten farklı bir noktaya erişmekse müşteriler ile geliştirilen ilişkiler ile başlıyor.

Markanın sunduğu vaatlerin eyleme çevrilme şekli, konumlandırmanın gerçekten etkili olup olamayacağı ile yakından ilişkilidir.

Kazananlar fark yaratanlar olacak

Globale açılan firmalar, birçok  aynı atmosferi paylaşıyor. Benzer yollardan geçiyor, benzer alanlarda faaliyet gösteriyor. Tam da bu yüzden marka konumlandırması her şeyden çok daha önem kazanıyor. Pandeminin etkisini gösterdiği bugünlerde başarı ivmesini sürdürmek isteyen firmaların markalarını yeniden inceleme ve pazar konumlarını nasıl oluşturduklarını yeniden değerlendirmesi elzem. Bu adım yalnızca firma kültürüne ve stratejisine yön sağlamakla kalmayacak; pazarlama çabalarının etkinliğini de artıracaktır. Pek tabii net bir konumlandırma stratejisine sahip olmak, pazarlama mesajlarını aynı tonda ve ahenkte oluşturmak kaydıyla!

BONUS! Global Ölçeklenmenizi Emin Adımlarla Gerçekleştirin

Sayısız başarı hikayesine şahitlik eden Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı, özellikle ABD gibi denizaşırı pazarlarda uzun soluklu varlık göstermek isteyen işletmelere globalde sağlam adımlar atma fırsatı sunuyor. İTÜ ve İTÜ ARI Teknokent’in gücüyle, 6 yıllık deneyimi ile geliştirdiği 5 haftalık “Innogate Online” ile firmaların Türkiye’deki iş süreçlerine eş zamanlı olarak dilediği yerden, ihracat kabiliyeti kazanmalarını vadediyor ve bu konuda yol haritası sunuyor. Firmalar, 5 haftada toplam 64 saat seminer, 7 saat birebir mentorluk oturumlarını içeren bu program sayesinde sınırları kaldırarak, işini ölçeklendirecek ve ihracatın gücüyle büyüyecekler.

 

Kaynak:

https://www.entrepreneur.com/article/359314