Storytelling Markalara Ne Vaat Ediyor 4 dakikada okunabilir

Storytelling Markalara Ne Vaat Ediyor 4 dakikada okunabilir

Günümüzün hızla dönüşen pazarlama evreninde yepyeni bir kavram var: Storytelling! Tüketici davranışlarının marka lehine şekillendirilmesi noktasında hiçbir yöntemin başaramadığını başaran kavram, hedef kitleyi kalbinden vurmayı başarıyor. Tüketicileri gönüllü olarak markanın mesajlarının alıcısı haline getiriyor. Haliyle satın alma davranışları da müşteri sadakati de markanın çizdiği rotada gelişiyor.

Hikaye anlatıcılığı ya da hikayeleştirme şeklinde de ifade edilen storytellingi, markaların hedef kitlesiyle derin bir bağ kurabilmek adına yürüttükleri uzun vadeli faaliyetler bütünü şeklinde tanımlanamak mümkün. Rekabet ortamının hiç olmadığı kadar kızıştığı günümüz pazarlama dünyasında giderek önem kazanmasında da bunun payı var. Zira storytelling, hedef kitleye bilgi vermekten ya da doğrudan satış yapmaktan daha fazlasını içeriyor. Onlara markanın söylemek istediklerini ilgi çeken bir hikaye formatında sunuyor ve mesajları içselleştirmelerine olanak tanıyor. Böylece kısa vadeli satıştan çok daha fazlası başarılıyor. Müşteriler mesajlara gönüllü olarak kulak veriyor ve etkileşim oranı hiç olmadığı kadar artıyor. Pek tabii satın alma ve merak sadakati de peşi sıra geliyor.

 

Hikaye anlatmak neden önemli?

Müşterilerin yalnızca markanın verdiği bilgilerden hareketle satın alma davranışı gösterdiği anlayışı çoktan tarih oldu. Özellikle de bilgi teknolojilerinin hiç olmadığı kadar geliştiği günümüzde. Potansiyel müşteriler alışveriş öncesinde bir tür ön araştırma yapıyor, yorumlara göz atıyor ve yoğun bir bilgi bombardımanına maruz kalıyor. Böylesi bir ortamda fark edilir olmak ve müşterilere ulaşabilmek de hiç olmadığı kadar güçleşiyor. Storytellingin devreye girdiği nokta da tam olarak bu. Hedef kitlenin dikkatini çekmek ve ürünleri satın almaya ikna etmek için ilgi çeken, eğlendiren, içselleştirilebilen mesajlar vermek. Müşterilerin karşısına çıkmadan önce tüm bu sürecin farkında olmak ve stratejiyi bunun üzerine kurmak da bariz bir fark yaratıyor. Storytelling üzerine faaliyet gösteren Otherworkers ajansının yaptığı bir araştırmaya göre söz konusu yöntemle pazarlanan ürünler yüzde 5 ila yüzde 64 oranında yüksek fiyattan alıcılarına ulaştırılabiliyor. Çünkü bu yöntemle müşteriler sadece ürün ya da fayda satın almıyor. Ürünün kişi üzerinde bıraktığı duyguyu da satın alıyor.

Marka ve tüketici ilişkileri boyut değiştiriyor

Storytellingin mümkün kıldığı gerçeklerden belki de en önemlisi marka ve hedef kitle arasındaki sınırların giderek silikleşmesi. Duyguların devreye girmesiyle birlikte tüketicilerin markayla empati kurabilmesi kolaylaşıyor. Marka tarafından verilen bilgilere karşı direnç ya da şüphecilik de zamanla ortadan kalkıyor. Taraflar arasında oluşan güven bağı satın alma davranışını ya da sadakati sürecin doğal bir parçası haline getiriyor. Pek tabii böylesi bir ortamı yaratabilmek için markaların hedef kitlelerinin taleplerine kulak vermesi ve buna uygun bir hikaye sunmaları şart.

Innogate ile yeni bir hikaye

Yerel ölçekli firmaların global bakış açısına ulaşmaları noktasında sayısız hizmet sunan Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı, işletme ve müşterileri arasında oluşturulmak istenen bağın mimarlarından biri. Küresel bir strateji oluşturmak isteyen firmaların geç olmadan Innogate Uluslararası Hızlandırma Programında yerini almasında fayda var.