San Francisco’da İlk Hafta Nasıl Geçti? 7 dakikada okunabilir

San Francisco’da İlk Hafta Nasıl Geçti? 7 dakikada okunabilir

INNOGATE Uluslararası Hızlandırma Programı’nın 7. Dönemi, 21 Mayıs’ta 4 firmanın yoğun katılımı ile başlamıştı. Programın Nisan ayında gerçekleşen 6. Türkiye Eğitim Dönemi’ne katılmış ve başarıyla tamamlamış 4 firma ile ABD Kamp Dönemi’ni birlikte alacak olan 7. Dönem firmaları, 9 Temmuz’da San Francisco’ya giderek programlarına başladı.

Innogate firmaları, San Francisco’daki ilk haftalarını geride bıraktı. Gelin eğitim, seminer ve mentorlarla dolu bir hafta nasıl geçti birlikte göz atalım!

1.Gün

Üçüncü dönem INNOGATE Programı, San Francisco’daki sabah toplantılarına David Barron moderatörlüğünde başladı. David Barron, PlugandPlay ve Alchemist gibi önemli girişimcilik kurumlarında yönetici olarak çalışan, ABD girişimcilik ekosistemine oldukça hakim bir mentor olarak, INNOGATE firmalarına potansiyel müşterilere ulaşmada önerilerde bulundu ve müşterilere ulaşma, ABD girişimcilik kültürü konularında bilgi verdi.

Firmalar sabah oturumunun ardından, randevulaştıkları potansiyel müşteriler ve satış koçları ile görüşmelerde bulunarak ABD pazarındaki ilk faaliyetlerine başlamış oldu.

2.Gün

San Francisco’daki ikinci sabah toplantısında buluşan firmalar, bir önceki gün gerçekleştirdikleri toplantılar ve görüşmeler hakkında bilgiler paylaşarak, bugün gerçekleşecek roundtable toplantısından beklentilerini aktardılar. David Barron pitch presentation ve ürünün/firmanın konumlanması konularında verdiği bilgilerle, firmalara satış konusunda önemli yönlendirmelerde bulundu.

Firmaların bir müşteri üzerine odaklanmaması, kazanamadığı müşterilerde hangi hataların yapıldığının tespit edilmesi gerektiğini vurgulayan Barron, müşteriye yapılan pitchlerin içeriğinde teknik detayların bulunmaması ve cümlelerin “benim ürünüm, benim çözümüm” gibi kurucu firmaya işaret eden kalıplar yerine ekibin yetkinliklerini ön plana çıkartan ifadelere yer verilmesi gerektiğine değindi. Yapılan müşteri sunumlarının içerisinde takımın yetkinliklerine yer verilerek, takımın bu ürün üzerindeki etkisine ve bu nedenle ürünün neden diğerlerinden farklılaştığına yönelik ifadelerin pazarlama mesajlarından arındırılmasını sağladığını belirtti.

Ürünün pazardaki konumunun farklılaştırılması ve güçlendirilmesi, ürün-pazar uyumu ve kullanıcılardan gelen taleplerin doğru değerlendirilip ürünün bu yönde katkı sunacak bir biçime kavuşturulmasının en kritik adımlar olduğunu belirten Barron, firmanın temel yetkinliğinin parlatılması ve bu işi daha nasıl iyi yapabilecekleri üzerine düşünmelerinin önemine dikkat çekti.

ROUNDTABLE

San Francisco’da gerçekleşen ilk roundtable oturumu Zafer Şahinoğlu, Anastasia Ashman, Judith Iglehart, Barbara Witchmann, Jeffrey D. Abbott ve Ryan Williams’ın katılımı ile gerçekleşti.

ROUNDTABLE MENTORLARI

Mitsubishi Electric’te İş İnovasyonu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapmakta olan Zafer Şahinoğlu, T4E ve LUMOS Lazer firmaları ile birebir görüşmeler gerçekleştirdi. İş modelleri, ABD pazarındaki yayılım kanalları hakkında bilgi verdi ve firmalara kontakt kurabileceği önemli kişilerle tanıştırma önerisinde bulundu.

ABD pazarı için erken aşama olarak kabul edilen firmaların yatırım stratejilerinin endüstriyel iş birliklerinin geliştirilmesi konularında mentorluk yapan Anastasia Ashman, seri girişimci olup büyüme, ürün stratejisi, topluluk oluşturma ve operasyon yönetimi konularında firmalara destek oldu. Securezi ve Smartclass firmaları ile birebir görüşmeler gerçekleştiren Ashman, ABD’de yatırım ve iş bağlantıları bulma konularında önemli tüyolar paylaştı.

SAYJ Global Partners’in kurucu ortaklarından Judith Iglehart, uluslararası pazarlara açılmayı hedefleyen firmalarla iş birliği geliştirerek firmaların büyüme partnerliğine odaklandı. Firmaların pazarlarını genişletmek amacıyla belirlemeleri gereken müşteri personaları ve satış kanallarına erişim ile ilgili bilgileri paylaşmak üzere Oktomax ve Virasoft ile görümeler gerçekleştirdi.

Artemia İletişim firmasının CEO’su Barbara Witchmann, iç ve dış pazardaki potansiyel müşterilere odaklanan stratejik planlama, konumlandırma, mesajlaşma ve kampanya geliştirmeye yönelik sağlanan hizmetlere ilişkin deneyime sahiptir. Virasoft ve T4E ile görüşmeler yapan Witchmann, firmalara pazarlama ve iş geliştirme üzerine deneyimlerini aktarmıştır.

Global Scaling Academy firmasının kurucu ortaklarından olan Jeffrey Abbott, globalde ölçeklenme hedefi olan firmalara yönelik hizmetler sağlamakta ve girişimcileri desteklemek üzere doğrudan deneyimleme metodu ile birebir oturumların düzenlenmesi ve mentorluk hizmetleri vermektedir. INNOGATE firmaları ile uzun süreli iş birliği geliştirme görüşmeleri yapan Abbott, Smartclass ve Securezi firmaları ile görüşmeler yaparak küresel büyümede iş modelleri ve destek mekanizmaları üzerine birebir danışmanlık verdi.

2. Dönem firmaları ile Türkiye Dönemi’nde Tommaso Di Bartolo’nun ekibinde yer alan Ryan Williams, SalesCollider firmasının kurucusudur.  INNOGATE firmaları ile uzun süreli iş birlikleri geliştirmek üzerine toplantılara katılan Williams, Oktomax ve Lumos Lazer firmaları ile görüşmüş ve müşterilerin personalarının belirlenmesi, müşteriye ulaşmada yapılan hatalar ve pazara giriş stratejilerinin uygun hale getirilmesi alanlarında önemli ipuçları paylaştı.

3.Gün

San Francisco’daki üçüncü sabah toplantısında firmaların iki günden elde ettikleri ve programa ilişkin geri bildirimlerini dinleyen Barron, gün değerlendirmelerinin ardından, firmalara potansiyel firmalara ulaşma ve lead geneation konularında önemli öneriler paylaştı.

  • “Potansiyel müşterilerinizin personalarını analiz edip belirleyin ve bu kişilere ulaşmaya çalışın. Ulaşmaya çalıştığınız kişinin konunun muhattabı olmaması size zaman kaybettirir, bunu çok hızlı analiz edin. İletişime geçtiğiniz kişinin, sizden ne fayda elde edeceğini çok yalın bir şekilde ifade edin”

 

  • “Potansiyel müşterileriniz ile iletişime geçerken dikkatlerini ve ilgilerini çekmek, istek uyandırmak ve aksiyona geçmek aşamalarını takip edin. Yalnızca talep etmeyin, ne vereceğinizi anlamadıkları taktirde size geri dönmeyeceklerdir. Satış yapmayı değil öncelikle iletişime geçmeyi talep edin”

 

  • “İletişime geçtiğiniz kişilerin size dönmemesinin birkaç sebebi olabilir; satış odaklı ya da gereksiz e-posta izlenimi uyandıracak kişiselleştirilmemiş metinler göndermeniz, çok uzun, çok teknik ve çok detaylı içeriklerle ulaşmaya çalışmanız ve yalnızca ne istediğinize odaklanan, sizin ne teklif ettiğinizi önermeyen içerikler iletmeniz”

 

4.Gün

INNOGATE firmaları San Francisco’daki ilk haftalarını değerlendirerek güne başladı. İlk roundtable toplantısında edindikleri “lead”lere ve diğer kazanımlara ilişkin bilgiler vererek, gerçekleşen stratejik değişiklikler üzerine görüşmeler yapıldı.

Securezi firması B2C modelde kullanıcıların dikkatini çekebilmek amacıyla QR kod ile uygulamaya yönlendirme çalışmasını tamamladı. Mentorluk oturumlarında warm intro yapılan kişilerle ilişkilerini geliştirmeye ve özellikle gizlilik konusundaki soru işaretlerinin giderilmesi konusunda çalışmalar yapan firma, Palo Alto’da gerçekleşen görüşmelerde alternatif fon kaynakları bulmak üzerine çalışmalarda bulunduğunu belirtti.

Satış koçu ile yapılan görüşmeler sonucunda strateji değişikliğine giden Lumos Laser, ABD pazarının yanı sıra Almanya pazarındaki bağlantılara yönelik de çalışmalar başlatacaklarını belirtti. Stratejik kararların belirlenmesi sonrası spesifik bir alanda (Akademik, endüstriyel) belirlenecek satış funnel’ları üzerinden ilerleyeceklerini, özellikle KOBİ düzeyindeki firmalarla ABD pazarına giriş yapacaklarını kaydetti. San Francisco’da gerçekleşen bir etkinliğe katılan firma, tanıştıkları bir bağlantı ile uzun süreli iş birliği geliştirerek satış anlaşması yapılabileceğini belirtti. Donanım firması olarak müşteri servisi, coğrafi erişilebilirlik gibi konularda dezavantajlı durumda kalmamak amacıyla bu konulara eğileceklerini dile getirdi.

San Francisco’da gerçekleşen ikinci roundtable oturumu Roger Sanford, Ayşe Zamboğlu, Brianna Salinas, Nick Turchak, Sinan Eren, Bob Kroon’un katılımı ile gerçekleşti. Mentorlar geçmişleri ve uzmanlık alanlarına değinerek INNOGATE firmalarına hangi konularda yardımcı olabilecekleri hakkında detaylı bilgi verdiler. Sonrasında firmalar pitch sunumlarını yaparak, mentorlar tarafından yöneltilen soruları cevapladı. Mentorlar yardımcı olabileceklerine inandıkları firmaları seçerek birebir görüşmelerde detaylı olarak firmaların iş modellerini anlayıp ABD pazarına giriş stratejileri ile ilgili önerilerde bulundular.

Sen de işini en hızlı şekilde globale taşımak istiyorsan hemen tıkla!