
21 Şub OTOMOTİV VE MOBİLİTEDE TRENDLERİ YAKALAMANIN GÜCÜ
Otomotiv sektörü, etki alanının genişliği ile diğer sektörlere olan etkisi ve katkısıyla modern ekonominin gelişmesinde geniş ve önemli bir yere sahip. Otomotiv sektörünün insan hayatını doğrudan etkilemesi, tüketicilerin talep ve ihtiyaçlarına uygun olarak sürekli bir dönüşüm halinde olmasını gerektiriyor. (KPMG, Sektörel Bakış, 3)
Büyük kentlerdeki trafik ve park yeri sıkıntıları, artan maliyetler, sıfır kaza ve sıfır emisyon için dönüşüm planları tüketiciyi mobilite çözümlere yönlendiriyor.
2040 yılından itibaren petrolle çalışan otomobil satışı yapılmayacağını açıklayan Fransa ve İngiltere’de satın alınabilecek otomobiller, elektrikli ya da hibrit modeller olacak. Bu durum sadece iki ülkeyle sınırlı değil. Birçok otomobil üreticisi, sektördeki bu dönüşüm karşısında üretim modelini değiştiriyor. Örneğin; İsveçli Volvo 2019 itibari ile benzin ve dizel motorlu araba üretimini bitiriyor. Nissan ve Renault, Çin’de yerel bir üreticiyle elektrikli motorla seri üretim yapan bir fabrikaya ortak oluyor. Dünyanın en büyük otomobil pazarı olan Çin de, sıfır emisyon planını açıkladı. Amerikalı otomobil devi General Motors, 2017 yılında yapığı açıklamada iki elektrikli model çıkaracağını duyurmuştu. Detroit’te yapılan basın toplantısına damga vuran gelişme ise şirketin ürün geliştirmeden sorumlu başkan yardımcısı Mark Reuss’un “gelecek ‘tamamen elektrikli’ araçlarda” demeci oldu. General Motors 2023 yılı itibarıyla 20 yeni, tamamen elektrikli model çıkartacağını duyurdu. Böylece büyük bir değişimin beraberinde getireceği teknolojik gelişmeleri görüyoruz.
Ar-Ge yatırımlarının büyük bir bölümü otomotiv sektörüne gidiyor. Öyle ki, Hürriyet Gazetesinin haberine göre her yıl otomotiv sektöründe AR-GE için 235 milyar TL yatırım gerçekleştiriliyor ve böylece otomotiv sektörü özel sektörler arasında en çok yatırım yapılan sektör olarak dikkatleri çekiyor. Bu sebeple otomotiv sektörü teknolojik faaliyetler içerisinde. Üreticilerin, sıfır kazaya ve daha az yakıt kullanımına yönelik çalışmaları Ar-Ge faaliyetleri içinde önemli bir yer kaplıyor. Otomotiv şirketleri için inovasyonun gücü, rekabetin gücünü belirlemekte. Bu durumla birlikte, her otomobil şirketinin teknolojik gelişmeleri takip etmeleri ve inovasyonu çalışmalarına entegre etmesi kaçınılmaz oluyor.
INNOGATE ile global marka yaratmak için hemen başvur
Otomotiv sektörü, Endüstri 4.0 süreçlerini en hızlı benimseyen ve hayata geçiren sektörlerin başında yer alıyor. 3D (katmanlı) üretimi, verimli bir şekilde kullanmaya başlayan otomotiv sektörü, nesnelerin interneti, robot teknolojileri ve özellikle yedek parça üretiminde kullanıyor. 3D teknolojisi prototip maliyetlerinin yüzde elliye varan bir oranda düşmesini sağlıyor. Bu teknolojinin gelişmesiyle, işgücünün toplam üretim maliyetleri içerisindeki payının giderek düşmesi ve düşük işgücü maliyeti avantajının önemini kaybetmesi öngörülüyor. Akıllı üretim teknolojileriyle ürün tasarımının gelişmesi, geleneksel üretimin dönüşmesi ve tedarik zincirindeki verimsizliklerin giderilmesi anlamında sektörü derinden etkileyecek. (KPMG, Sektörel Bakış, 3)
Otomotiv Sektörünün Trendleri
PwC küresel ağı bünyesinde yapılan “Otomotiv Sektörünü Dönüştüren Beş Trend” araştırması ile 2030 yılına gelindiğinde mobilite, talep üzerine sağlanan, esnek ve kolay bir hizmet olarak tanımlanacak. Öne çıkan beş trend çerçevesinde geleceğin aracı şu şekilde olacak;
- Elektrikle çalışacak
- Sürücüsüz olacak
- Paylaşılacak
- Bağlantılı olacak
- Her sene güncellenecek
Türkiye’de Otomotiv Sektörü
Türkiye otomotiv sektörü, yeni ürün ve kapasite yatırımlarıyla üretim ve ihracat rakamlarını her yıl biraz daha artırarak dünya pazarındaki yükselişine devam ediyor. Otomotiv sektöründe 2018 yılında Ocak-Kasım ayları arasında üretim 1 milyon 427 bin 157, ihracat ise 1 milyon 219 bin 174 seviyesinde gerçekleşti. (Bloomberg, 15 Aralık 2018)
Otomotiv sektörü, son 11 yılda olduğu gibi geçtiğimiz yılda da en çok ihracat yapılan sektör ünvanını elinde tutuyor. TİM verilerine göre Türkiye’nin 1 Ocak-30 Kasım 2017 tarihleri arasında 142 milyar doların üzerinde gerçekleşen toplam ihracat rakamının 26 milyar dolarlık bölümü otomotiv sektörü tarafından gerçekleştirildi. (Habertürk, 17 Ocak 2018)
Firmalar, kendi alanlarında doğru pazarlara yönelerek, doğru ses tonu, yaklaşım ve satış stratejileri ile ihracat güçlerini arttırmakta. Peki doğru kanallara yönelmenizi sağlayacak, maliyet ve zaman tasarrufuyla sizi potansiyel müşterilerinizle buluşturacak bir program olsa?
Otomotiv Teknolojileri ve Mobilite’de Global Pazarda İhracatın Gücüyle Tanışın: INNOGATE
Innogate, kendi ülkenize hizmet ve fayda sağlamanın ötesine geçerek, yarattığınız değerin yaşadığınız coğrafyanın sınırlarını aşarak globalde daha geniş kitlere ulaşmasını sağlayan bir uluslararası hızlandırma programı.
Globalleşmenin etkisiyle çeşitlilik, değer artışı ve hizmetlerden etkilenebileceğiniz gibi global satış ile uluslararası sermaye akışınızı artırmanızı sağlıyor. Innogate ile Amerika’ya giden firmalar, potansiyel müşterilerle tanışıp, teknoloji ihracatı gerçekleştirerek büyüme hacmini artırıyor ve yönetim kültürünü geliştirerek, sinerjiye dahil oluyor.
INNOGATE ile global marka yaratmak için hemen başvur
Innogate, 10. Döneminde Otomotiv Teknolojileri & Mobility firmalarını global süreçlere hazırlayacak. Firmalar, dünyanın en büyük ikinci otomotiv pazarlarını olan Amerika’da global pazara teknoloji ihracatı yapacak ve sektördeki son trend teknolojileri keşfedecek.
Yeni dönemde Amerika’da, iş bağlantılarından ve kültürel farklılıklardan beslenerek geliştirilen satış stratejilerinden yararlanmak istiyorsanız formu doldurarak, size detaylı bilgi vermemizi sağlayabilirsiniz.
KAYNAKÇA
Başaran, C. (2017, 2 Eylül). Yerli Otomobil Ve Küresel Trendler. Habertürk. https://www.haberturk.com/yazarlar/cuneyt-basaran/1617834-yerli-otomobil-ve-kuresel-trendler adresinden elde edildi.
PwC Türkiye. (t.y.). https://www.pwc.com.tr/otomotiv-bes-trend adresinden elde edildi.
Otomotiv Distribütörleri Derneği. (t.y.). http://www.odd.org.tr/web_2837_1/entitialfocus.aspx?primary_id=2201&target=categorial1&type=31&detail=single adresinden elde edildi.
Teknokulis. (t.y.). http://www.teknokulis.com/haberler/otomobil/2017/10/04/general-motors-tamamen-elektrikli-20-model-uretecek adresinden elde edildi.
Endüstri 4.0. (t.y.). https://www.endustri40.com/otomotivde-verimli-uretim-icin-yuksek-hizli-kontrol-ve-haberlesme/ adresinden elde edildi.
Thinktech (t.y.). https://thinktech.stm.com.tr/detay.aspx?id=131 adresinden elde edildi.
KPMG, Otomotiv Sektörel Bakış (2018) (y.y.) https://assets.kpmg/content/dam/kpmg/tr/pdf/2018/01/sektorel-bakis-2018-otomotiv.pdf adresinden elde edildi.
Otomotiv Sanayi Derneği, (y.y.) (Ocak,2017) http://www.osd.org.tr/sites/1/upload/files/Otomotiv_Sektor_Raporu_TSKB-2208.pdf adresinden elde edildi.
Bloomberg, (2018, 15 Aralık), (y.y.) https://www.bloomberght.com/haberler/haber/2181502-otomotiv-sektorunde-uretim-ocak-kasim-doneminde-1-milyon-427-bin-157-oldu adresinden elde edilmiştir.
Habertürk (2018, 17 Ocak),(y.y.) https://www.haberturk.com/dunya-surucusuz-araclari-biz-vergiyi-ve-yerli-araci-konusuyoruz-1800261-ekonomi adresinden elde edilmiştir.
Hürriyet, (2018,15 Mart), (y.y.) http://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/otomotiv-sektorunden-ar-ge-icin-235-milyar-tl-yatirim-40772559 adresinden elde edilmiştir.