ULUSLARARASI NETWORKİNG FİRMAYA NE KATAR? 3 dakikada okunabilir

ULUSLARARASI NETWORKİNG FİRMAYA NE KATAR? 3 dakikada okunabilir

Bir girişimi sıfırdan başlatmak doğası gereği zor. Büyümesi ve gelişmesi için canla başla uğraştığınız girişimi uluslararası arenaya taşımak da hiç kolay sayılmaz. Ancak bu konuda attığınız her adım, size fazlasıyla yardımcı olacaktır. Başarılı olmayanlar bile!

Yabancı bir girişim sermayesi firmasından ya da melek yatırımcıdan yatırım aldığınızda, bu girişiminiz için can suyundan çok daha fazlası demek. Uluslararası ortaklı bir iş, her ne kadar ilk aşamada çoğunlukla tek bir ülkede gerçekleştirilse de, zamanla daha fazla uluslararası bir ortam oluşmasını sağlar ve faaliyetlerin bir kısmı yurtdışında gerçekleşmeye başlar. Bunu yokuşun tepesinden misket atıp zamanla büyümesini izlemeye benzetebilirsiniz. Bunun başlıca nedenlerinden biri, şirkette çalışan herkesin elinde ne var ne yoksa ortaya koyması prensibidir. İtalyan grafik tasarımcı, kendi ülkesindeki ekosistemi tanımanıza yardımcı olabilir ve bu başka bir ülkeden, başka bir ekosistemden yatırım almanız anlamına gelebilir.

Peki her şey yabancı bir yatırım almak mı? Ya da şirkette yabancı birinin çalışması mı? Elbette değil! Hatta ve hatta, mevcut bağlantılarının bir kısmı yabancılardan oluşsa da, tek başına bu, amacınızı gerçekleştirmek için yeterli değil. İşin sırrı gerçekten uzun süreli bağlantı kurabileceğiniz ve karşılıklı olarak faydalı bir iletişim sürdürebileceğiniz uluslararası kişileri bulmakta. Bunun için de gitmeniz gereken adres networking etkinlikleri. Özellikle yurtdışındaki pitching etkinlikleri, lansmanlar ya da fuarlar sandığınızdan çok daha faydalı olabilir. Bu ortamlar, özellikle insanların birbiriyle tanışıp, çalışması için tasarlanmışlardır.

Eğer ki elinizden geleni yaptığınız halde aradığınız/hayal ettiğiniz/ihtiyacınız olan insanlarla tanışamadıysanız bile üzülmeyin. Tanıştığınız insanlarla yine de irtibat halinde kalın, farklı ekosistemleri tanımaya çalışın. Sadece çaba göstermek ve gözlem yapmak bile düşünce yapınızı etkiler. Daha büyük kitlelere hitap edecek ürünler/hizmetler geliştirme dürtüsüyle tanışırsınız ve “büyük düşünmeye” başlarsınız. Geçmişe baktığınızda, bazı büyük fikirlerin yurtdışı gezilerinde ya da doğa yürüyüşlerinde akla gelmesinin sebeplerinden biri budur: gözlem yapma fırsatı bulmak. En “kötü” ihtimalle çabanızın karşılığını gözlem yapma yeteneğinizin gelişmesi olarak alabilirsiniz.

Özetlemek gerekirse, birkaç bağlantıdan yola çıkarak ve onların da yardımıyla farklı ekosistemleri anlamaya çalışın ve daha sonra o ekosistemde yer almaya karar vermeniz halinde tanıdığınız kişilerin bağlantılarını kullanarak ekosistemdeki varlığınızı güçlendirin ve daha fazla insanla tanışın. Bunun devamında da yeni bir uluslararası yatırım alabilir, partner bulabilir ve büyük fikirlerle tanışabilirsiniz. En kötü ihtimali de artık biliyorsunuz: gözlem yeteneğiniz gelişir. Bu yüzden şirketinizi uluslararası arenaya taşımak için attığınız “başarılı olmayan” adımların bile sizin için faydası büyüktür.