SİLİKON VADİSİ’NE AÇILAN TÜRK ŞİRKETLERİ İÇİN GOOGLE İLE İTU ARI TEKNOKENT İŞBİRLİĞİ 4 dakikada okunabilir

SİLİKON VADİSİ’NE AÇILAN TÜRK ŞİRKETLERİ İÇİN GOOGLE İLE İTU ARI TEKNOKENT İŞBİRLİĞİ 4 dakikada okunabilir

İTÜ ARI Teknokent’in Türk girişimcilerini dünya pazarlarına hazırlamak üzere 2015’den bu yana yürüttüğü İTÜ GATE Uluslararası Girişim Hızlandırma Programı, San Fransisco’da Google’ın girişim hızlandırıcısı Google Launchpad ile önemli bir işbirliğine imza attı. Bu kapsamda, Google’ın girişimcileri desteklemek amacıyla oluşturduğu Google Launchpad Programı, İTÜ GATE tarafından San Francisco’ya götürülen Türk firmalarına mentorluk desteği vermeye başladı. İlk olarak, İTÜ GATE’in dördüncü dönemiyle Silikon Vadisi’ne ofis açmaya ve Türkiye’den teknoloji ihracatı yapmayı hedefleyen 9 firmaya mentorluk desteği verildi ve böylece Google’ın yanı sıra önde gelen teknoloji firmaları Cisco ve Intel Capital gibi kuruluşların yönetici ve uzmanlarından geri bildirim ve danışmanlık aldılar.

Etkinlik sonrası görüşlerini belirten Google Launchpad İş Geliştirme Yöneticisi Dan Feld görüştüğü İTÜ GATE firmalarının olgunluğundan ve teknolojik seviyelerinden etkilendiğini belirterek, girişimcilerin dinlemeye ve öğrenmeye olan yüksek arzularının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Feld konuşmasına şöyle devam etti: “Görüştüğüm İTÜ GATE firmaları buraya yalnızca akıllarında bir fikir ve ürün prototipi ile gelmemişler. Aksine ürünlerinin hangi ihtiyacı karşılayacağı, hangi müşteri kitlesini hedeflediği, müşterilere hangi değeri katacağı ve bu kitleye nasıl ulaşacağı dahil olmak üzere tüm planlamalarını çok net bir şeklide yaparak gelmişler. Bu birikim ve algı girişimcilerde çok tanık olduğumuz bir durum değil. Ürettikleri değer ve pazara yaklaşımları gerçekten çok profesyonelce. Bununla birlikte dinlemeye ve öğrenmeye çok açıklar. Karşılaştığım bu yaklaşımdan çok etkilendiğimi söylemek isterim.”

San Francisco’nun girişimcilere fikirlerini test edebilmek için eşsiz fırsatlar sunduğunu belirten Dan Feld sözlerini şöyle sürdürdü: “ABD ve özellikle San Francisco girişimcilerin fikirlerini doğru yatırımcılara sunmak, fikir ya da ürünlerini geliştirmek, en iyi insan kaynaklarına ulaşmak, üretmek ve pazarlamak, doğru ortaklıklar ve iş birlikleri kurmak açısından dünyanın en önemli merkezlerinden biri. Diğer taraftan Amerika pazarına girmek isteyen girişimcilere en önemli tavsiyem ise acele etmemeleri olur. Yeteri kadar olgunlaşmış fikirleri ya da satılabilir hayata geçmiş bir ürünleri yoksa böylesine kompleks bir pazarda işleri başlamadan bitebilir.”

İTÜ ARI Teknokent Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Deniz Tunçalp, geçtiğimiz günlerde dördüncüsü gerçekleştirilen İTÜ GATE hızlandırma programının girişimciler için fark yaratmaya devam ettiğini söyledi. Dünya pazarlarına açılmaya hazır firmaları Amerika’da potansiyel yatırımcı, ortak ve müşterilerle buluşturduklarını belirten Tunçalp; “İTÜ ARI Teknokent olarak, öncelikli hedefimiz ülkemizin girişimcilik alanındaki gelişimine destek vermek ve başarılı girişimleri uluslararası platformlarda tanıtarak, Türkiye’den teknoloji ihracatını artırmak. Bu kapsamda önemli iş birlikleri yaparak girişimcilerimize sunduğumuz olanakları da sürekli geliştiriyoruz. Google Launchpad de bu amaçla yaptığımız çok önemli bir işbirliği. Girişimciliğin merkezlerinden San Francisco’da dünya devlerinin takip ettiği Google Launchpad’de 9 firmamız katılma, kendini tanıtma ve öğrenme imkanı buldu. Bu deneyimi onlara yaşatmaktan çok memnunuz. İTÜ GATE olarak bugüne kadar toplam 27 firmayı ABD’ye götürdük, 13 firmanın da ticari faaliyetlerini ABD’ye taşımasını hızlandırdık. Yeni dönemdeki 9 firmamızın da önemli iş birlikleri kuracağına inanıyoruz. Türkiye’nin örnek gösterilen destek programlarından biri haline gelen İTÜ GATE Uluslararası Hızlandırma Programı’nı önümüzdeki yıllarda da sürdürerek, yüzlerce teknoloji firmamızın uluslararası arenada yer alması için çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

İTÜ GATE Programı

İTÜ GATE Uluslararası Girişim Hızlandırma Programı süreci iki kısımdan oluşuyor. Öncelikle programa seçilen firmalar Türkiye’de özellikle ABD pazarına giriş stratejileri, pazar araştırması, ürünün rekabetçi avantajlarını konumlandırma, fiyatlandırma ve iş modeli gibi pek çok konuyu kapsayan 2 aylık bir eğitim döneminin ardından 2 aylık ABD kampına alınıyor. Amerika’da Chicago 1871 ve San Francisco’da Galvanize kuluçka merkezlerinde firmalar uluslararası yatırımcılarla, potansiyel müşteriler, partnerler ve diğer girişimcilerle bir araya geliyor. Firmaların uluslararası bağlantılara açılmasını hızlandıran program, firmaların ürünleri için satış ve pazarlama merkezlerinin neresi olacağını belirlemelerinin ardından 6 ayı aşkın bir süre devam ediyor.