
25 Ağu MESAJLAŞMA ARTIK SOSYAL MEDYADAN DAHA BÜYÜK
Facebook 2 milyar kullanıcıya koşuyor, Instagram düzenli olarak 500 milyon kişiyi ağırlıyor, Twitter 320 milyon civarında takılan kullanıcı rakamlarını artırmak için çalışıyor ve Çin’de Sina Weibo gibi platformlar lokal kalsalar bile Facebook’a kafa tutacak kayıtlı kullanıcılarına erişiyor. Sosyal medya tüm dünyada öylesine popüler ki birkaç yüz milyona ulaşmaları mesele olarak görülmüyor. Fakat müthiş rakamlarına rağmen artık sosyal medyadan daha büyüğü var; mesajlaşma. Popüler mesajlaşma uygulamaları artık sosyal medyadan daha popüler.
Dünyada aylık aktif kullanıcı sayıları bakımından en popüler konumunda olan 4 sosyal medya platformu ve 4 mesajlaşma uygulaması kıyaslandığında ilk kez mesajlaşma uygulamaları öne geçiyor. Platformların açıkladığı veriler doğrultusunda derlenen bir rapora göre 2015’in sonlarından itibaren en popüler sosyal medya uygulamalarının toplamı, en popüler mesajlaşma uygulamaları kadar ilgi çekmiyor. En büyük 4 mesajlaşma uygulaması her ay 3 milyar insana hitap ederken, sosyal medya platformaları 2,5 milyar dolaylarında kullanıcıya ulaşıyor.
Mesajlaşma uygulamaları 2014 yılından bu yana ciddi bir yükseliş içerisinde. Facebook’un 19 milyar dolarlık WhatsApp satın alması, reddedilen Snapchat teklifi ve bizzat kendi yarattığı Messenger sosyal medya devinin mesajlaşma alanındaki potansiyeli gördüğünün bir kanıtı. Asya’da popüler olan WeChat, Line ve KakaoTalk gibi uygulamalar da hitap ettikleri büyük nüfus sayesinde önemli bir potansiyel yansıtıyor.
Özellikle Facebook’un 19 milyar dolar gibi yüksek bir rakama hiç kâr etmeyen WhatsApp’ın satın alması sonrası çok konuşulan fayda modeli ise yavaş yavaş kendini göstermeye başlıyor. Artık markaların da kullanıcılar da WhatsApp ve Snapchat gibi platformlar üzerinden iletişime geçmeye başlamış olması mesajlaşma uygulamalarının gelir açısından da potansiyel yaratmasını sağladı. Önümüzdeki dönemde de büyümeden ziyade gelir modellerine yönelecekleri öngörüsünde bulunmak pek de zor değil.
Elbette daha fazla kullanıcıya ulaşan mesajlaşma platformları, gelir elde edebilmek için markalara yeni araçlar sunduklarında pazarlama harcamalarının akışı da değişebilir. Bugünlerde markalar sosyal medya üzerinden pazarlamaya ciddi rakamlar harcamaya devam ediyor. Mesajlaşmanın bu pastadan nasıl bir pay alacağını önümüzdeki yıllarda gözlemleyeceğiz.
Bu konuyla ilgili kapsamlı rapora bu linkten ulaşmanız mümkün.