
25 Ağu MÜŞTERİLER VR DENEYİMİNİN ALIŞVERİŞİ DEĞİŞTİRECEĞİNE İNANIYOR
Sanal gerçeklik ya da İngilizce akronimiyle VR bu yılın en büyük olaylarından biri. Henüz olgun bir VR ekosistemi yaratabilen olmasa da bu alanda çalışan girişimlerin, şirketlerin elde ettiği popülarite bu alandaki potansiyeli göstermesi adına yeterli. VR dendiğinde en heyecan yaratan sektör oyun sektörü olsa da bu büyük potansiyelin sebebi birçok farklı alana sıçrayabilecek olması. Bunlardan biri de alışveriş. Öyle ki müşteriler şimdiden VR deneyiminin alışveriş yapma alışkanlıklarını etkileyeceğini düşünüyor.
Walker Sands isimli firmanın ABD’de yaptığı araştırmaya göre VR, müşteriler için önemli bir araç olacak. VR’ın alışveriş deneyimlerini nasıl etkileyeceği sorulan katılımcılar %74 oranında alışveriş deneyimlerinin etkileyeceğini düşündüğünü dile getirmiş.
%33 – VR deneyimi sunan perakende mağazalarından alışveriş yapmayı tercih edebileceğini;
%24 – VR deneyimi sayesinde muhtemelen daha fazla online alışveriş yapacağını;
%17 – VR deneyimi sayesinde fiziksel mağazaları daha az ziyaret edeceğini;
düşündüğünü dile getirmiş.
Ayrıca %55 – VR deneyiminin satın alma kararlarını etkileyebileceğini düşündüğünü söylemiş.
Bu sonuçlardan yola çıkarak müşterilerin fiziksel mağazalardaki VR deneyimine beklenenden daha fazla değer verdiği söylenebilir. ABD’de şimdiden bazı mağazalarda müşterilerine VR deneyimi yaşatan markalar bulunuyor. Ancak bu kampanyalarda beklenen sonuçların elde edildiği pek de söylenemez. Bunun sebeplerinin başında da henüz VR içeriklerin kalite ve sayı bakımından istenen seviyede olmaması geliyor. Markaların VR ile elde etmek istedikleri birinci hedef müşterilerin mağaza içerisinde daha fazla vakit geçirmesini sağlamak.
Beklendiği şekilde VR sayesinde online alışveriş deneyiminini gelişeceğini düşünenler de mevcut. Ancak VR sebebiyle fiziksel mağazadan uzak kalacağını düşünenlerin sayısı bir hayli az.
VR deneyiminin en fazla potansiyele sahip olduğu dikey ise tekstil. Müşteriler özellikle giyim alanında satın alma kararlarına yardımcı olması adına VR yeniliklerini bekliyor.
VR’ın alışverişe bir başka katkısı ise reklamlar. Oyunlar haricinde sinema, dizi ve TV programlarının da VR üzerinde sergilenebilecek olması kullanıcıların internet ve TV reklamları yerine VR reklamlarını göreceği anlamına geliyor. VR reklamlarının klasik video reklamlardan daha etkili olacağı tahmin edilirken direkt alışverişe yönlendirme konusunda başarılı olması bekleniyor.
Walker Sands’in VR haricinde alışveriş alışkanlıkları ve drone’larla teslimatlara kadar her konuda veriler içeren raporuna bu linkten göz atabilirsiniz.