Uzaktan Çalışma Vizesi Nedir? 7 dakikada okunabilir

uzaktan çalışma vizesi

Uzaktan Çalışma Vizesi Nedir? 7 dakikada okunabilir

Uzaktan çalışma tanımı, hâlâ birçok ülke nezdinde gri alanda yer alan bir uygulama. Özellikle global işlerde uzaktan çalışanların başvurdukları geleneksel çalışma vizesi ya da turizm vizesi önemli bir açmaz olarak öne çıkıyor. . Uzaktan çalışanlara avantaj sunmak isteyen birkaç ülke, bu alanda özel vizeler sunmaya başladı. Globalleşme sürecindeki birçok firma, özellikle andeminin ardından insan kaynakları yönetiminde önemli değişimlere gitmeye ve yurtdışındaki çalışanları ekiplerine katmaya başladı. Uzaktan çalışma vizesi, bu süreçteki firmalara önemli bir avantaj ve fırsat sağlıyor.

 

Peki bu vize türleri neler, neden gerekir, şartları nasıl?

Yeni trend: Dijital Göçebelik

Dijital göçebe kavramı, en basit haliyle dünyanın herhangi bölgesinden çalışma esnekliğine sahip, online olarak işlerini yürütebilen çalışanlara deniyor. Dijital göçebeler, sabit bir ofise ihtiyaç duymazken, yasal olarak kalmalarına izin verilen hemen her yerde farklı sürelerde yerleşebiliyor. En önemli artıları ise elbette esnekliğe ve farklı kültürlerle iç içe olmaya odaklı bir yaşam tarzına sahip olmaları. Bu nedenle istihdamları, firmalar nezdinde global iş bilgilerinin ve uyum yeteneklerinin şirkete kazanımı yönünden son derece değerli.

Uzaktan çalışma vizesi şartları neler?

Uzaktan çalışma vizeleri, dijital göçebelerin farklı ülkelerde çok daha uzun süre kalmasına imkân tanıyor. Her vizenin özellikleri ülkeden ülkeye değişmekle birlikte genellikle bir istihdam ilişkisi ve asgari maaş noktasında birleşiyor.

  • İstihdam: Uzaktan çalışma vizesi almanın temeli, o ülke dışındaki bir şirketin profesyonel olarak istihdam etmesi gerekliliğine dayanıyor. Bu da yalnızca çalışan profesyonellerin bu vizelere uygun olduğu anlamına geliyor.
  • Asgari Gelir: Meksika, Estonya ve Gürcistan gibi birçok ülke, başvuranların asgari bir aylık gelire sahip olmalarını şart koşuyor. Bu rakam, ülkeye özgü yasalara bağlı olarak 1.500 dolar ile 4.200 dolar arasında değişiklik gösteriyor.
  • Sigorta: Vize sağlayan ülkeler, uzaktan çalışanların sağlık sistemleri üzerinde bir yük olmayacağını bilmek istiyor. Bu nedenle, Dubai ve Antigua ve Barbuda gibi ülkeler, başvuranların kendi bölgelerinde uygun kapsama sahip sağlık sigortasına sahip olmalarını zorunlu kılıyor.
  • Vergiler: Vize sahipleri Estonya’da ard arda 12 ay boyunca 183 günden fazla kalırsa vergi mükellefi olarak kabul ediliyor.
  • Karantina: Her bölgedeki Covid-19 enfeksiyonuna bağlı olarak bazı ülkeler, başvuru sahiplerine her giriş yaptıklarında karantina süresini zorunlu kılabiliyor. Örneğin; aşılı olunsa dahi Tayland’a giriş yapabilmek adına hükümet onaylı bir otelde beş günlük karantinaya alınmak şart.
  • Ücretler: Uzaktan çalışma vizesi almak için genellikle bir başvuru ücreti bulunuyor. Bazı ülkelerse ülkelerine girmek için vize gerektirmeyen ülkelerden başvuranlardan ücret talep etmeyebiliyor. Herhangi bir aile üyesinin başvuran kişiye eşlik etmesi durumunda da farklı ücret politikaları izlenebiliyor.
  • Geçmiş Kontrolü: Karayip ülkesi Antigua ve Barbuda, geçmiş kontrolü gerektirenler arasında. Geçmiş kontrolü gerektiren diğer ülkeler arasında Cayman Adaları ve Hırvatistan da bulunuyor.

Uzaktan çalışma vizesi sunan ülkeler hangileri?

  • Almanya: Freiberufler Vizesi, serbest çalışan olarak çalışan dijital göçebelerin yasal olarak Alman topraklarında kalmalarına izin veriyor. Bu vizeye başvurmak için profesyonellerin serbest çalıştıklarını gösteren kanıtlara, profesyonel bir yetkiye, banka hesap özetlerine, emeklilik planı veya bloke edilmiş bir hesapla birlikte finansal likidite kanıtına ihtiyaç duyuluyor.
  • Estonya: Çalışanların, şirketlerini dijital olarak kaydettirerek ülkede yaşamalarına izin veren sistemiyle Estonya, tüm başvuru sürecini dijital olarak gerçekleştiriyor. Gerekli evrakların paylaşımı, 120 euro’luk vize ücreti ilgili devlet kurumunun başvuru onayı için gerekli sürenin beklenmesi bu süreçte yeterli.
  • Yunanistan: Yunanistan, vizenin süresi, ücretleri ve gereklilikleri konusunda herhangi bir yönerge sunmamış olsa da Avrupa Birliği, dijital göçebe vizeleri için genel bir kuralın şunları içereceğini belirtiyor: Geçerli ve uygun bir pasaport, istihdam veya sabit gelir belgesi. Ek olarak Yunanistan parlamentosu, uzaktan çalışanları çekmek için dijital göçebelere ve ülkeye dönen Yunan işçilere Yunanistan’da kazanılan gelirler üzerinden yedi yıla kadar yüzde 50 vergi muafiyeti sağlayan yeni bir yasa da çıkardı.
  • Gürcistan: 95 ülkeden profesyoneller, 180 günden fazla ve bir yıldan az olmak kaydıyla söz konusu vize için başvuru yapabiliyor. Başvuru sahiplerinin aylık en az 2 bin dolar gelirlerinin olduğunu ve vergi ödeyebileceklerini kanıtlamaları şart.
  • Birleşik Arap Emirlikleri: Bir yıl geçerliliğe sahip olan vize için 287 dolar’lık vize ücreti bulunuyor ve başvuru sahiplerinin aylık 5 bin dolar’lık gelire sahip bir işe sahip olması gerekiyor. Vize; profesyonellere, kamu hizmetlerine erişim ve eğitim de dahil olmak üzere yerel halkın sahip olduğu tüm avantajları sağlayabiliyor.

İzlanda, Hırvatistan, Malta, Meksika, Mauritius, Barbados, Bermuda, Cayman Adaları, Antigua, Aruba, Jamaika ve Tayland da dünyanın farklı bölgelerinde uzaktan çalışma vizesi sunan diğer ülkeler. Her ülke özelinde gereklilikler değişmekle birlikte talep edilen şartlar genel olarak benzerlik gösteriyor.

Firmalara nasıl bir sorumluk düşüyor?

Çalışanların bir ya da birkaçının uzaktan çalışma vizesine başvurması gibi bir senaryo için firmaların uluslararası bir harekete izin vereceği durumunu belirleyen bir hareketlilik politikası belirlemesi şart. Roller ve sorumluluklar konusunda net ve taşınma masraflarını kimin ödeyeceği, acil bir durumda ne yapılması gerektiği ve çalışanların üstlenmesi gerekebilecek vergi değerlendirmelerinden kimin sorumlu olduğu gibi başlıklarda detaylı bir plan hazırlamak önem taşıyor.

 Dijital göçebe vizeleri, ev sahibi ülke dışındaki şirketler tarafından istihdam edilen kişilere özel düzenleniyor.  Bu nedenle başvuru sahiplerinin başka bir ülkede tüm evrak işlerini tamamlamak, taşınmak için lojistik bulmak ve varsa vergilerini ödemek kendi sorumluluklarında. Firmalar çalışanlara yardımcı olmayı tercih edebilir ancak bunu yapmakla yükümlü olmadıkları yorumunu yapmak da mümkün.

Uluslararası çalışanlar nasıl istihdam edilir?

Uluslararası bir pazarda kurumsal olarak bir varlık oluşturma, zaman alıcı ve maliyetli bir süreç. Firmalar bu süreçte sıfırdan bir istihdam planı oluşturmak yerine global çalışanları istihdam etme yoluna gidebilir. Global yeteneklerin firma bünyesine katılması, uzaktan çalışanların istihdamı vs. gibi konularda ise profesyonel hizmetlerden destek almak önemli.

5 yılı aşkın süredir profesyonel kadrosu ve deneyimiyle Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı, globale adım atmaya hazırlanan firmalara ihtiyaç duyacakları hemen her alanda destek sunuyor. Innogate Online ile global arenayı çok daha yakından tanıyabilir, Innogate Online Connect’le birlikte de doğru profesyonellere ilk elden ulaşabilirsiniz. Siz de geç olmadan Innogate Uluslararası Hızlandırma Programı’nda yerinizi alın!

 

Kaynak:

https://www.globalization-partners.com/blog/what-employers-need-to-know-about-remote-work-visas/